Last news in Fakti

29 Март, 2010 13:44 949 0

Строителите искат график за погасяване на дълговете

  • дългове-
  • план-
  • камара на строителите

До 10 дни правителството да подпише със строителните фирми, на които е забавило плащанията, споразумение с конкретни графици за изплащане на задълженията, настояват в писмо до министър-председателя Бойко Борисов от Камарата на строителите в България. Сред исканията са също данъчна ваканция за компаниите, към които има публични задължения, както и да се ускори пускането на проектите с европейско финансиране.
Заради липса на банково кредитиране и държавни поръчки до минимум са ограничени строителните дейности. В надпреварата за работа компаниите печелят малкото обявени конкурси със значително занижени цени, се посочва още в писмото. Според камарата най-сериозно е положението при малките и средните предприемачи. Около 60% от фирмите в момента не извършват никакви дейности, а 20 на сто са пред фалит. От 263 хил. работници, заети в строителството през 2008 г., в момента са останали около 160 хил.
Около 600 млн. лв. са задълженията на държавата към строителния сектор в момента. Единствено регионалното министерство подписа споразумение с бранша. В края на м. г. ведомството на Росен Плевнелиев пое ангажимент до края на март да плати до 200 млн. лв. Досега са преведени 121,6 млн. лв. на 89 компании. Очаква се 40 малки фирми да получат още 5 млн. лв. Това са фирми, на които министерството дължи суми между 100 хил. лв. и 1 млн. лв., а те ще получат по 30% от парите си.
Свръхдефицит от над 2 млрд. лв. е натрупала държавата за периода 2008 - 2009 г. , защото са сключвани договори, за които не са били заложени пари в бюджета, каза премиерът Бойко Борисов по време на извънредния събор на Българския лекарски съюз. Според него, ако прокуратурата признае сключените от предишното правителство договори за престъпления, те може да се анулират. В противен случай, влизаме в свръхдефицит и излизаме от мечтите си за еврозоната, категоричен беше Борисов.
Всеки един проект трябва да бъде проверяван отделно, коментира председателят на БСК Божидар Данев. Според него дългосрочно сключените договори не натоварват бюджета за тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА