Last news in Fakti

5 Август, 2006 16:50 695 0

Старата школа

  • brooke-
  • double r-
  • brooke double r

През изминалата седмица в Лондон приключи едно от най-значимите събития в автомобилния живот на Острова - Лондонското моторшоу. Между всичките мастити изложители, окупирали огромни площи, на един от щандовете с относително скромни размери погледите на посетителите се спираха за дълго време. Там вниманието привлича фирмата Brooke, за която повечето от гостите на изложението чуват за първи път в живота си. Оказва се обаче, че малката британска комапния със седалище графство Девън, разполага с големи амбиции и нелоши шансове за успех. Средството за успеха би следвало да бъде изложеният от тях автомобил с название Double R, който раздели публиката на две. Почитателите на спортните автомобили, изработвани в началото на 60-те на миналия век, приеха екземпляра с видим ентусиазъм и задоволство, докато другата половина от хората просто с умиление си спомняха за колекцията от пластмасови колички на дядовците си и се питаха, кому е хрумнало да съживява "същества" от друга епоха...

Безспорен факт е обаче, че Double R разполага с определена доза очарование и в съвсем умерена степен кореспондира с майсторлъка на дизайнерите от "старата школа". Наподобяващата пура форма на каросерията е класическа, нищо че почти не защитава пилота от насрещния вятър. Покрив естествено няма, а функцията на предно ветроупорно стъкло изпълнява доста странен плексигласов "израстък". Но пък е шик и е различно от всичко, което сме виждали напоследък. Дълго време бихте могли да пропилеете и в търсене на фаровете. Просто "очите" на атлета са "скрити" под специално предназначени за целта плочки и се показват само при необходимост. Благодарение на всичко това Brooke Double R придобива всички необходими подови белези на безкомпромисен race-car от края на 50-те и началото на 60-те на миналия век.

Иначе водачът и неговият спътник са разположени в удобна "клетка", която разкрива монокок-конструкция, отличаваща се с надежност и здравина по най-съвременните критерии. Всичко това се задвижва от три различни агрегата, като изборът се предоставя на всеки отделен клиент. Общото между всички алтернативи е, че без съмнение са в състояние с лекота да събудят адреналина при всеки, за когото скоростта е култ. Най-"слабият" мотор е с работен обем два литра и гарантира мощност от 200 к.с. По-напомпания му събрат е 2.3-литров и доставя 264 к.с., а за любителите на екстремните удоволствия е най-подходящ третият екземпляр, който отново е с работен обем 2.3 литра, но е форсиран до далеч по-престижните 304 к.с. И трите агрегата са дело на Cosworth и според производителя са предназначени за чист спорт. Може би по тази причина ускорението от 0 до 100 км/ч отнема на Brooke Double R 2.3 (304 к.с.) само 2.9 секунди...

Сериозно внимание е отделено на постигането на максимално ниско тегло на спортиста. По тази причина окачването и спирачната система са изработени от най-съвременните материали, осигурявващи едновременно здравина, надежност и малко килограми. Дори четирицилиндровите спирачни апарати са изработени отг олекотени сплави. В оборудването място намират и силно вентилирани спирачни дискове с размер 280 мм. Окачването пък е предвидено така, че да се регулира според индивидуалния маниер на каране на всеки отделен водач. Двойно регулируемите амортисьори позволяват бързо приспособяване към всякаква пътна настилка на тежащото едва 550 кг возило.

В интериора обаче ви очаква истинска спартанска атмосфера. Най-луксозно изглеждащият компонент там са двете калсически спортни седалки, заимствани директно от болидите във Формула 1, както и алуминиевите педали, регулирани отново по индивидуалните ръстови особености на всеки клиент. Освен тях на арматурното табло стоят няколко контролни лампи, даващи минималната и най-важна информация за някои от системите на автомобила, както и доста странно изглеждащ на общия вид малък дигитален дисплей, който ви информира за скоростта, нивото на маслото и температурата на водата.

Засега все още не е оповестена цената, която ще искат от Brooke за своя любимец, но съвсем скоро се очаква и това да се случи, а с него ще бъде даден и официален старт на записванията от страна на клиентите, които биха искали един от екземплярите в гаража им да бъде именно Double R.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА