Last news in Fakti

21 Февруари, 2009 14:18 588 0

Rinspeed iChange

  • rinspeed-
  • ichange-
  • rinspeed ichange

Швейцарската компания за производство на супер екстравагантни автомобили е добре известна на автоманиаците. Почти всяка година инженерите на Rinspeed удивляват света с някоя нестандартна разработка. Всъщност всички автомобили на швейцарския производител се характеризират с екстравагантни иновации, диктувани от емоциите. Интересните идеи на шефа Франк Риндеркнехт са много. От тях най-впечатляващи са показаният през 1997-а Rinspeed Mono Ego и показаният една година по-късно E-Go-Rocket. После дойде ред на прозрачния eXasis и гмуркача sQuba. Последният можеше да се движи и под вода. Новото, което швейцарците възнамеряват да покажат на тазгодишното автомобилно изложение в Женева, е модел, наречен iChange. Нестандартното при него е, че той може да се превръща от едноместен спийдстър в триместен еднообемен автомобил. Това става благодарение на един бутон и увеличаване на вътрешно пространство чрез повдигане на прозрачната горна част на автомобила. Иначе уникалният модел iChange, който тежи само 1 050 кг, е с модулен интериор и таван с вертикално отваряне, разполага с електрическа задвижваща система с мощност от 150 кВт. Rinspeed iChange е оборудван с луксозна мултимедийна система Harman Kardon, като интересното в нея е специалният навигационен модул с опция за изчисляване на най-енергоспестяващия маршрут. Ефектната външност се допълва от 18-цолови джанти, изработени от леки сплави и гуми Pirelli P Zero, които са с размери 215/40 17 отпред и 245/40 18 отзад.

Електромобилът е в състояние да достигне 220 км/ч, а класическото ускорение от 0 до 100 км/ч отнема около четири секунди. Този резултат е доста впечатляващ като се има предвид, че iChange се “храни” само с електричество. Динамиката обаче зависи и от интегрираната шестстепенна предавателна кутия от Subaru, която според швейцарците най-точно пасва на електромотора. Шефът на компанията смята, че именно подобни автомобили ще са в основата на бъдещите превозни средства и се надява някой от големите производители най-сетне да му обърне по-сериозно внимание.

Радослав Славчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА