Last news in Fakti

31 Януари, 2019 09:48 27 169 58

Най-опасните за шофиране страни в Европа. България не е сред тях

  • европа-
  • катастрофи-
  • българия-
  • австрия
Най-опасните за шофиране страни в Европа. България не е сред тях - 1

Интересно проучване, което е част от отчета за пътно транспортни произшествия в Европа, показва, че през 2018 година България съвсем не е сред страните с най-голям риск от катастрофи. Изследването е направено от Canvas Holidays и според него Австрия е държавата, където има най-голям риск от ПТП.

Там, на 10 000 водачи стават 43.6 пътни произшествия - показател, явяващ се най-голям в Европа. Още по-странно е, но на втората позиция в тази антикласация се нарежда Германия, където на 10 000 шофьори се падат по 37.2 катастрофи. В рисковите за шофиране страни попадат още Словения (31.4), Португалия (31.4), Малта (30.2) и Италия (29.1).

Поглеждайки от хубавата страна на тази класация, се вижда, че най-безопасната държава за шофиране е Дания. Там на 10 000 водачи на МПС се падат само пет катастрофи. България заема седмата позиция с едва 10.5 ПТП-та на 10 000 водачи, което е един от добрите показатели, оцветен в зелено. Ето и резултатите от проучването, касаещо Европа.Най-опасните за шофиране страни в Европа. България не е сред тях


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    38 38 Отговор
    Огромна заслуга да не сме в тази класация има правителството,браво на него.

    Коментиран от #44

  • 2 от Германия

    55 10 Отговор
    Най-правилна ще е класацията ПТП на изминати километри. Лично аз познавам поне 5 българи, които имат свидетелство за правоуправление на МПС, но никога не са шофирали. В дъното на горната класация са все страни, в които се изминават по 20-30 000 километра на година, че и повече.

    Коментиран от #5

  • 3 Driving pleasure

    41 6 Отговор
    От години го разправям това, но никой неще да чуе! Причините за жертвит по пътя не са шофьорите и увеличаващите се глоби до нищо не водят! Но българина е нихелист и вярва на пропагандата с която го заливат, за да оправдаят дрането на кожи по пътя!

    Коментиран от #25

  • 4 Най опасните са

    15 29 Отговор
    В Рустакостан. Пияни. Карат много смешно. Има клипчета в Ютюб как руснаците карат. Ужас.

    Коментиран от #10, #53

  • 5 Driving pleasure

    16 11 Отговор

    До коментар #2 от "от Германия":

    Познавам българи, които минават по 40-60 000 км на година...

    Коментиран от #6

  • 6 от Германия

    34 9 Отговор

    До коментар #5 от "Driving pleasure":

    И аз съм един от тях. Някъде толкова изминавам, като 200-300 километра годишно от тях имам по български пътища. Мога да преценя и разликата в пътищата и разликата в подготовката и манталитета на водачите, даже мога да преценя къде има контрол и къде - не. Преценявам, че горната статистика е тъпа и нищо не означава. Споменах и защо.
  • 7 Driving pleasure

    47 4 Отговор
    Това не е първата подобна статистика, имаше едно европейско изследване на ШЕЛ мисля, което показваш, че българина е най-ефективен зад волана и се справя с всякакви ситуации. Но разбира се подобни неща не могат да оправдават все по-високите глоби. И докато Австрия току що прие че може да се прави десен завой на червен светофар, а Белгия, че зимните гуми не водят до повишаване на путната безопасност и ги отмени като задължителни - родните престъпници с депутатски имунитет водени от шапкарските простотии приеха точно обратното и съответните нови глоби! В крайна сметка в БГ никога не е ставало дума за пътна безопасност, а за дране на пари

    Коментиран от #11, #19, #20, #22, #23, #45

  • 8 БОБИ КОЧА

    21 8 Отговор
    Тези симпатяги които са изготвили проучването в Пловдив ходили ли са?

    Коментиран от #26, #41

  • 9 не че нещо ама е така

    16 1 Отговор
    значи малко шофери причиняват големи щети. Увеличете малуса още 10 пъти ;)
  • 10 шустакович

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Най опасните са":

    това е класация само за ЕС ве
  • 11 Само Дъстър

    9 8 Отговор

    До коментар #7 от "Driving pleasure":

    Че какво лошо има и да караш целогодишно с едни гуми ако имат грайфер ? Нали ви гледам като падне сняг как ходите с градския.
  • 12 Радо

    19 11 Отговор
    Два пъти съм ходил в Австрия/Виена с кола, не знам кой я е измислил тази класация, но е пълна порнография за мен. Който познава и е общувал с австрийци, знае какви педантични хора са, и изпипват всичко около тях до най-малкия детайл, така че тази класация е някаква пълна глупост за мен.

    Коментиран от #15

  • 13 Перър

    5 1 Отговор
    А спрямо броя на жертви как е класацията?

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Анти седераст

    16 7 Отговор
    Повечето(към 80%) западно европейци са изключително елементарни и бавноразвиващи.

    Коментиран от #39

  • 15 Анти седераст

    16 6 Отговор

    До коментар #12 от "Радо":

    Аз съм бил много пъти и мога да ти кажа, че тези хора са умствено осакатени и в развитието си съответстват на дете от 5ти клас.

    Коментиран от #40

  • 16 хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Перър":

    Там сме вече номер 1 :D
  • 17 от Германия

    15 0 Отговор

    До коментар #13 от "Перър":

    За жертвите е според зависи. Ако е по брой жертви на брой хора, имащи книжки в страната, пак ще сме на последните места. Като стана въпрос за книжки, забелязвам, че много от тъмнорусите българи шофират. Наличието на основно образование не беше ли изискване за издаване на с-во за правоуправление на МПС?!
  • 18 турбо

    20 1 Отговор
    А гадовете ни втълпяват че сме най лошите и заради това ще ни вдигнат гражданската и глобите.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 AUDI

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Driving pleasure":

    Като чета и имам чувството ,че никога не си се качвал в кола да караш.
    или поне докато караш , не гледаш. Нито високите глоби са проблема , нито това че не можеш да правиш десен на червено. Ама там в академията само на сликове карате и то лятото ,че академия зимата няма , освен в Норвегия ама...
  • 21 Хаха от къде измислихте

    4 7 Отговор
    Тази велика глупост.По-тъпа класация,рядко излиза.
  • 22 Денис

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Driving pleasure":

    За десния завой на червено ми е все тая, ама да ми твърдят, че зимните гуми не водят до по-голяма пътна безопастност си е простотия откъде и да я погледнеш. Ще приложа и нагледен пример как даже и 4x4 не помага ако си с летни гуми!

    https://www.youtube.com/watch?v=atayHQYqA3g
  • 23 драйвинг плежер

    5 13 Отговор

    До коментар #7 от "Driving pleasure":

    Бате напълно съглассен съм теб. Това е само и единствено да печелята пари. Аз си карам с летни гуми ДОТ 94 , колан не слагам щото знам ,че не поамага а само ме стега. Десен , ляв си ги правя и на жълто и на червено ич ми не е ..това са пълни глупости
  • 24 Driving pleasure

    9 3 Отговор
    Боже боже, колко тъпан се е изказал пак... А като карате лятото със зимни гуми по-безопасни ли сте? А когато сте ги изтъркали през жегата и зимата карате с 1.6 мм грайф, но сте доволни, че полицаите не могат да ви закачат щотопише м+с на тоя галош по-безопасни ли сте?! И това е просто един пример, за който се ловите щото няма какво да кажете а непременно искате да изкарате българина лош! Хората са ви написали, че имаме по-малко катастрофи от повечето европейски държави на глава от населението, а вие ревете че нищо не разбират и че вие сте по-велики! Е българина очевидно нее толкова лош зад волана, но спете спокойно - показвате че е дебилен нихилист в това отношение даже ще сме първи! Мани беги и жалки мазохисти!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Густо Майна

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "БОБИ КОЧА":

    И според мен Пловдив е поне 60.
  • 27 Тодоров

    8 0 Отговор
    Няма как класацията да е реална, предвид че държава като Кипър е на второ място... Който е бил там знае, че катастрофите там са ежечасни.
    Много чужденци съм чувал да казват, че кипърските шофьори са едни от най-лошите в Европа.
  • 28 Бай Уй

    10 2 Отговор
    Не сме в челната петорка, дори тройка защото огромна част от ПТП-тата не се регистрират. Шофьорите се оправят сами или бягат и се крият.
  • 29 Лупи

    7 1 Отговор
    Със сигурност няма нищо общо това, че в Германия и Австрия човек кара средно по 30 000 - 40 000 км на година и по-голям процент от населението имат коли нали? В една селскостопанска държава със замиращо и застаряващо население където повече от половината не карат коли е нормално чисто статистически спрямо развита държава да има по-малко ПТП-та от глава на населението. Отделно малко ли африкански и азиатски майки с колички, инженери и лекари отидоха в Германия и Австрия, това също оказва влияние.
  • 30 NikNay

    4 0 Отговор
    Австрия е транзитна страна и целия катун от западна Европа минава от там напът за Анадола и обратно. В Германия куцо кьораво и сакато дошло от. . . си за да се пробва на магистрала без ограничение на скоростта.
  • 31 ДДРОнег

    3 2 Отговор
    Дано тази статистика да е вярна !!!
    Иначе отдаван твърдя, че като народ сме много културни, защото въпреки липсата на контролни органи на пътя, допускаме сравнително малко произшествия !!!
    Другите страни може да има и по-малко катастрофи и жертви, но те го постигат с ограниченията на повече контрол и глоби, и др. !!!
  • 32 Един друг

    1 4 Отговор
    Като знам какви са им (на германците) пътищата, пътните съоръжения , маркировката и автомобилния парк - нали се сещате къде е проблема за многото катастрофи : във водачите !
    Ха си спомнете за една дума "гешефт" от къде е дошла!

    Коментиран от #55

  • 33 PlimP

    2 2 Отговор
    Германия, тва не беше ли там, където караха с колкото може МПС-то
  • 34 Петров

    8 2 Отговор
    Умници , пропускате факта , че в България огромен процент от ПТП не се регистрират , понежене се оправяме "помежду си", както се казва. Почти винаги поне един от участниците в инцидента или е пил,или е смъркал , или няма застраховка , или тези всичките заедно. Докато това е немислимо на запад от Белград. Но явно тези класации се правят за нормалните държави , които в случая са на последните места.

    Коментиран от #35

  • 35 Driving pleasure

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Петров":

    Дори да приемем че 50% от ПТПтата не се регистрират пак ще сме по-напред!Дори да удвоим и да умножим Х2 ще сме наравно с тях, но не и по-зле!
  • 36 Driving pleasure

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Azimir":

    Айде сега сам си дай отговор защо те имат повече катастрофи а по-малко жертви. Какво е различното, че катастрофират 4 пъту повече от нас, а ние имаме 4 пъти повече жертви! Мисля, че не е трудно да си отговориш защо се получава така и мисля, че отговора няма да е щото са им по-високи глобите или щото им висят ченгетата в храсталака...

    Коментиран от #38

  • 37 hienata

    7 1 Отговор
    Според мен си е постижение, че сме на това място. Имайте в предвид, че сме с най-старият автопарк. Следователно катастрофи причинени от авария са най-много. Имаме 3.5мил. коли на 5.5мил. население. Имаме най-лошите пътища в Европа. Австрия не е много по-голяма от България и австрийците не карат много повече от нас, а и това не е фактор, вижте Франция на кое място е, а е една от най-големите в Европа.
  • 38 hienata

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Driving pleasure":

    Една от предпоставките за висока смъртност при ПТП у нас е старият автопарк. Отделно 70% от колите "нов фнос" са удряни и джамбазина едва ли е сложил нов сърбеж.

    Коментиран от #42, #49

  • 39 И аз да кажа

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Анти седераст":

    Божеей, пусто самомнение балканско!
  • 40 И аз да кажа

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Анти седераст":

    Щото не крадат и лъжат и щото не им вдяваш от приказката ли? Или щото спазват правилата и не са гяволи?
  • 41 Г.З.

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "БОБИ КОЧА":

    В Пловдив е това което беше в София преди 20-25г.Пълно е със селяни.
  • 42 Driving pleasure

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "hienata":

    Е не исках аз да го казвам, че не е едно и също дали си се занитил с 20 годишен кошник в дървото, каквито са над 60% от автомобилите в БГ и той е станал ковчега ти или с нов автомобил, от който само си изтупваш прахта и звъниш да дойде някой да те прибере. Вторият голям фактор е медицинската помощ - в Германия максимума е 15 минути независимо в коя точка е станал инцидент.
  • 43 Amix

    13 0 Отговор
    Във България всички закони по пътищата така са направени, че да събират повече глоби със оправданието, че имало война по пътищата...
    Проблема са дупките и малоумните ограничения а не бързите коли!
  • 44 Вярно е така

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Не останаха хора във България че да се трепят като немците и австрийците
  • 45 аг08

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Driving pleasure":

    АБСОЛЮТНО ВЕРНО! ГЕРБЕРАСТКАТА ШАЙКА ПРАВИ ВСИЧКО ЗА ДРАНЕ НА ПАРИ!
  • 46 Азззззззз

    1 0 Отговор
    Проблема на България не е броя на катастрофите а броя жервите при птп, иначе е ясно че българите си пазят колите да не си ги надраскат на паркинга, а на запад си имат добри застраховки, и не им пука много от това че ще одраскат колата.
  • 47 ами сега

    1 0 Отговор
    Нормално е да се увеличи коефициентът на птп в западните страни, много от наще шофьори мигрираха на там, съответно намаляват и птп в България, има един коментар по горе ,че това е заслуга на правителството , и е прав човека, трябва и в лошото да видим хубавото!
  • 48 Гого

    0 0 Отговор
    Помаците били най добрите шофери раждали се с книжки,дано да няма засегнати!
  • 49 hienata

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "hienata":

    Исках да напиша еърбег, а шантавия коректор изписа сърбеж :) Нерде Ямбол, Нерде Стамбол.:))
  • 50 Обаче

    1 1 Отговор
    по-малко на брой катастрофи у нас, само че повече загинали и ранени, главно заради старите дараци, които караме.
    Тъжно.
  • 51 Morgoth

    3 0 Отговор
    Какви са тези глупости бе хора?!? От тук излиза, че в Германия има 3 пъти повече жертви от в България! Реално е почти обратното - в България има двойно на Германия. Не знам от къде я изкопахте тази глупост, но най-вероятно е манипулация свързана с борбата за вкарване на ограничение на скоростта в Германия.
  • 52 гост

    2 0 Отговор
    По-скоро корупцията е по-голяма и глобите не се записват затова според статистиката сме добре.
  • 53 Меркел

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Най опасните са":

    Тоя го гони параноя.
  • 54 Някъде Там

    2 0 Отговор
    От Франсето по-просто семе зад волана няма,следвани от Белгийците,но за там си има оправдание.Повечето са амуджи.В България няма пътища за да сме във класацията
  • 55 Булгаргаз

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Един друг":

    Не е така. Немските шофьори са хиляди пъти по-изрядни. Статистиката не отчита обаче ПРОБЕГА. А нали се сещаш че в Австрия и Германия не е никак чудно да се минават по 300 км на ден? Всеки ден.
  • 56 гощо

    0 0 Отговор
    СмЕтай ако и пътищата ни бЕха добре съвсем щЕхме да сме безопасно място.
  • 57 JJ1989

    0 1 Отговор
    Да, ама тука на тия катастрофи имаме 3 пъти повече смъртни случаи.

    Колко пъти се случва некой сдуханяк с кошница със 120-130 коня да я реже със 150-160 и да не може да я овладее или пък със немската машина със задно да се убие на завой.

    Искам една статистика по региони и да видим къде да се набляга на проблема, а не поголовно под ножа.
  • 58 Хер Флик

    1 0 Отговор
    А имате ли и най-бегла представа,колеги,колко ПТП-та са предизвикани у нас от турски и румънски тираджии?! Аз съм от Русе и това съм го виждал в продължение на бая години. Тия боклуци истрепаха маса хора и на никой не му дреме! Затриваш цяло семейство и съда си те пуска да си отидеш по живо,по здраво,а на следващата година пак си по пътищата,зад волана на тир. Е,от тва по- голяма гавра и подигравка- здраве му кажи!!!