Last news in Fakti

28 Юли, 2010 11:26 2 369 6

Mini щe участва в WRC

  • mini countryman wrc

Британският автомобилен производител Mini, принадлежащ към концерна BMW, реши да възобнови участието си в световния шампионат по рали. За тази цел от компанията ще използват новия модел Countryman, српециалната подготовка на който е възложена на фирмата Prodrive.

Британците все още не са решили кога изпълнението Countryman WRC ще депютира в кръг от шампионата на планетата, но подготовката на автомобила ще стартира още тази есен. Според непотвърдена информация Countryman WRC ще се появи в състезание на 8 май 2011 година по време на рали Сардиния.

Състезателното Mini ще се оборудва с 1.6-литров турбо мотор и система за перманентно предаване на въртящия момент към четирите колела. Други детайлни подробности около рали версията на този етап не са известни.

Пилоти на бъдещият отбор също не са определени, но с проекта е тясно свързан бившия световен шампион Маркус Грьонхолм. Друго име, което се спрята с новия екип е това на Крис Мики, многократен победител в етапи от Intercontinental Rally Challenge (IRC).

Плановете за създаване на Countryman WRC бяха коментирани и от директора по продажби и маркетинг на BMW Ян Робертсън. Според него е от голямо значение за марката да успее да се включи в най-популярния рали шампионат.

За Prodrive този проект също е изгоден, защото, както е известно те подготвяха автомобилите на Subaru, но японците се отказаха от участие в WRC през 2008 година. Сътрудничеството с Mini е нов шанс за доказаната вече Prodrive и както стана ясно те подхождат много сериозно към проекта. Работата им е започнала още в началото на 2009 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хулиган

    27 1 Отговор
    АМИ ДОБРЕ,ЩЕ Я ГЛЕДАМЕ ! И БЕЗ ТОВА СЕГА Е ДОСТА СКУЧНО САМО СЪС ЗАВОДСКИТЕ СИТРОЕН И ФОРД .
  • 2 aha

    11 2 Отговор
    nqma da e lo6o i peugeot,toyota i lancia da se varnat!
  • 3 Буре

    3 5 Отговор
    http://spisanie.mobile.bg/avtomobili/toyota-se-vryshta-v-ralishampionata.html
    не четеш внимателно aha
  • 4 sluchaen

    7 3 Отговор
    Без Impreza и Lancer не е същото.
  • 5 a$

    3 13 Отговор
    iaponcite zagivat sled poiavata na tozi avtomobil
  • 6 Ogi

    1 0 Отговор
    Кой каквото ще да прави - накрая шампион е Льоб!