Last news in Fakti

25 Януари, 2010 09:55 590 0

Договорите с пътните фирми ще са за 5 години

  • пътна инфраструктура-
  • мапа дженгиз

Договорите за зимно поддържане от март 2010 г. ще се сключват за 5-годишен период, съобщи по БНР министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. По думите му това ще позволи на фирмите да инвестират в техника за почистването и поддържането на пътищата.

Според шефа на агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов, цитиран от агенция „Фокус“, така ще се подобри и поддръжката на инфраструктурата. Агенцията смята да разработи система за следене състоянието на пътищата и да изгради банка данни. „Липсата на систематични наблюдения върху поведението на настилките не може да даде отговор колко ефективни са прилаганите до момента технологии за строителство и ремонт”, поясни Йотов.

Към момента са подписани 46 договора за текущ ремонт и зимно поддържане. До началото на февруари ще бъдат сключени останалите договори, по които не тече процедура по обжалване.

Проблемът с АМ „Люлин” е, че е бил подписан договор за строителство с „Мапа Дженгиз“, без да има строително разрешение, каза още регионалният министър Росен Плевнелиев. В момента МРРБ трябва да изчисти проблемите от миналото, защото три години има само лоша организация на работа, допълни той. Според него турската фирма „Мапа Дженгиз” в момента се намира в много комфортна ситуация. „Тя е документирала всичките действия и бездействия. И може, ако реши, да приключи и през 2012 г. Сега е решителното усилие това да стане през 2010 г. Затова е необходим анекс, преговори по всяка една от позициите и включително изчистване на миналото”, коментира Плевнелиев.

Държавата няма основания да прекрати договора с турската строителна компания, но ако това бъде направено, България ще загуби цялото европейско финансиране. Министърът подчерта, че вместо отговорността да бъде прехвърляна, трябва солидарно усилие на всички. По отношение на другата автомагистрала - „Тракия” , Росен Плевнелиев заяви, че строителството на Лот 2 ще започне, както бе планирано, на 3 май т.г. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА