Last news in Fakti

21 Октомври, 2018 13:00 12 450 8

Интересни факти за Jaguar-а от дъвките Turbo

  • jaguar-
  • xj12-
  • series iii-
  • дъвки turbo
Интересни факти за Jaguar-а от дъвките Turbo - 1

На картинката обозначена с №54 от култовите дъвки Turbo се вижда един необичаен Jaguar. Това е XJ12 Series III, но не стоков вариант, а такъв, преживял доста радикален тунинг.

Оказва се, че с доработката на тази кола се е занимавало британското тунинг ателие Broadspeed, а надписът под снимката от дъвките "Özel Yapim" се превежда от турски като "по индивидуална поръчка".

Тунингованият XJ12 Series III впечатлява със снижен клиренс, раздути калници и голям заден спойлер. Под капака му се намира 5.3-литров V12 мотор, мощността на който е 300 конски сили.

Интересни факти за Jaguar-а от дъвките Turbo

Максималната скорост, която е изписана под снимката също е сгрешена. Тя не е 270 км/ч, а е 230 км/ч. Иначе седанът на Jaguar се предлага и с още два редови шестака - 3.4 литра (160 к. с.) и 4.2 литра (205 к. с.).

Интересни факти за Jaguar-а от дъвките Turbo

Първото поколение на Jaguar XJ престоява доста дълго на поточните линии. То се произвежда от 1968 до 1992, като за тези години са направени 300 000 седана и купета. Финалната трета серия е представена през 1979 година.

Интересни факти за Jaguar-а от дъвките Turbo


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турбо

    36 3 Отговор
    от 51 номер до 120 номер бяха тези дъвки и в комунизма бяха единственото място където може да видиш тези коли.
    Една дъвка струваше от 50 стотинки до 1 лев бр. само заради картинките.А 1 лв по времето на комунизма беше голяма цифра....

    Коментиран от #7

  • 2 Ягуар фен

    22 7 Отговор
    Ягуарите са красиви коли, но много чупливи!
  • 3 до Турбо

    5 6 Отговор
    Тази картинка е от новата серия след 1990г.

    Коментиран от #5

  • 4 оня

    17 1 Отговор
    Самите дъвки Турбо бяха турско производство.Колите и моторите на картинките от тях бяха отличниците за тях години.
  • 5 Мимо

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "до Турбо":

    Абе, колега...мисля ,че не си прав. Някъде ми се върти в главата 88-9 година, защото имам спомени, че си ги прехвърляме още в детската градина, а аз тръгнах на училище 90-та. Тогава такива коли ги гледаме само на картинките. А пък няма да забравя какъв кеф беше 92-ра ми донесоха от турция една кутия Турбо и една кутия Бомбибом- пак бяха с коли и също бяха интересни. А турбото тогава беше третата серия - от 120 до 180 мисля че бяха.
  • 6 Ала Бала

    7 1 Отговор
    За дъвките турбо и аз си ги спомням , да турки са , но си ги копувахме заради картинките .
    После на което дете му се повтатяше някоя картинка си я разменяхме с друга. А що се отнася за истинските автомобиле JAGUAR ,аз имам такъв . И въобще не са чупливи , а и мисля че за подръжка с на нормални цени. Само славата им в БГ. е че са скъпи и чупливи.Но не е така
  • 7 Morgoth

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Турбо":

    60 стотинки бяха при нас и се бях научил кой номер с какъв цвят опаковка е, а като видиш една знаеш кутията с кои номера е вътре. Почти нямах повтарящи се. Като си беден трябва да си умен ;)
  • 8 Георги Начев

    0 0 Отговор
    Купувам всякакви картинки от дъвки https://www.alo.bg/5526879