Last news in Fakti

7 Юни, 2008 14:00 649 0

Falen

  • falen

Този автомобил притежава умопомрачаващо съотношение между маса и мощност - 800 конски сили на тон! Всъщност това са едни от най-добрите показатели сред съвременните автомобили от групата на т.нар. суперкари. По-интересното обаче е, че тази чудовищна машина не е направена от доказани марки като Porsche или Ferrari, например, а от малко известната шотландска компания Dowdeswell & Hardie.

Уникалният рев, който се чува, когато автомобилът Falen е в движение идва от V-образен десетцилиндров агрегат с обем 5.5 литра. Това всъщност е добре познатият на специалистите мотор Judd GV5 S2, който доста често се използва в прототипите от клас LMP1. Двигателят е с тегло само 130 килограма и предвид доста олекотеното купе, предлага завидна динамика. Въртящият момент се предава на задните колела посредством усилена петстепенна секвенциална скоростна кутия. Единственият проблем е, че агрегатът е прекалено шумен, а и вибрациите му никак не са малко. Точно поради тази причина целта на шотландците от Dowdeswell & Hardie е да успеят да пригодят Falen към цивилната пътна мрежа.

Външно Falen представлява типичен суперкар, като в чертите му се долавят нотки от Lamborghini. Автомобилът наподобява в доста отношения Gallardo, но има и някои черти от Koenigsegg. Дължината му е 4.2 метра, като е по-къс от повечето автомобили от този клас. По отношение на салона, той ще бъде луксозно обзаведен, но ще бъде наблегнато не на комфорт, а на спортно усещане.

Предвижда се официалният дебют на Falen да се състои догодина по време на автомобилното изложение в Женева. Засега повече подробностти не се съобщават, като не е известна и цената. Знае се обаче, че първоначално ще бъдат произведени само четири екземпляра, като първият ще е този, който ще дебютира в Швейцария.

Радослав Славчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА