Last news in Fakti

25 Март, 2010 10:07 724 0

МРРБ плаща 30% от дълга си към малките фирми

  • строителни фирми-
  • плевнелиев-
  • изплащане

Около 40 малки и средни строителни компании ще получат до няколко дни 30% от парите, които регионалното министерство им дължи. Общо 5 млн. лв. ще им бъдат преведени. Това се отнася за дългове от 100 хил. лв. до 1 млн. лв. Това съобщи вчера регионалният министър Росен Плевнелиев след заседанието на консултативния съвет с представители на Камарата на строителите в България.
121,6 млн. лв. общо са платените пари от строителното ведомство до момента. От тях 106 млн. лв. са по договори на Агенция „Пътна инфраструктура“, а 15,6 млн. лв. - са на регионалното ведомство. Цялата сума, която МРРБ дължи на строителните фирми, е около 200 млн. лв. Извън тях МРРБ плати през декември 26 млн. лв. публични задължения на строителните компании.
„Оставащите около 73 млн. лв. ще платим веднага след като финансовото министерство ни отпусне пари“, обясни още Плевнелиев.
226 са фирмите, които чакат да получат пари от ведомството на Плевнелиев. До момента на 89 фирми са платени всички суми, а заедно с новите плащания техният брой става около 130. „Повечето от тях са се съгласили на отстъпка“, каза Плевнелиев. Той обаче не уточни какъв точно е броят на фирмите, съгласили се да получат по-малко пари.
Около 550 млн. лв. са задълженията на министерствата и общините към строителния сектор. Очакваме сумата да достигне 600 млн. лв., обясни изпълнителният директор на строителната камара Иван Бойков. Според справка на камарата военното ведомство дължи на строителите над 81 млн. лв., но има шансове да се разплати само за 10 млн. лв.
„Имаме раздвижване и по ПУДООС, защото правителството отпусна 20 млн. лв. за изчистване на задълженията. Имаме обещание за още толкова и така ще се платят около половината пари на фирмите“, каза още Бойков. Той уточни, че ПУДООС трябва да преведе на строителните компании 97 млн. лв. за възложени и приключени дейности. Другият голям длъжник на строителите са общините, които трябва да платят около 62,7 млн. лв.
Според президента на строителната камара Симеон Пешов проблем има със социалното министерство, което дължи около 32 млн. лв.

 

НСИ: Спадът в сектора за януари е 30 на сто

 През януари 2010 г. общата строителна продукция намалява с 30.7% в сравнение със същия месец на предходната година според данни на НСИ. При строителството на сгради е регистриран спад на произведената продукция с 38.4%, докато при гражданското строителство има намаление с 12.0% спрямо януари 2009 г., което е показателно, че строителните предприемачи насочват усилията си към доизграждане на строителни съоръжения, свързани с инфраструктурата, коментираха от Arco Real Estate. Оттам прогнозираха, че ако спадът в този сектор се запази, София няма да може да задоволи нуждите от жилища на непрекъснато разрастващата се столица.
Причината е в банковите институции, които не отпускат средства на фирми, които търсят кредитиране на нови проекти за строителство на сгради, защото те се считат за рискови.
Недостатъчното кредитиранe на инвеститорите би довело през идните 1-2 години до трудно започване и завършване на нови проекти, което означава, че готовата строителна продукция значително ще намалее и няма да може да покрива жилищните нужди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА