5 Юли, 2018 11:21 9 928 13

Kола под наем - какво трябва да знаем

  • рент а кар-
  • кола под наем
Kола под наем - какво трябва да знаем - 1
Снимка:Shutterstock

Ако доскоро автомобилът под наем се смяташе за скъпа и труднодостъпна услуга, то днес може да се каже, че това е един от най-изгодните и удобни начини да обиколим някоя дестинация. Как да наемем кола за своята ваканция, какви документи са необходими и за какво трябва да внимаваме, разказват експертите от онлайн агенция eSky.


Как да резервирате кола под наем?

Почти всички летища разполагат с гишета на различни компании за автомобили под наем, но един от най-удобните и изгодни начини да резервирате тази услуга си остава онлайн, където ще можете да сравните бързо и лесно стотици оферти и да получите различни отстъпки.

Най-напред изберете надежден уебсайт за онлайн резервации и въведете в търсачката дестинацията и датите на своето пътуване. След това изберете откъде ще ви бъде най-удобно да вземете автомобила и къде да го върнете. При пътуване в чужбина, обикновено това е летището на пристигане и отпътуване, но има възможност за взимане и от други пунктове.

Системата ще ви предложи различни възможности, според клас на автомобила, брой места, оборудване, екстри, политика за горивото и тн. Стандартно личните данни, които се предоставят за резервация, са имената на шофьора, телефон и имейл. Има възможност да попълните и номер на полет, което е полезно при евентуалното му закъснение – от рент-а-кар компанията ще са наясно с него и няма да ви наложат санкции. Въвеждането на данни от кредитна карта и потвърждаване на плащането са последните стъпки, след които ще получите ваучера си по имейл.

Какви са необходимите документи за наем на автомобил?
Най-важното условие при наем на кола онлайн, е наличието на кредитна карта на името на шофьора. Дори дебитна карта със статут на кредитна няма да ви свърши работа и само ще усложни почивката, тъй като компанията може да откаже да ви даде автомобила.

С българската си шофьорска книжка, издадена минимум преди 1 година (в някои случаи 2 години), можете да шофирате на територията на целия Европейски съюз. Извън него е възможно да се нуждаете от международна такава. Експертите съветват преди да предприемете своето пътуване, задължително да проверите дали можете да шофирате с българска шофьорска книжка в съответната дестинация. За втори шофьор се заплаща допълнително, освен ако не е изрично упоменато в резервационния процес.

За какво да внимавате при наемане на автомобил?
При резервация да обърнете внимание на следните детайли, за да имате безпроблемно пътуване:
- Какво включва цената за наем – отмяна, промени, застраховка Автокаско и др.;
- Какви са условията за анулация – има ли безплатна такава и ако да, колко време преди датата на наемане;
- Каква е политиката за горивото – в повечето случаи автомобилът се взима и връща с пълен резервоар, но има и изключения;
- Каква е възрастта на шофьора – обикновено, ако той е под или над определена възраст, подлежи на допълнителни такси;
- Марка и модел кола – не е изключено да получите различен от резервирания автомобил. Това не трябва да ви изненадва – в повечето случаи компаниите изрично изписват, че е възможно да получите сходен автомобил, но той със сигурност ще отговаря на параметрите на резервирания;
- Какви са възможностите за допълнителни защити и застраховки;


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JEEP

    17 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Дори дебитна карта със статут на кредитна няма да ви свърши работа

    Я пак, че нещо не разбрах това със статута.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 !!!

    30 1 Отговор
    По възможност си правете пълна застраховка на колата, а не със самоучастие и оглеждайте всички щети, ако не искате после да духате супата ! Някои рента кари са големи гадняри в това отношени затова снимайте си колата отвсякъде преди да я вземете и оспорвайте списъка с щети, който обикновено ви пробутват с големи разминавания ! На връщане също снимки. Някои компании налагат ограничение в дневния пробег и ако го надвишите ви късат главата затова четете внимателно всички клаузи и си правете сметка. Често в "изгодните" оферти се крият мн. подводни камъни !
  • 3 до Jeep

    5 22 Отговор

    До коментар #1 от "JEEP":

    Стой си на село тогава в "БГ","неразбрал" и необразован

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 GTE

    14 0 Отговор
    Много често малките местни рент-а-кари са много по-насметка и по-коректно от компаниите с известни имена, зад които седят франчайзнати изпечени мУшенници.

    Коментиран от #10

  • 6 Morgoth

    9 0 Отговор
    Внимателно гледайте условията на застраховките и особено клаузи за самоучастие. Ако ще пътувате много вижте дали има лимит на километрите - всичко отгоре ще ви излезе солено. Същото е и за горивото, ако вие го заредите цената е една, но ако я върнете празна ще ви отрежат главата.
  • 7 Гост2

    5 0 Отговор
    и нещо, което тук е пропуснато: някой фирми изискват шофьора да е поне на 30г за премиум марки като Мерцедес, Ауди, Порше, Бентли и депозит от 1000 до 5000 евро.
  • 8 JEEP

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "до Jeep":

    Аз село нямам. Събота и неделя ходя на почивка защото напускам родното си място, а не се завръщам в него, като теб. С карти се занимавам над 15 години, та мисля, че знам това онова.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "GTE":

    Ама не баш...
    Вярно е че някои от малките локални компании са доста изгодни, но досега само от такива си патя. В последния момент ти сервират такива условия, че ти кървясват очите от обеснение. Няма да навлизам в подробности. Аз за себе си реших вече да ползвам само от големите и известните в бранша, където правилата са ясни и се спазват в всичките им офиси. А плюс това може трупаш и бонус точки под формата на различни отстъпки като лоялен клиент. Защото точно в този бранш евтиното може да ти излезе доста пресолено.
  • 11 Хаха

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "JEEP":

    Пич, не те зная от колко години се занимаваш с карти, ама толкова и си наясно явно. Само за твое сведение да знаеш, че има карти на visa (за mastercard не съм сигурен), които са дебитни, но системите (пос терминали, банкомати и онлайн плащания) ги рапознават като кредитни карти. Капиш ;)
  • 12 киро

    6 2 Отговор
    Наемал съм кола без никакви дебитни или кредитни карти дори не разполагам с подобни но сам оставял в кеш депозити от 3000 лв. Така че никой не може да ме задължи да притежавам средства дето хранят банките и никъде не ми е било проблем парите не са за красота а за разплащане.
  • 13 бай онзи

    4 0 Отговор
    а пък ако може някой да ми обясни защо в БГ цените на колите под наем са повече от двойни спрямо разни други държави, цена няма да има... Не'кси не чаткам защо в UK мога да наема кола за една седмица за повече от два пъти по-ниска цена спрямо тук, като говорим за един и същи клас.