Last news in Fakti

22 Ноември, 2018 11:01 17 974 33

Тръмп се извини за евтиния бензин

  • доналд тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп взе на подбив медиите, които според него разпространяват фалшивата новина, че задръстванията покрай Деня на благодарността се дължат на прекалено ниските цени на горивата и обвиняват него за това.

"Голямата новина днес е, че понеже съм натиснал здравата (ОПЕК, бел. ред.), бензинът е поевтинял, повече хора са се качили на колите и съм предизвикал задръствания из Великата ни страна. Извинявайте всички!", пише Тръмп в Twitter.

Спадът в цените на нефта доведе до съществено поевтиняване на горивата в САЩ. Само за месец цената на бензина намаля с 25 цента до $2.60 (€2.28) за галон (3.79 литра) или $0.69/€0.60 за литър, а в девет щата падна под $2 (€1.75), отбелязва The Times.

В типичния си стил Доналд Тръмп нарече поевтиняването "великолепно" за САЩ също като намаляването на данъците. "Наслаждавайте се! [В момента барел лек тексаски петрол WTI струва] $54, а беше $82. Благодаря, Саудитска Арабия, но хайде да намалим още цените!", призовава американския президент в Twitter.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Owen Wilson

    74 17 Отговор
    Ето такъв лидер ни трябва !

    Коментиран от #13, #14, #25

  • 2 Гост

    95 2 Отговор
    Значи барел петрол е поевтинял с около 35%! Това защо не го виждаме по бензиностанциите? Дизелът падна с 6-7 ст и си седи на високата цена от около 2,33 лв. После нямало картел и т.н.

    А в Америка от едно време си зареждат за без пари.

    Коментиран от #10, #21

  • 3 ЛУКОЙЛ

    93 4 Отговор
    литър бензин 1 лв при средна годишна заплата 95 000 лв в САЩ, а при нас 2,20 при 12 000 лв

    Коментиран от #4, #24

  • 4 ДДДДДД

    25 65 Отговор

    До коментар #3 от "ЛУКОЙЛ":

    За тази заплата в Америка доста трябва да поработиш. В пъти повече отколкото се работи в България.

    Коментиран от #5, #12

  • 5 B52

    74 2 Отговор

    До коментар #4 от "ДДДДДД":

    Не си прав. Просто изпиши в Гугъл "средна заплата в САЩ" и виж какво ще излезе - близко до това, написано в коментар 2. В САЩ битува приказката, че който вдигне драстично цената на горивата ще си докара революция и е вярно. Америка е 70% на колела, от опит го знам. Нека погледнем в Европа. Синът ми работи в Германия за 2400 парични единици и си купува нафтата за 1.45 парични единици. Аз работя тук за 962 парични единици (и това се брои за висока заплата) и си купувам нафтата за 2.33 парични единици. Сметката остава за теб и не е трудна. И в САЩ и в Германия и в България изключвам тези с особено високите доходи, те не са зависими от ежедневни разходи. Както все по-често взе да се чува - не са ни високи цените на горивата, а са ни ниски доходите.

    Коментиран от #8, #9, #16

  • 6 Ники

    30 8 Отговор
    Значи във всички големи държави бензина е евтин ... малките го отнасят ... за да е евтин някъде ... другаде трябва да е скъп ...
  • 7 1222

    46 0 Отговор
    Сега остава бат ви Бойко да се изтъпанчи и да се извини за скъпия бензин ама знаете ли кога ще стане това никога защото той няма нищо общо с това и даже непознава Златев
  • 8 ДДДДДД

    11 14 Отговор

    До коментар #5 от "B52":

    Тя и средната заплата в България е 1120 лв. Както там така и тука една голяма част от хората не вземат тези средни заплати, а доста под тях. За да вземаш 95 000 долара средна заплата трябва да имаш доста добра висококвалифицирана работа. И там дизела винаги е бил по скъп от бензина.

    Коментиран от #23

  • 9 Именно

    33 2 Отговор

    До коментар #5 от "B52":

    Абсолютно съм съгласен с теб, с изкл. само на това че заплата под 1000лв се смята за висока - без да се опитвам обиждам, който и да било!
    Според мен под 1500лв на месец чисто си е под прага на бедността.
    Докъм 2500-3000лв е средна. За който не вярва нека опита с 2-ма работещи за по 2500лв и 2 деца да изплащат вноски по кредит за жилище (за други спестявания просто няма как да се говори). Не че е невъзможно - горе-долу там е балансът, но при доста компромиси.
    А и колко са семействата в които и 2-мата взимат такива заплати?
    От 3хил. нагоре вече може да се нарича висока.
    Но тъжното е че в България много малко хора имат възможност дори за среден стандарт на живот :/
  • 10 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 22 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ама па там малолитражки нема хахахах всичко е около 5 и яко над 5 литра мотори и то иде същото дали ше караш малолитражка на скъп бензин като тука или там голем мотор на ефтин бензин разхода като пари е еднакъв
  • 11 Нострадамус

    45 2 Отговор
    Определено заплатите ни са нищожни. От там идват всичките ни проблеми. Икономиката ни е слаба. Нищо не произвежда. Само прекупвачи, тарикати и мошеници. Всеки иска да е началник, да командва, да е отгоре, без значение дали изобщо става за нещо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ако баба ти беше мъжка

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Owen Wilson":

    ...с петрол.
  • 14 Ако баба ти беше мъжка

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Owen Wilson":

    ...с петрол.
  • 15 Ако баба ти беше мъжка

    3 10 Отговор

    До коментар #12 от "Валери":

    ...Добре казано.НО,НО,не ругай.Така яко сваляш гарда.Опитай без БЕ и МА.Без обиди.Прбвай....ма.
  • 16 123

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "B52":

    А..., ето информация от извора.
    Кажи моля те, от първа ръка - колко плаща сина ти за наем/ипотечен кредит, данък жилище, таксата смет, такса телевизор, паркиране, гражданска отговорност, каско, данък МПС, преглед автомобил+поддръжката, транспорт, телефон, интернет и колко са му данъците и осигуровките в проценти. Ако кажеш и в какъв тип град живее за да може да го сравним с идентичен в БГ ще е супер.

    Коментиран от #20

  • 17 Onq s konq

    7 2 Отговор
    Лефче кило нафта а ас я зиам на леф и дваисе а ше преговаряме с комшиата
  • 18 Sexa

    26 4 Отговор
    Америка си е америка пичове, неможем да ги стигнем. Нека се фокусураме първо да махнем Бойко Борисов и гадната полицейска физиономия на Цветан Цветанов.
  • 19 Андрей Асенов

    11 2 Отговор
    Бензина на всяка де е по скъп от дизела а при нас обратно а е втори продукт от барела

    Коментиран от #29

  • 20 B52

    23 3 Отговор

    До коментар #16 от "123":

    Отговор: Повече плаща за изброените от теб неща, НО: 1. Процентът от заплатата, който отива за храната на семейството е ДРАСТИЧНО по-малък от този тук. Не ползва градски и междуградски транспорт, който е скъп, понеже му е евтино да ползва колата си, а е и по-удобно. Там също не си пръскат парите на вятъра и затова няколко колеги се комбинират с една кола да ходят на работа (на 73 км.). 2. Кара по свестни пътища, понеже там се краде по-малко. 3. Месечните режийни разходи за жилището, дори и с доста по-високия от България наем са по-малка част от заплатата му, отколкото в България. 4. Там образованието се цени и пред него има достатъчно перспектива с това, което е учил. И накрая като ударим чертата, за развлечения и кеф при тях остават много повече средства. При мен тук не остава почти нищо от "голямата" ми заплата, както ми каза работодателят ми. Така че ще повторя: ТУК НЕ Е ТОЛКОВА СКЪПО, А ДОХОДИТЕ НИ СА МИЖАВИ! И да: не работим по-малко и по-калпаво от тези на запад.

    Коментиран от #22

  • 21 Ако баба ти беше мъжка

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Крият барелите комуниките ниедни.
  • 22 123

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "B52":

    Е, да ти кажа очаквах повече конкретика. Философските тези не ме интересуват толкова. Просто исках да направя проста сметка, защото скоро четох статистика, че германеца със средната си заплата от около 2000+ евро е на ръба на мизерията. Това почти се отнася и за човек в БГ със средната заплата от 1000+ лева. Въпреки, че ако имаш жилище, каквото имат 70 % от хората у нас, нещата мога да са по-розови. А за развлеченията и кефа, да ти кажа не знам колко му остава, ама доста трябва да е, защото за да отиде в Германия или Англия 4 пъти месечно на мач + 2 кино + 1 театър няма да му стигнат 200-300 евро, докато тук за същите удоволствия ще се вместиш в 60-70 лева. А и ми прави впечатление, че въпреки оплакванията, ти не се комбинираш с 4 колеги да за ходиш на работа. Иначе си прав, че доходите могат да се вдигнат още малко. Смятам, че ако в България средната заплата стане 2000 лева, човека който я получава ще живее доста по-добре от немеца с неговата средна заплата.

    Коментиран от #30

  • 23 Зорлем

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "ДДДДДД":

    95 хил. лева, не долара! Човекът е преобразувал всичко в левове.
  • 24 Te убиват "Законно"

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЛУКОЙЛ":

    Е даа как се създава империята ЗЛАТЕВИ
  • 25 соросоидни кърлежи

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Owen Wilson":

    Първо трябва да има държава където има закони, със сегашните написани по поръчка на изроди и в услуга на крадци и мафия никой нищо не може да направи.Едно нещо да пипнеш ,веднага свинете започват да квичат- Първо трябва да свикнем Велико Народно събрание, после ще умуваме. Държавата потънала до гуша в ла-на, а няма механизми да го изкараш от тази воняща дупка.Освен да изцапаш ръце и да си същия като предишните крадци .
  • 26 никси

    3 0 Отговор
    хаха нафта портока и нафта лимон епо скьпа дори иот панагюрската луканка камоли от американския бензин от кадя накядя одек надек бе сфанта у резерваро не можешда туриш камоли палуканка от пангюрище хахахахахаха
  • 27 Не глеам таувизия

    5 0 Отговор
    Държавата е фалирала и разграбена и се издържа от акцизи... Данъци и глоби...Били се дигнали инвестициите разправя боку... Сега протестираме за бензина и мутрите, пардон застрахователите а след 15 год. кат нема паре за пенсии ко правиме?!:)... Трябва ресет ПЪЛЕН политически и затвор и дела и забрани на изедниците които унщожават тази територия над 60 години... Сега и децата им..
  • 28 ПОЧТИ ПО РУСКИ

    1 0 Отговор
    А то това си е като в съветския съюз или днешна Русия . . . И тя много сваля ама жизнения стандарт !
  • 29 Dog_of_war

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Андрей Асенов":

    От няколко месеца...не е така из Европа, това ежедневно ми е пред очите!
    Все пак...с претенциите сме да сме осведомени...
  • 30 Dog_of_war

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "123":

    Германец не зная със 2000 евро колко мизерства...
    Зная, че българин с 2200 живее добре след наем, разход за автомобила си и... дори изпраща пари за България!
    Не е толкова трагично, ЗНАЧИ!

    Коментиран от #33

  • 31 АНАНИ от ЧАКАНЧЕВО

    0 0 Отговор
    АКО им НАЛОЖИ ЕКО такса какво ще стане Може би ще се намали трафика а замърсяването на въздухът ще е по чисто отколкото в София Карат се доста стари коли с мощни двигатели но с качествени горива КЪДЕ сме НИЕ
  • 32 НЕКОЙ СИ

    5 0 Отговор
    Америка винаги е имала един от най-евтините горива- там всеки е с кола-няма начин ,разстоянията са огромни. Това е начин на живот и никой не си позволява да го пипне или промени.Тва е все едно у нас да забранят варенето на ракия и да конфискуват всички казани- с една дума сух режим- немислимо е ,ще стане революция. Българина има нужда от ракия , за да пие и да обвинява всеки и всичко за положението си ,но не и самия себе си. Как имало некви заговори за унищожение на българската икономика и индустрия. Защо няма такива заговори за Полша,Унгария,Чехия,Румъния? Те отидоха години пред нас ,а на нас вечно неква външна сила ни е виновна.
  • 33 123

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Dog_of_war":

    Е не говорим за такъв случай. При тази схема българинът живее с няколко други такива в едно жилище - тоест ползва легло. Купил си е стара таратайка на която застраховките и данъците струва повече от колата, ама се справя да ги плаща. Закачил е антена на Булсатком на квартирата за не плаща немски доставчик. Храната е само от промоции от големите вериги - тоест най-големия боклук. На ресторант ходи, като си дойде по Нова година в БГ да види семейството. Така може и да праща нещо на родата.