22 Октомври, 2018 12:52 13 782 32

Продажбите на нови коли падат, но не и у нас

  • продажби-
  • нови автомобили-
  • европа-
  • българия-
  • реекспорт
Продажбите на нови коли падат, но не и у нас - 1
Снимки: Shutterstock

Продажбите на нови автомобили в Европейския съюз за септември 2018-а са намалели с 23.5%, като специалистите отдават спада на продажбите на въвеждането на новите стандарти WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure).

Данните са на европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА). Според тях на петте най-големи европейски пазари продажбите падат съществено, но с различна динамика. В Германия спадът е 30.5%, във Великобритания - 20.5%, във Франция - 12.8%, в Испания - 17% и в Италия - 25.4%.

Продажбите на нови коли падат, но не и у нас

Това, което е странно от данните на АСЕА e, че ръст в продажбите на нови автомобили за септември 2018 година е отчетен само в две държави. Това са България и Хърватия. И докато в Хърватска той е 3.3%, то у нас ръстът е 8.5%.

От АСЕА обаче не посочват на какво се дължи този ръст, а за всички по-запознати с темата е ясно, че той се осъществява заради т.нар. реекспорт - нови автомобили, продадени в България, само за да бъдат незабавно изнесени зад граница.

Продажбите на нови коли падат, но не и у нас

Не е тайна, че българските дилъри често получават по-изгодни цени и по-големи търговски отстъпки от производителите заради по-ниската покупателна способност на населението. От това се възползват предприемчиви хора и компании, които купуват евтино автомобилите тук и после ги изнасят за по-скъпи пазари в ЕС.

Статистиката на КАТ (умишлено или пък не) отбелязва колко са регистрираните нови превозни средства, но не отчита отрегистрираните нови такива. Държавният орган оповестява данни за отписаните от отчет коли , но не ги обособява нито по марка, нито по възраст.

Продажбите на нови коли падат, но не и у нас

Иначе, що се отнася до спадът в продажбите на автомобили в Европа по марки, то той изглежда така:

Volkswagen - 52,2%, Audi - 60,7%, Skoda - 28,1%, Seat - 31,8%, Porsche - 68,8%
Peugeot - 4,3%, Citroen - 3,4%, Opel/Vauxhall - 11,2%
Renault 31,7%, Dacia - 14,6%, Nissan - 45,5%
Fiat - 31,9%.
Ford - 13,7%
BMW Group (BMW и Mini) - 8,6%
Daimler (Mercedes и Smart) - 11,8%
Toyota (заедно с Lexus) - 1,2%
Honda - 26,6%
Hyundai - 10,9%,

Има обаче и марки, които бележат ръст в продажбите на нови автомобили през септември 2018-а. Най-голям той е при Jaguar (33,5%), а останалите две марки с ръст в продажбите са Volvo (2,9%) и Kia (2,9%).

Продажбите на нови коли падат, но не и у нас


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стефчо

    64 11 Отговор
    Всички нови коли в Бг са фирмени. А в провинцията това е на 100 % !

    Коментиран от #26, #32

  • 2 123

    36 4 Отговор
    Глупости. Реекспорт и да има той не е в статистиката от КАТ. Просто нашият пазар е мноого слаб по-принцип. Винаги когато малко се успокоят икономически нещата, хората започват да купуват имоти и нови автомобили. Ако сме нормална държава, като Белгия например - със сходни характеристики - пазарът на нови автомобили трябва да е поне около 300 000 на година. У нас се продават 30 000 или 10 %. Докато достигнем нормалните европейски нива и при положение, че няма нова финансова криза у нас пазарът ще расте, дори навсякъде в Европа да има спад.
  • 3 guest10

    35 4 Отговор
    Каквото и да си говорим най-много се продават бюджетни марки автомобили - Dacia, Renault, Toyota, Hyundai, Kia и др. подобни, защото при тях за от около 20 000 до към 50 000 си купуваш нов автомобил с прилично оборудване и прилична мощност.

    Коментиран от #5, #19

  • 4 onq s konq

    12 8 Отговор
    Нормално е в статистиката да преобладава КУПУВАЧИТЕ-РАБОТЯГИ,които ползват МПС-то "за вършене на работа".Има и други хора,които предпочитат да си купят примерно "Порше" на 4-5 години което е на практика почти НЕРАЗЛИЧИМО ОТ НОВО,но струва колкото 2-3 НОВИ САПУНЕРКИ.Затова и е казано-"разни хора-разни идеали"!

    Коментиран от #29

  • 5 муя

    28 2 Отговор

    До коментар #3 от "guest10":

    Toyota, Kia, Hyundai, Honda бюджетни коли???
    Я си свери малко часовника!
    Новият Сивик с що годе някакво оборудване е 50к!

    Коментиран от #9

  • 6 Пламен

    27 0 Отговор
    Пича от последната снимка как се е зарадвал - колата кармазъ, мацката пуканка, пък и всичко без пари. Зора е бил да преплуват до Сицилия. Но нали човек трябва да вярва, да е силен, човешките възможности са неограничени. Само "кристали" да не пробва от румънските, че после ще трябва да се извинява по телевизията.
  • 7 Дфен

    13 11 Отговор
    Българина узря и стана по умен затова вече с нов автомобил без значение че е дачия,рено,пежо или каквото и да е само да е ново.

    Коментиран от #14

  • 8 БББ

    12 3 Отговор
    В света се произвеждат годишно около 100 милиона автомобила.
    При население от 9 милиарда, за колко години всички ще карат нови автомобили???
    А ние ще плащаме данъци данъци.....
  • 9 Ричи

    9 11 Отговор

    До коментар #5 от "муя":

    Евала човек, малко са трезвите хода които ще дават 50к лв за грозновата косачка. Предпочитам един Форд Фокус на 3 години за 20к лв и другите 30 да стоят за инвестиционен фонд, ма стотинковеца си мисли, че като си купи Хонда и внуците ще я карат..

    Коментиран от #18

  • 10 hmhmhm

    14 3 Отговор
    тези 8,5 % от къде ги взехте? Имайте на предвид че аз никога не съм си купувал нова кола и баща ми също? Или искате да ми кажете че аз и мойте родители сме балами че работим в БГ за без пари?
  • 11 Атака

    6 1 Отговор
    И пича пуканка ,но като прочетох ,че моето любимо Порше , пак води класацията, яко се ядосах,че не мога да притежавам такова Бижу!!!!!!!!Ще го притежават тези ,които са родени под щастлива звезда !!!!!!ш
  • 12 Пазарувай не псувай

    21 2 Отговор
    За нова кола трябва да навърташ ежегодно по 30-40 хил. километраж, А повечето хора не навъртат и 10 хил. годишно. Навсякъде по света има вторичен пазар, но само у нас той е задръстен от безконтролен внос на автомобилна скрап.
  • 13 PATRIOT

    11 6 Отговор
    Интересна статия...
    Това не е тайна, онова не е тайна...
    Ами тогава защо никой не го пресече, бре., а ....защо?
    Щото много люде имат интерес, нали?
    Статистика...не, то беше стъкмистика...
    Ръст...смехурковци....напълнихме се с боклуците на Европа..щото сме нямали пари...
    Ами като нямаме, има автобуси ..има и пеш...
  • 14 Random

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Дфен":

    Някой друг път, по-добре двойна поддръжка, но на кола, не на каруца

    Коментиран от #24

  • 15 Бесен Язовец

    8 11 Отговор
    Лади няма, Уазки също ! Къде е каскетнята , дет се ни плаши тук, че само руски коли щели да си купуват, щот другите не ставали !
  • 16 сноу

    23 1 Отговор
    И къде ще ги карате тия коли бе ..?Улиците задръстени от по 2 и 3 реда ,тротоарите заети ,на светофарите виси опашка в 2,3 или 4 колони,паркингите пред веригите тъпкани ,по границите километрични опашки от юначни български патриоти дето са готови с дни да висят ,но да натъпчат багажника с турски прах, че бил с 10% по ефтин а гаджали и циганори към Германландъ гидежас.Българина няма надънване ..и 5 коли да има ,за още 10 мечтае.
  • 17 hold up

    2 4 Отговор
    Тези коли който ги притежава,знае къде да ги кара!!!!!!
  • 18 Като гост

    7 10 Отговор

    До коментар #9 от "Ричи":

    Стотинковец си ти, обаче не го осъзнаваш. И какво сравняваш Хонда с Форд, алооо??? Ако Хондата е косачка Форд фокуса какво е бе ЧИЧЕ? Не знаеш къде си!
  • 19 plovdiv 1912

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "guest10":

    Тъпо сравнение Хонда с Форд ..........Който и да е форд си е просто форд , а Хонда просто е в друго измерение нооо всеки си знае ........
  • 20 Plovdiv

    10 4 Отговор
    Koй каквото ще да говори, истината е, че е по на сметка да купиш запазен автомобил на малко километри, на 4-5 години, отколкото чисто нов...
  • 21 Нормално

    8 0 Отговор
    Нормално е в България да не падат цените. Те растат нагоре, поскъпват и поскъпват. В Германия за половин година си купуваш нова кола, а в България не, но като се има предвид и въртенето на километража. Тия всички автокъщи и тяхни продавачи заслужават бой бой бой.
  • 22 боклук скапан

    5 6 Отговор
    Форда е боклук и боклук ще си остане а тези които харесват и са му фенове и говорят глупости да днаят че още не са закъсали на пътя и не са им взели пари повече от Мерцедес s-класа
  • 23 Бароветц

    4 1 Отговор
    Тоя процент язе го дигнах оти продадох 20 ниви и си купих шеснааесе мерцедеса
  • 24 Дфен

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Random":

    Колега ли си или само се заяждаш аз с нова дачия навъртях 500000 без проблем ти с каквато и да е втора употреба успя ли да навъртиш толкова или ги сънува.
  • 25 Коко

    9 2 Отговор
    Не оплювайте автокъщите, защото ако ги нямаше повечето хора с малки доходи ще са без коли. Минимален е броя на хората които купуват коли върнати от лизинг до 4,5 годишни коли,защото отново са скъпи. Автопарка е стар защото хората са бедни и толкова са им възможностите за коли над 12, 15 и нагоре години. То ако няма търсене на стари талиги в България, то и автокъщите няма да ги има.Реалноста е че в БГ всеки си купува кола според възможностите. Мечтите и желанията са различни от реалността.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 666

    7 1 Отговор
    Палячо Българин може да изкарва 2000 на месец и да дава 1200 за лизинг!!! Осакатен народ!!!
  • 28 Хасанчо

    5 1 Отговор
    Точно така, само Българин може да работи на договор 510 лв , да кара кола за над 20 хил , да ходи на почивка с нея в чужбина и след 20 години да риве за това ,че му малка пенсията. Платихте ли си данъците и върху рентите от селските ниви на дядо и пра-дядо дето даже не ги знаете точно къде са? Работлив народ ей ! Нови касови апарати да си купите и за частните уроци на децата дето ги вземат има -няма по 30-40 лв за час ,за рентите и наемите от имоти дето сте ги наследили . А за стотиците нелегални транжорни за автомобили ,в дворовете на циганите по селските махали някаква статистика да изкарате ? Колко гадости са изтекли от тях по поляните , а от там в почва и води ?
  • 29 Аха

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Неразличимо от ново ама не е ново. Баровеца защо не си купи наистина ново Порше? Щото не е чак такъв баровец май...
  • 30 Бургас

    0 0 Отговор
    Под заглавие:
    Успешно борим корупция, измами и схеми!
    ...
  • 31 волен сидеров

    1 0 Отговор
    Цял ден сте в интернет.Цял ден сте във фейса.Цял ден сте с телефоните.....абе Хора кога карате колите си ,че им връткате толкова много километри,че и време намирате тука да ръсите мозъГГГГ
  • 32 jiovanni

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "стефчо":

    Да те повозя?