26 Септември, 2017 10:56 33 938 13

S-Klasse, издишай!

  • mercedes-benz-
  • styling garage-
  • sgs-
  • s-klasse-
  • w126-
  • тунинг

80-те години на миналия век са златна ера за тунинга. Срещу достатъчно пари двигателят може да бъде издут до 1 000 коня, салонът да се претапицира с кожа от питон, седанът да бъде превърнат в кабриолет или да бъде добавен допълнителен трети мост на всъдехода. Немското ателие Styling Garage (SGS) обаче стига още по-далеч и сътворява лимузина, която е трудна за осмисляне дори в наши дни.

Заможните клиенти обикновено си поръчват удължаване на междуосието и луксозен салон, оборудван по последна дума на техниката и електрониката. От Styling Garage обаче избират още по-радикални промени за своя Royale. Те "разтягат" актуалната по онова време S-Klasse W126 не само на дължина, а и на широчина и височина.

На пръв поглед размерите на доработения автомобил не си личат. Паркиран редом със стандартния W126 обаче, Royale показва истинските си мащаби. Немците вземат за донор Mercedes-Benz 500 или 560 SEL, разширяват каросерията със 100 мм и увеличават дължината с 30, 70 или 120 см. В зависимост от избраната версия се коригира и височината. За да изглежда суперлимузината пропорционално, от SGS са принудени да поръчват изцяло нови фарове, стопове, радиаторни решетки и каросерийни панели.

През 1985 г. SGS Royale струва колосалните 350 000 немски марки. Толкова излиза най-простата модификация с 300-милиметрово удължаване на базата. Желаещи да притежават подобен мастодонт не липсват, но платежоспособните клиенти са малцина. Произведени са само 6 екземпляра, 3 от които заминават за гаражите на брунейския султан.

Вратите на Royale се удължават със 150 мм, а широчината на каросерията е съпоставима с тази на Hummer H1 - 2 016 милиметра! Дължината надхвърля шест метра, междуосието е 4 130 мм, а пълното тегло надхвърля три тона.

Royale се предлага с два двигателя. Базовият е 5.0-литров V8 с 245 к.с. Далеч по-сериозен интерес обаче предизвиква 6.0-литровият мотор, построен на базата на 5.6-литровия осмак на 560 SEL. Мощността му достига внушителните в средата на 80-те години 385 коня. Трансмисията е фабрична. Четиристепенният автоматик задвижва задните колела.

Ходовата част обаче изисква известна намеса заради увеличените габарити и тегло. Схемата на окачването остава непроменена, но някои компоненти и възли са подсилени. Запазена е и системата за автоматично регулиране на клиренса в зависимост от натоварването.

Както подобава на автомобил с подобна цена, салонът на SGS Royale представлява океан от разкош. Интериорът е декориран със скъпи породи дървесина, седалките с електрически регулировки са тапицирани с най-качествените кожи, а пътниците могат да се забавляват с телевизор, видеомагнетофон, минибар, озвучителна система от най-висок клас. Най-луксозната версия на Royale струва 600 000 DM.

Всички шест уголемени S-класи са изработени през 1985 г. Колко са оцелели до днес остава тайна, но ако има такива, те със сигурност трябва да се търсят из гаражите на петролните шейховете.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОМУНИСТ

    67 14 Отговор
    ЕДНАТА СЪС СИГУРНОСТ БЕШЕ ТУК В БЪЛГАРИЯ НАВРЕМЕТО,А СЕГА МОЖЕ И ДА Е В БРЮНЕЙ,МАЙ ПЪРВО Е БИЛА НА МИЛКО БАЛЕВ,ТОЛКОВА Е ДЪЛГА,ЧЕ НА СФЕТОФАРА ПРИ КАТ ЗА ДА НАПРАВИ ОБРАТЕН ЗАВОЙ НАПРАВИ 3 МАНЕВРИ,ВИЖДАЛ СЪМ Я ЛИЧНО!

    Коментиран от #2

  • 2 VWandMercedes

    51 6 Отговор

    До коментар #1 от "КОМУНИСТ":

    Сложих ти (+) но предполагам, че си видял Pullman а не баш тази.
    А иначе чудовището си го бива.Много по сложно е да се направи това разширяване отколкото само удължение(което всеки добър тенекуджия сигурно може).
  • 3 АРАБСКИ ШЕЙХ СЪМ

    20 51 Отговор
    3-те мерцедеса са мойте !!!!!!! Поръчах си ги да мое част от миските ми в харема да моат ходят на шопинг до мола да ми харчат доларите че неам кво да ги праа
  • 4 Гост

    25 40 Отговор
    Да вземат да направят една и на Путин, да не си мъчи инженерите да му направят лимозина. Те нормална кола не могат ,та луксозна лимузина ли?

    Коментиран от #10

  • 5 w140

    19 1 Отговор
    Преди няколко седмици имаше статия за SL 7.3 и отново точно от половината произведени бройки бяха купени от брунейския султан.

    Коментиран от #6

  • 6 Кольо кварталния

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "w140":

    Ми харесва ги човека..
  • 7 Propov

    38 1 Отговор
    Ей това е тунинг. Всичко се променя, това е почти изграждане на нова кола. И си е унукално. А каква е изненадата на страничния наблюдател като види тоя мастодонт измежду другите коли и се чуди какво става. А всъщност целта на тунинга е точно това - да се откроиш и да зяпат след теб.
  • 8 гост

    6 29 Отговор
    Мерцедеса е един от най-големите боклуци произвеждани някога ,хората които разбират знаят за какво им говоря ,за тези които не ме разбират техен си проблем

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Гост

    28 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Точно за пурата да кажеш че е боклук - явно и хапчетата не могат да помогнат в твоя случай
  • 10 Бай...

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Да ме извикаш и ти мен да ти ушетам булчето че и ти работа не вършеш..

    Коментиран от #11

  • 11 Тойота

    1 12 Отговор

    До коментар #10 от "Бай...":

    Съгласен съм с "гост" мерцедеса е пълен боклук.Който квото да ми приказва.Само този който е притежавал знае за какво става въпрос наистина.
  • 12 МАК

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Я вземи и се скрий някъде и се виж какви негранотни приказки си писал!! Лисицата като не стигнала гроздето казала че е кисело!! Мерцедес не е за такива като теб бедни!!
  • 13 СЪРП И ЧУКундур

    2 1 Отговор
    измислил го е руснака бреей