Last news in Fakti

29 Декември, 2016 18:08 5 908 3

Украинските депутати се качват на електромобили

  • парламент-
  • въхровна рада-
  • nissan-
  • leaf-
  • електромобил
Украинските депутати се качват на електромобили - 1

Върховната Рада на Украйна ще подмени автомобилния си парк с нови коли на ток. Решението е взето на заседание на Процедурната комисия на парламента, но ще може да бъде изпълнено чак през 2018 г., съобщава Главком.

Подмяната на депутатските автомобили е продиктувана не само от екологични съображения. Украинските законотворци изтъкват и чисто практични причини. Според директора на парламентарния гараж на Върховната Рада поддръжката на 174-те возила в автопарка излиза на данъкоплатеца по 50 млн. гривни (€1.76 млн.) годишно, от които едва една трета се харчи за гориво.

Колите, в които се возят украинските депутати, не са и първа младост. Средната им възраст е 13 години и обслужването им ще става все по-скъпо. Старите автомобили ще бъдат продадени на търг, като се започне с най-овехтелите Opel Omega и Skoda Octavia.

Според народните избраници новите електромобили ще бъдат много по-евтини за поддръжка и ще позволят да се пестят средства. За нуждите на Радата ще бъдат закупени относително евтини Nissan Leaf на обща стойност 81.5 млн. гривни (€2.86 млн.).

Украинският бюджет за 2017 г. обаче вече е приет и в него не са предвидени средства за нови депутатски автомобили. Това означава, че сделката с Nissan ще бъде осъществена най-рано през 2018-а, когато вече ще е излязло второто поколение на Leaf. Първоначално ще бъдат купени 10 електромобила, а през 2020-2021 - още 27. Останалата част от поръчката ще бъде изпълнена през 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факта

    8 1 Отговор
    А кое дава правото на разни търтеи наречени депутати да ползуват държавен транспорт бездплатно, за да се лаят и уговарят далавери на държавна разноска? да си плащат самите те транспорта и без това лапат колосални комисионни колсунтантски и официалните им заплати поне тук не стигат само за костюмите им на седмица! какви са тия разточителни харчения за едни обикновенни депутатчета, дето изобщо не трябва да ги има, понеже даже и не ни питат нас НАРОДА как сме живи ли сме умрели ли сме какво искаме? НА ВЕЛОСИПЕДИ! Може да си купят и електровелосипеди - 300 лева китайският! САМИ!
  • 2 jambazina

    6 3 Отговор
    Олигарси с електромобили хахахаха
  • 3 корса

    4 2 Отговор
    До една година украинските дУпетати ще бъдат или избити или натикани по затвори, като оная с плитката!
    Идат избори, нали знаете, пък и маймуната зад океана я няма след 20 дни!Тръпм ще затопли отношенията с Русия!