Last news in Fakti

6 Май, 2011 00:00 8 561 9

Изложбеният фантом

  • wolfrace-
  • wolfrace sonic

Не са много производителите на автомобини аксесоари, положили толкова усилия за успешното представяне на свой продукт, колкото Wolfrace. През 1983 г. британската фирма за джанти дефилира на Парижкия автосалон с уникален шестколесен болид, чието единствено предназначение е да промотира по подобаващ начин новата гама от колела за... Austin Metro. Wolfrace Sonic често се сочи за едно от най-удивителните возила на всички времена и въпреки това за него се знае относително малко. Известно е, че колата е изработена в два екземпляра - черен и червен. Двуместният автомобил се задвижва от два двигателя, всеки от които се грижи за съответното колело отзад. Сумарната мощност на V-образните осемцилиндрови мотори от Range Rover достига 500 к.с., макар някои източници да споменават 350 коня за всеки от тях. Работата им се координира от компютър, който коригира оборотите на всеки осем секунди и така осигурява равномерно подаване на въртящия момент.

Благодарение на четирите си управляеми колела Wolfrace Sonic притежава завидна за размерите си повратливост. Макар да не е тестван официално от нито един представител на пресата или друг специалист, повечето теоретични изчисления определят границата от 300 км/ч за напълно постижима като максимална скорост. По данни на производителя плексигласовата каросерия, монтирана на пространствена рама от стоманени профили, притежава отличен коефициент на въздушно съпротивление в рамките на Сх=0.30.

Wolfrace Sonic се появява за последен път пред публика по време на откриването на Гран при на Великобритания през 1984 г., когато обира овациите на публиката и специалистите. Въпреки успеха и заслуженото място в енциклопедиите, следите на уникалния автомобил са изгубени напълно. Компанията производител и досега бере плодовете от зашеметяващия ефект, който возилото предизвиква в началото на 80-те. Благодарение на него Wolfrace се превръща в един от най-известните производители на джанти на Острова. В официалния уебсайт Sonic услужливо се споменава като част от богатата история на фирмата, но сведения за съдбата му са спестени. За съществуването му напомнят само ограничен брой апокрифни снимки в Интернет и някои по-тясно специализирани енциклопедии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kusoagaki

    12 23 Отговор
    Колата на БАТМАН :D
  • 2 enosi

    9 22 Отговор
    mn qka kolica
  • 3 Radoslav

    12 9 Отговор
    Oпределено прави впечатление!!! :)
  • 4 mediator37

    3 8 Отговор
    Ега ти дзверо!
  • 5 BMW 3er

    1 13 Отговор
    na baba mi prahosmokashkata b...i tapata kola!!!!!!!!!!!!!! BMW forever!!!
  • 6 BmW320 tdi

    2 5 Отговор
    Direktno Auto Mobil za Kosmosa Le le
  • 7 Аз

    5 2 Отговор
    Една метанова оредба и я земам!
  • 8 maksito

    0 1 Отговор
    Tova e izvamzemno qko.
  • 9 Koko

    1 1 Отговор
    С тази играчка, вече ще си кося поляната