Last news in Fakti

28 Февруари, 2004 15:30 1 297 0

По суша, въздух и вода...

  • splash-
  • rinspeed

Това, че швейцарецът Франк Риндеркнехт и неговата фирма Rinspeed отдавна си падат по създаването на щури возила, далеч вече не е тайна за никого. Това, което ще бъде показано на изложението в Женева обаче, надминава и най-смелите ви фантазии. Този път хер Риндеркнехт ще представи пред публика автомобил, който едновременно “бяга” по асфалтовите пътища, смело плува в реки и езера, а при необходимост може и да полети... Е, ако като деца сте си мечтали точно за такова превозно средство, значи вече нямате грижи - швейцарският инженер се е погрижил за всичко.

Само един поглед е достатъчен, за да ви подскаже, че под олекотената конструкция на возилото, изработено предимно от въглеродни нишки, се крие нещо повече от расов спортист. Истината е малко по-различна - Splash просто е скъпа играчка, която може да задоволи и най-щурите ви идеи. Натискането само на няколко бутона ви позволяват да подкарате четириколесното по водна повърхност или над нея...

Тайната на невероятните възможности

на автомобила се крие в изключително напредничавата в технологично отношение сгъваема система от крила. Тя се управлява от бордовия компютър и специална хидравлична система, а крилата поддържат машината при движението по и над водата.

В Rinspeed очевидно освен всичко друго са силно загрижени и за чистотата на околната среда, тъй като използват за задвижване на нестандартното си превозно средство изключително лек и скромен като кубатура двигател - 750 см3, работещ с природен газ и развиващ доста внушителна за работния си обем мощност - 140 к.с. при 7 000 об./мин. Пиковата стойност на максималния въртящ момент от 150 Нм се достига при 3 500 об./мин. Качествата на двуцилиндровия турбодвигател с междинен охладител, надналягане 0.97 и степен на сгъстяване 9.1 се доказват както на сушата, така и във водата, а и над нея.

Така например, ако сте отскочили за почивка до воден басейн с дълбочина минимум 1.3 метра спокойно можете да полетите. Тогава комплексът от крила образува специално завихряне под водата, което в едно с постигането на скорост от над 30 км/ч осигурява “излитането” на автомобила, позволявайки му да стои до 60 см над водната повърхност. Максималната скорост, която Rinspeed Splash може да развие в това състояние е 80 км/ч.

Технологията, използвана от хер Риндеркнехт позволява Splash да бъде използван и като “стандартен” автомобил-амфибия. Благодарение на специалната хидравлична система и крилата возилото на Rinspeed се движи със скорост от 50 км/ч. На суша пък тежащото 850 кг возило се представя още по-прилично, като ускорява от 0 до 100 км/ч за впечатляващите 5.9 секунди, а максималната скорост, която развива е 200 км/ч.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА