Last news in Fakti

17 Януари, 2004 13:49 1 802 0

Опустошителят

  • range stormer

По време на автомобилното изложение в Детройт компанията Land Rover най-накрая свали картите на масата и показа студията, за чиято разработка слухове се появиха още в средата на изминалата година. За ужас на конкуренцията наистина се оказа, че британците разполагат със силен коз, а тълпата посетители, която непрестанно “кръжеше” около страховитото возило с още по-респектиращо название Range Stormer беше ясно доказателство за това, че британско-германският концерн е уцелил вярната посока за развитие. Според създателите си мускулестият атлет е

много повече от дизайнерско упражнение

а по-скоро е максимално изчистена откъм неприложими в серийно производство технически решения студия, която съвсем скоро би могла да се движи и по обикновените пътища, а не само по “модните подиуми”. Специалистите пък допълват, че Range Stormer би се вписал прекрасно в моделната гама на концерна редом със събратята си Range Rover, Discovery, Freelander и Defender.

Самите конструктори от Land Rover причисляват създаденото от тях возилото в класа на все по-предпочитаните SUV-автомобили, което в конкретния случай при Range Stormer означава перфектно съчетание между спортен екземпляр и високопроходим гигант. Относно всъдеходните качества на четириколесното едва ли някой би могъл да има каквито и да било съмнения, тъй като британско-германският концерн отдавна си е спечелил завидна репутация в този клас. Освен всичко друго Range Stormer е създаден

върху изцяло нова платформа

която конструкторите от Land Rover смятат да използват в бъдеще при разработването на всички модели от висок клас. В случая става дума за комбинация между конвенционално носещо шаси и устойчив монокок.

Изцяло ново е и независимото регулируемо пневматично окачване на четирите колела. Към по-нататъшните особености на новака се причислява и системата Terrain Response System, благодарение на която водачът може да задава на автомобила шест различни режима на возене. С помощта само на едно копче Range Stormer получава “команда” за магистрално каране (режим Dynamic) или пък за преодоляване на хардпрепятствия в труднопроходими местности (режим Deep Ruts). Системата е изцяло разработка на развойния център на компанията Land Rover и всъщност представлява много повече от регулируемо окачване.

Посредством сложен електронен блок се образува “единство” между двигател, скоростна кутия и целия предавателен комплекс като цяло, височина и твърдост на окачването, антиблокиращата система и системата за разпределение на спирачното усилие. На практика само за част от секундата автомобилът, благодарение на интелигентната система, “разпознава” промяната на условията на движение и подбира най-оптималните параметри, за да се справи със задачата... Според създателите на Range Stormer това трябва да улесни, а не да затрудни собственика на британския SUV.

Засега се очаква, ако студията влезе в серийно производство в обозримо бъдеще, да бъде оборудвана и с подходящ двигател. Най-големи шансове към момента има V-образният осемцилиндров компресорен двигател с работен обем 4.2 литра, който е на въоръжение при суперспортистите на Jaguar - XJR и XKR. Предполага се, че след необходимите промени (най-вече напасването на мощността и максималния въртящ момент) агрегатът ще гарантира очакваните преживявания с Range Stormer.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА