Last news in Fakti

15 Март, 2010 08:16 588 0

ГЕРБ иска бързото приемане на закона за ГМО

  • гмо-
  • генноизменени организми-
  • натура 2000

В екокомисията на извънредно заседание в петък единодушно бе подкрепено предложението на Костадин Язов от ГЕРБ, с което в закона се забранява както освобождаването на ГМО в околната среда, така и отглеждането им за всякакви цели. Според Петър Курумбашев от Коалиция за България сега предпазната клауза е валидна само за разрешените от ЕС царевица и картофи. Тя не може да се наложи за генноизменени организми, ако не е постъпило искане за това в ЕС.

В отговор в събота граждани и неправителствени организации поискаха лично премиерът Бойко Борисов да се ангажира с пълната забрана на ГМО в България. Те смятат, че законът сега позволява ГМ хибрида - царевицата МОN810 и картофа “Амфлора” дори и в зоните от "Натура 2000", и настояват предпазната клауза за тях да бъде въведена веднага.

Снимка: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА