Last news in Fakti

28 Февруари, 2009 15:06 731 0

a.d. Tramontana R-Edition

  • r-edition-
  • a.d. tramontana r-edition

Словосъчетанието “каталунски суперкар” звучи достатъчно екзотично само по себе си. Когато пък зад него се крие возило като a.d. Tramontana, думите започват да губят смисъл. Преди четири години асфалтовият изтребител от Хирона предизвика фурор на изложението в Женева с направо стряскащите си форми. Тогава никой не очакваше, че чудатият автомобил ще стигне по-далеч от фазата на изложбен експонат. Той обаче не само стъпи на пътя, а очевидно си е намерил достатъчно платежоспособни купувачи. Свидетели твърдят, че в Дубай могат да се видят поне няколко екземпляра.

За това, че продажбите вървят, може да се съди и по решението на каталунската компания да представи специална серия на модела. R-Edition отбелязва дребна, но важна крачка напред в сравнение със “серийната” версия, а струва съвсем приемливите за този сегмент 385 000 евро. Концепцията на a.d. Tramontana не търпи никакви радикални изменения. Местата на водача и пътника си остават разположени в тандем като в боен самолет, като задното се намира малко по-нависоко. Пред задния мост продължава да се крие 5.5-литров V12 с два турбокомпресора от Mercedes-Benz. За разлика от “стандартното” изпълнение обаче мощността му е калибрована на точно 550 к.с. (890 Нм). С натискането на копче в кокпита тя мигновено нараства на 720 коня, а въртящият момент достига демоничните 1 100 Нютонметра. Неясно как каталунците са успели да вталят изработения от въглеродни нишки автомобил с 90 килограма. Може би заради скъсеното с 50 мм шаси R-Edition тежи 1 260 кила заедно с покрива и лепи стотака за 3.6 секунди. 200 км/ч достига за 10.15 сек., а максималната скорост е ограничена на 325 км/ч. Това обяснява защо специалната версия разполага с антикрило в задната част.

В интериора също има промени в сравнение с “обикновения” модел. Два многофункционални LCD-дисплея заменят показателните уреди. Чрез тях водачът коригира настройките на окачването и управлението на двигателя.

a.d. Tramontana R-Edition няма да дебютира в Женева, както бе оповестено отначало, а в Монако на изложението Top Marques.

Димитър Димитров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА