Last news in Fakti

5 Август, 2006 17:20 790 1

Изчадие адово

  • tvr-
  • tvr speed 12-
  • speed 12-
  • tvr cerbera speed 12

Ако дяволът тръгне да си избира кола, от TVR имат нещичко точно като за него. Днес по пътищата за общо ползване се движи само един екземпляр от този модел, но самото му съществуване все още смущава съня на Питър Уийлър, под чието ръководство е създадено изчадието с едничката цел да детронира McLaren F1. Speed 12 така и не успява да го стори. Британският свръхавтомобил със сигурност разполага с потенциала за това. Работата обаче е там, че никой не се наема да го оползотвори докрай.

TVR Speed 12 започва живота си през 1997 г. под името Project 7/12. Базирано до голяма степен на съществуващи възли и агрегати от гамата на компанията, возилото трябва да се превърне в най-бързия сериен автомобил в света и едновременно с това да послужи за разработката на кола за участие в състезанията от клас GT1 и "24-те часа на Льо Ман". Зад абревиатурата се крие работният обем от 7 литра (макар че реалната кубатура е 7 700 см3) и броят на цилиндрите. С проектомощност от над 800 к.с. Speed 12 трябва лесно да бие McLaren F1 във всички дисциплини. Огромният двигател всъщност е "съставен" от два шестцилиндрови мотора AJP6, съединени с общ колянов вал, и тепърва ще изненадва създателите си. Специално за него е разработена шестстепенна скоростна кутия.

През 1998 г. автомобилът вече носи името TVR Speed 12 и е почти готов за състезания. Промени в правилата в клас GT1 в последния момент осуетяват спортната кариера на модела, чиито параметри изведнъж се оказват несъвместими с изискванията на FIA. Автомобилът все пак успява да запише няколко участия в състезания на Острова и се представя доста добре. Проектът обаче се оказва пред провал и за да го избегне, шефът на TVR решава да го насочи изцяло към цивилна употреба.

Така през 2000 г. се ражда TVR Cerbera Speed 12. Подобно на своя предшественик, точна стойност на мощността не е оповестявана, въпреки че се използва същият двигател като в състезателната версия (над 800 к.с.), но без задължителните рестрикции на FIA. Определена е цена от 188 000 паунда, с което моделът официално става най-скъпият TVR в историята на фирмата.

В интервю Питър Уийлър си спомня как опитали да измерят мощността на TVR Cerbera Speed 12. За нещастие още преди да достигне оптимален работен режим огромният двигател строшил входния вал на динамометричния стенд, макар съоръжанието да било проектирано да издържа на над 1 000 к.с. По-късно инженерите на TVR се изхитрили да тестват двата цилиндрови блока поотделно, за да предпазят апаратурата. Получената стойност от 480 к.с. на блок не била съвсем меродавна, но сумарните 960 коня били най-точният ориентир за реалната стойност. Именно тези фантастични цифри обричат проекта на окончателен провал. Самият Питър Уийлър, който е бивш професионален пилот, се наема да тества един от готовите прототипи и категорично решава, че такъв автомобил не бива да се движи по пътищата за общо ползване. Събраните депозити са върнати тутакси на купувачите, но един от поръчаните TVR Cerbera Speed 12 все пак стига до собственика си след специално интервю с Питър Уийлър. От време на време може да бъде видян на някоя от магистралите покрай Лондон, а няколко британски списания са измолили от анонимния притежател да тестват колата. И до днес обаче никой не е изпробвал докрай възможностите є. За тях обаче дава представа оценката на Джеръми Кларксън от “Топ Гиър”: “Това чудо е ужасяващо мощно! Повече не ща да го виждам!”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mclarena mp14

    0 0 Отговор
    toq tv nikoga ne moe bie mclarena