Last news in Fakti

27 Юли, 2017 10:15 12 902 10

Краш тест по руски - с някои гяволъци

  • hyundai-
  • solaris-
  • accent-
  • краш тест
Краш тест по руски - с някои гяволъци - 1

Зрелищна реклама на новия Hyundai Solaris, заснета по поръчка на руското поделение на корейската марка, се превърна в гореща тема в автомобилните новини през последните дни. В клипа известният руски каскадьор Мартин Иванов влиза в ролята на тестов манекен и забива колата челно в бетонен блок с 64 км/ч по нормативите на Euro NCAP, след което слиза от нея сякаш не се е случило нищо.

Краш тест по руски - с някои гяволъци

Рекламата очевидно внушава абсолютната безопасност на автомобила, но се оказва, че при заснемането ѝ са използвани някои средства за допълнително подсигуряване, на каквито обикновеният шофьор на Solaris не може да разчита. Наблюдателните редактори от сайта pikabu.ru са забелязали, че точно в момента на сблъсъка Иванов носи устройство, познато като HANS.

Краш тест по руски - с някои гяволъци

Зад абревиатурата се крие система за предпазване на врата от претоварвания, използвана от години в моторните спортове. Така нареченият Head And Neck Support device (HANS) не влиза в нито един друг кадър от рекламата, което закономерно предизвиква съмнения в достоверността на показаните последствия от удара и безразсъдната смелост на каскадьора.

Краш тест по руски - с някои гяволъци

Системата HANS е разработена през 1987 г. от Робърт Хъбард, професор про приложна биомеханика в Мичиганския университет. Устройството се използва в НАСКАР и Формула 1 от 2001 г., а от 2008-а е задължително за всички шампионати под управлението на FIA.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    29 54 Отговор
    някой да е изненадан...за пореден път лъжи и фалш,сделани в россия!

    Коментиран от #2

  • 2 зззззззззз

    54 16 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Когато теста е със жив човек,е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО каската да се застопори--виж има и американски такива тестове--троле

    Коментиран от #7

  • 3 ДДДДддддддддд

    12 11 Отговор
    На 15тата секунда хич не се вижда HANS-а, нали? Или си пишем колкото да генерираме кликове....
  • 4 James

    11 2 Отговор
    Не разбирам какво се очаква, човекът да забие глава с тежката каска във възглавницата, докато коланът го дърпа назад? Че то е по-добре без каска изобщо, вместо да му счупим врата.
  • 5 гнида

    14 4 Отговор
    Пилота е куражлия и със сигурност освен нанса е тръгнал и с доста кураж да прави каскадата .
  • 6 АС ДС

    8 5 Отговор
    и къф е смисьла на тоя тест-вдигат продажбите на тия пласмасаркисамо простотии
  • 7 Kcaniba

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "зззззззззз":

    Публикувано във факти.бг: Краш тест по руски - с някои гяволъци
  • 8 гост

    1 1 Отговор
    И на втората снимка си има системата, но е по-назад от обектива. Това не е измама, той си се удря. Нормален пътник не носи теглото на каската допълнително към теглото на главата си, по-добре да я има, отколкото да я няма. Или врата му се натоварва повече с каска, отколкото без каска.
  • 9 За да има смисъл

    3 0 Отговор
    Нека иползват тогава манекен. Нали смисълът е да се разбере как ще се отрази такъв сблъсък в общия смисъл - ако аз или ти си купиш такъв автомобил и го шофираш без каска, без HANS и подобни предпазни средства.
    Иначе сблъсъци с излизащи след това невредими хора, и то при много по-високи скорости, виждаме редовно в моторните спортове.
  • 10 Пламен

    2 0 Отговор
    А мен Хюндайчето ме грабна. "Какая красивая серебрянная игрушка!". То било някакъв модел бюджетник за Русия. Нека карат НОВИ автомобили, докато ние се чешем по главите - "Как Русия манипулирала изборите в САЩ?" как,как - умните лъскави американци си го избраха ТОЗИ, сега "космоса" им виновен!