21 Май, 2019 10:00 33 208 216

Дизелите били по-чисти от електромобилите

  • електромобил-
  • дизел-
  • екология-
  • вълероден двуокис-
  • изследване

Колите на ток са по-вредни за околната среда от дизеловите, твърдят учени от Института за икономически изследвания (Ifo Institute) в Мюнхен. Експертите се позовават на сравнение между Tesla Model 3 и Mercedes-Benz C-Klasse 220, което показало, че електромобилът изхвърля в атмосферата повече въглероден двуокис.

Въпреки всеобщото убеждение, че масовото навлизане на електромобилите ще подобри екологичната картина в Германия, те всъщност произвеждали 25% повече вредни емисии от нафтовите модели. Дизеловата C-Klasse, например, отделяла по 117 грама въглероден двуокис на километър пробег, а "тѐслата" - 159 заради изразходване на ток от въглища, който е сериозен компонент от текущия електрическия микс в страната.

В изследването се подчертава, че добивът и преработката на лития, кобалта и мангана, необходими за батериите за електромобили, изискват голямо количество енергия. При производството на акумулатор с капацитет 75 кВтч в атмосферата се отделят между 10 и 14 тона въглероден двуокис.

Според немските учени йон-литиевите батерии имат среден срок на експлоатация от 10 години и среден пробег от 150 000 км, след което се превръщат в опасен отпадък. Неговото рециклиране добавя по още 73-98 г въглероден двуокис на километър.

Изследването на немците обаче е подложено на критики заради сериозни фактологически грешки. От Ifo Institute напълно игнорират възможността батериите на електромобилите да се използват и след 10 години/150 000 км - например за съхранение на електричество в домашни условия (тип PowerWall). Вредните емисии на дизеловия Mercedes пък бил изчислявани не по разхода според новия стандарт WLTP, а по стария NEDC, който занижавал консумацията с до 42%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Мишо

    227 20 Отговор
    Добро утро! Лобизмът някой ден ще ни погуби.

    Коментиран от #31, #37

  • 2 Гост

    82 130 Отговор
    Защо немците не изчислят какви вредни емисии се изхвърлят при производството на ДВГ и скоростите на въпросния Мерцедес. Свят ще им се извие като влезнат в някой металургичен комбинат и видят как се произвеждат частите за тоя двигател :)

    Коментиран от #8, #25, #28, #34, #95, #97, #199

  • 3 гост

    82 88 Отговор
    Пропускат и още един важен фактор: концентрацията на мястото на замърсяване. Едно е да те обгазят директно на 2м. с канцерогенните газове на дизела, а съвсем друго е обгазяването да е на 20км. в отдалечен район. Новите дизели са много добри, спор няма, но стар такъв на 20г. димящ и задушаващ да ти пуши в лицето е много, ама много вредно, докато една електричка какво ти причинява като премине покрай теб? Концентрацията, господа баварци, това пропускате, а едно вещество може да е лекарство с малки количества и отрова в големи и само концентрацията е от значение.

    Коментиран от #12, #45, #100

  • 4 КомунистИдиот

    37 24 Отговор
    Лобизъм,Лъжа.
  • 5 dAtigonaserennn

    58 83 Отговор
    Лобито на нефтената индустрия се активизара. Смятат какви вредни емисии се изхвърлят при производството на Тесла, но не казават какви са вредните емисии при производството на ДВГ. Смях ..... по арабски.
  • 6 ДДД

    37 54 Отговор
    Е колко пъти ще кашляли и псували след есл кола?И колко с;ед дизелова?И това на вас ви се е случило а не някой някъде нещо изчислил

    Коментиран от #15

  • 7 e36 е мечтата на бай мангал

    108 22 Отговор
    Едва ли скоро ще има по-добра алтернатива от газта и метана...
  • 8 Едностранчиво

    96 13 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Теслата сигурно някой фокусник я прави от нищото...
  • 9 Радо

    68 15 Отговор
    Ами купувайте веднага електрички на лизинг, не карайте/бракувайте старите си дизели/бензинки, и се возете в градския транспорт само на ел.возила, така ще опазите въздуха в градовете чист, но едно е чесането на клавиатурата, а друго са реалните действия.

    Коментиран от #41, #159

  • 10 Лобизъм на нефтени компании

    44 23 Отговор
    Всичко зависи от това от какво се произвежда електричеството за зареждане на ел. автомобила. Ако е от ТЕЦ на въглища, да може да излезе на едно ниво с дизеловия автомобил, но ако е от ВЕЦ, слънчева и вятърна енергия, АЕЦ и т.н., ел. автомобил е много по-чист.

    Коментиран от #13, #30

  • 11 Любитела на дизела

    67 38 Отговор
    Само дизел това най доброто стига да е направено както трябва и всичко по двигателя да е наред по чист е от тока
  • 12 Геро

    92 35 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ти ауспуха ли лапаш.
    Какво обгазяване на 2 метра.
    Тук се обсъжда технически изправна кола и съвременна. Хайде застани зад една кола еуро6 у да видим на 2м дали ще усетиш миризма?
    Папагал

    Коментиран от #22, #48

  • 13 Геро

    30 6 Отговор

    До коментар #10 от "Лобизъм на нефтени компании":

    Вец / тец а ако е на LPG
  • 14 Краси

    23 28 Отговор
    Крайно време беше да повдигнат акциите на автокъщите за стари бракми...
  • 15 Иван

    19 10 Отговор

    До коментар #6 от "ДДД":

    А след кола на LPG?
    Пишеш за българска стара кола, минала преглед срещу 20лв
    Аз пътувам в ЕС еми новите коли, дори и 5 една след друга не се усеща, че работят!

    "Е колко пъти ще кашляли и псували след есл кола?И колко с;ед дизелова?И това на вас ви се е случило ...."
  • 16 Идиот

    11 41 Отговор
    В Германия е пълно с слънчеви панели и ветрогенератори и като съм обиколил чялата Германия и нито една която използва въглища така че в Германия изхвърлят точно 0 въглероден двуоксид

    Коментиран от #50, #96, #120

  • 17 САП

    54 8 Отговор
    От доста време има изследвания показващи, че електромобилите стават екологически по чисти от стандартен двигател с вътрешно горене чак след 7-8 година за бензинов и 5-6 година за дизелов. Материалите, които се използват за произвеждането на ДВГ са много по-големи количества в природата и по лесни за добиване. Също и доста голяма част идват от рециклиране на метали(над 60-70%). За акумулатори на електромобилите много от материалите не са се използвани масово и не са се добивали масово. Желязото е шестия най разпространен елемент в земната кора докато лития е чак 35 по наличност. Затова е вярно че добиването на дадени материали е изключително скъпо. Освен това лития е изключително нестабилен химичен елемент, в контакт с вода прави бърза химическа реакция. Реално ако гледаме замърсяването му след купуването от магазина, той е много по-чист от двигател с ДВГ. Но включим ли замърсяването от производството му нещата се променят тотално. А, като се има предвид, че батерията обикновено трябва да се смени на 5 година. За сега електромобила е много по мръсен от ДВГ за производство. Най вероятно с времето и технологиите това ще се промени. За съжаление, това не е първия продукт наложен лицемерно с маркетинговите трикове обявящи го за екологични. Компактните луминесцентни лампи продаващи се като енергоспестяващи за потребителя всъщност са си доста мръсен продукт за екологията.

    Коментиран от #20

  • 18 Идиот

    6 13 Отговор
    И като не знаете въобще не коментирайте защото не знаете какво е положението в Германия и веднага с хейта ние българите не искаме Ел. Колите да не ги има затова спрете защото вашите '' факти'' много често са пълна лъжа

    Коментиран от #75

  • 19 Никой

    21 19 Отговор
    Това 'изследване' ако може и така да се нарече, е толкова корумпирано и нереално, че е смешно. Най-малкото, че базовият Модел 3 с тези си динамични характеристики и тежест е по-скоро еквивалент на 3 литров дизел. Отделно няма да коментирам пълното игнориране на енергията използвана и замърсяването при извличане, преработка и транспорт на нефт. Ако ще ми говорите за лоби, това е пълно доказателство за такова.
  • 20 Да така е

    6 10 Отговор

    До коментар #17 от "САП":

    И то все пак защото заменят въглищата с вятърна водна или слънчева енергия ама тия от факти веднага да коментират за нещо което въобще не знаят
  • 21 за гъби съм

    17 11 Отговор
    като е много чист дизеляка що правихте дизелгейтове???
  • 22 гост

    14 18 Отговор

    До коментар #12 от "Геро":

    Геро, карам велосипед наравно с колите и за жалост вдишвам цялата отрова от преминаващите коли. Мислиш ли, че за мен е по-вредно да мине Тесла покрай мен или да мине дизелов барутник? Аз също писах, че новите дизели са много чисти, спор няма, но пак отровните газове не са това, което помирисваш или виждаш, а филтърните системи имат нужда да влязат в работна температура и дотогава няма пречистване. От друга страна електричката може да се зарежда изцяло със ток от ВЕИ, също така е въпрос на избор отработените емисии как ще се отделят, дали ще се преработват в горива или ще се изпускат в атмосферата.
  • 23 Plameni

    26 10 Отговор
    Съвременния дизел изхвърля за 200 000 км.еднакво количество въглероден диоксид в атмосферата ,сравнен с електрически автомобил който дори не е изминал 1км. Според шведски учени,а според DW до осмата година дизеловия автомобил замърсява по-малко от електрическия.

    Коментиран от #26

  • 24 335D

    18 11 Отговор
    Като махнах DPF, 4те катализатора, EGR и чип ако знаете колко по-чиста е от електричките... през ауспуха даже изхвърля някакви пречистващи власини като и поддам в кика :)
  • 25 Иво

    31 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Да не би производството на части за електромобили да е без вредни емисии или тях ги правят на друга планета?!! 😂
  • 26 за гъби съм

    14 18 Отговор

    До коментар #23 от "Plameni":

    ми хайде аз ще дишам въглероден диоксид изхвърлен от ауспуха на електричка, а ти ще дишаш от ауспуха на някой 15г пасат дизеляк. ако издържиш повече от мене ти давам 10 хиляди лева без пари!
  • 27 Driving pleasure

    28 9 Отговор
    Това отдавна се знае - просто по-глупавите тепърва ще започват да го осъзнават!
  • 28 Driving pleasure

    25 12 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    В електричките няма ли двигател? Или те се движат от едни магически човечета затворени под предния капак от добрия магьосник (Мъск)? Това, което е просуснато в изчислението е колко мръсен е тока с който се зарежда батерията - а това варира от мръсно до много мръсно та понякога чак го отвратително.

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 САП

    23 10 Отговор

    До коментар #10 от "Лобизъм на нефтени компании":

    Само не знам защо всичките любители на електромобилите слагате атомните електроцентрали към екологично чистите. За мен те са по мръсни от ТЕЦ. Идете там където се добива или обогатява урана. И вижте за какво става въпрос. Някой места за хиляди години стават реално необитаеми. Да знаете, колко са евтини жилищата в Припят. Чак ги подаряват на желаещи. Но нали не е до вас, какво ви пука, че някъде другаде става леш.
  • 31 Баш Батка

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Мишо":

    Добро да е, ти в Германия ли живееш? Тук се карат дизели на по 20+ години без ДПФи и филтри и са Уеко чипнати и не може да се диша. Трябва да стегнат ГТП-тата и 80% от бараките дето се влачите с тях по София ще отпаднат.

    Коментиран от #99

  • 32 гост

    9 9 Отговор

    До коментар #29 от "П.пен":

    Именно !!!!!! Спонсорирани от "чистия дизел" на БМВ , Мерцедес и ВАГ !!!!!
  • 33 гост

    11 8 Отговор

    До коментар #28 от "Driving pleasure":

    За такива късопаментни като тебе да припомня , че когато лъсна истината за оловния бензин преди години един куп мастити "институти" и "учени" се скъсаха да пишат какви ли не "изследвания" , че бил съвсем безопасен и едва ли не полезен !!!!!!! Хахахаххаха !!!!! Даже имаха нахалството да правят "опити" с хора !!!!!! Що не извадите петролофилите едно такова СЕГА и да почнете кампания за връщане на оловния бензин , хахаххахах !!!!!
  • 34 Немец

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Споко, изчислено е преди да се сетиш....
  • 35 Смешници

    15 12 Отговор
    Тръгнали да изчисляват колко въглеродни емисии ще се отдели при производството на батериите на Тесла модел 3 спрямо германския микс, сякаш батериите на модел 3 се произвеждат в Германия от някой ТЕЦ, а не в гига фабриката в Щатите, която е захранена от 100% ВЕИ. ОТ 10 години, повтаряте едни и същи данни, сякаш оттогава технологиите не се подобриха и от същото количество материали не се произвеждат батерии с много по-голям капацитет. Тотално забравят да включат в изчисленията енергията необходима за рафинирането на горивата. За рафинирането на един литър гориво се изразходват около 2 киловатчаса енергия, която в най-добрия случай е от микса, но обикновено е от изгаряне на излишните фракции в рафинериите.

    Коментиран от #124

  • 36 Грую

    12 5 Отговор
    Еййййй, ама най-накрая някой да мисли като мен. От кога разправям, че първо трябва да се спре с горенето на въглища или още по абстрактно - "да не се използват горивни процеси за добив на електрическа енергия" и чак тогава вече да отворим приказка за екология чрез ползване на електричество за каквото и да било, но да отбележа - абсолютно съм против да се дават преференциална цена за зелена енергия по простат причина, че с този бизнес започват да се занимават гологъзници, които не разбират нищо от този бизнес и само творят батаци и предявяват искания. Да възложи на големите корпорации, които имат финансов и технологичен ресурс да произвеждат достатъчно евтина зелена енергия и да не се допуска на предприятия от рода на "Юнайтед гол гъз корпорейшън" да се занимават с енергетика!

    Коментиран от #38

  • 37 Реалист

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "дедо Мишо":

    Абе Меркел ги нарита в прав текст че говорят против дизелите но промишленоста давала работа на 300 000 заети да правят двигателите САМО В ГЕРМАНИЯ. След което и следва горното измислено изследване.

    Коментиран от #39, #126

  • 38 Не се притеснявай

    6 11 Отговор

    До коментар #36 от "Грую":

    Има планове за затваряне на въглищните централи къде 2025-та, къде 2030-та, а у нас 2040 година, но надали тези планове ще бъдат изпълнени. Просто въглищните централи ще са фалирали много преди тези срокове. Нашата е вече един милиард назад, а се очертава и за в бъдеще да губи поне по половин милиард годишно. Докога мислиш, че ще я търпим? Зелената енергия, вече така или иначе не се нуждае от субсидии, защото е по-евтина и става все по-евтина. След десетина години това проучване, ще стане безсмислено защото просто няма да съществуват въглищни централи.

    Коментиран от #53, #58

  • 39 Браво

    8 9 Отговор

    До коментар #37 от "Реалист":

    Ето един, който мисли с главата си. Това изследване е поредното оправдание, защо не искат да произвеждат електрички в Германия. Когато някой иска да свърши нещо, търси решения, а когато не иска да го свърши, търси оправдания.
  • 40 Кравар

    5 9 Отговор
    Абе то лесно ма лапането е по важно. Много са колите ползват се за ненужни неща. Разходки до кафенето до чалготеката да бръмчим ей така и още куп простотии. Трябва да се използват рационално само когато се налага. Винаги има алтернативен превоз. Не аз съм тарикати ще ходя на работа с колата а може и със колелото или градския транспорт. Абе простотията е навсякъде

    Коментиран от #147

  • 41 Пловдивчанин

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Радо":

    За едното сме бедни, за другото - в Пловдив съвсем съзнателно и целенасочено унищожиха електротранспорта... Остават ни клавиатурите или... улиците...
  • 42 Димо

    9 4 Отговор
    Защо ни губите времето с подобни загубени статии
  • 43 Б Г

    10 2 Отговор
    Колкото и да е тъжно най доброто за нас е мн газова уредба
  • 44 питащ

    5 8 Отговор
    A при добивът, рафинирането и транспорта на дизела не се ли отделя допълнително въглероден диоксид? Също и при производството на ДВГ?
  • 45 Ганьо

    9 9 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Безсмислено е да им обясняваш..... Затваряй прозореца и карай на вътрешна циркулация. Нафтаджийски Мърди!
  • 46 JPower

    12 7 Отговор
    Българина е кон с капаци....щом види Тесла и тя не пуши, значи е еко....А, че някъде някой умира, докато копа ресурсите за батерии, или диша отровата докато я правят таз батерия, не му пука. Я да видим, кво ще стане,ако някой реши да прави завод за батерии в България...дали пак ще сте така екоджендери??? ....

    Коментиран от #57

  • 47 Ганьо

    11 7 Отговор
    Зимата един приятел, каращ на дизел ми се оплаква: не можела да запали на студа, дюзите се задръстили, не щяла да върви, било му студено защото не може да затопли купето по половин час.... Казвам му, ако беше на бензин нямаше да си имаш такива проблеми. Ааа не, бензин горяла по 2-3 литра повече! Без коментар!
  • 48 Познай

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Геро":

    А у нас всички дизела и са от еуро 6 нагоре!
  • 49 Познай

    3 1 Отговор
    А у нас всички дизелаци са от еуро 6 нагоре!
  • 50 Хахах

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Идиот":

    В класацията топ 30 за замърсителите в има 9 немски въглищни централи, 7 в топ 10!незнам точния им брой, но 42% от енергийните мощности на тази държава е от въглищни централи! А вземи прочети малко! Набави си информация и тогава пиши коментарчета! 0 въглероден диоксид хахахаха голям смях! Дори и ти не произвежда "0"
  • 51 Опааа

    5 1 Отговор
    Е ми да най накрая вденахте. Така е и с новите коли без шофьор
  • 52 Отвори очи

    6 9 Отговор
    Взели са в предвид само какво излиза от ауспуха на двигателя без да се вземи в предвид,че този двигател трябва да се създаде и ще има нужда от гориво и масла.Двигателя с вътрешно горене има 100 години развитие,а за електрическите се заговори преди 10 години.Нека им дадем още 90 години и тогава да ги сравняваме.Технологиите се развиват бързо,до няколко години автомобилите които се купуват сега ще си махат двигателите и ще поставят електромотор с батерии,както сега слагат газове и метанови уредби.Само си погледнете телефоните и си припомнете какви бяха преди 15 години с какви батерии бяха.До няколко години ще заработят електроцентрали с термоядрен синтес и тогава ще има електроенергия в излишак.

    Коментиран от #61, #115

  • 53 Грую

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Не се притеснявай":

    Не съм много съгласен. Нали германците изпраскаха някакви такива програми за затваряне на ТЕЦ , АЕЦ и преход само към зелена енергия и то точно в някакви такива срокове и после дадоха на заден и казаха, че прекалено оптимистично са прогнозирали и не може да стане поне в обозримо бъдеще, така че май ще трябва да се поизпотят още доста инженерите докато пооправят технологиите за производство и съхранение на възобновяема енергия до ниво да задоволяват битовите и промишлените абонати качествено. И нас обаче където пуснаха преференции Сульо, Пульо , Атанас и аз да се занимават с добив на зелена енергия беше голяма грешка. Трябва първо да се намерят достатъчно добри технологии за евтино съхраняване на енергия и чак тогава да въведат уведомителен режим за поставяне на всякакви съоръжения за производство на възобновяема енергия без всякакви преференции и да ти пуснат трифазния ток. Другото всичко е Лукаваго!

    Коментиран от #59

  • 54 Джейми Карагър

    13 5 Отговор
    Работата е там, че електрическите автомобили при еднакви други условия не биха имали шанс срещу нормален автомобил с ДВГ и затова се започна с административни мерки и съдилища да се налага електромоторът. Съгласен съм да си сменя автомобила с електрически, но едва в момента, в който бъде изградена цялата инфраструктура за това - зарядни станции за бързо зареждане, места за подмяна на батерии или ремонт... Сега, живеейки в апартамент как ще си заредя електромобила?! А освен мен, другите живеещи в блокове, даже не в България, Чехия да вземем, защото имат доста блокове и други жилищни комплекси - как ще си заредиш електромобила?! С кабели от терасата?! А изобщо глупостите са налице навсякъде - помните как махнахме електрическите крушки с нажежаема жичка, за да вкараме енергоспестяващи, които обаче се оказаха проблем, защото съдържат живак... Счупи я и после викай "Гражданска защита", защото ще се надишаш на отровни изпарения...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 snail

    5 4 Отговор
    Ха ха! Да си дойдем на нашата. То това си беше ясно. Електричарките не вървят с въздух. А батериите - колко са вредни? Всички мълчат. Германците не са толкова прости, че да си държат дизелите. Балона ще се спука някой ден.
  • 57 Литий

    6 6 Отговор

    До коментар #46 от "JPower":

    "А, че някъде някой умира, докато копа ресурсите за батерии, или диша отровата докато я правят таз батерия, не му пука." Ти ядеш ли хлор и натрий всеки ден? А замислял ли си се колко хора умират, за да ти го доставят на трапезата, защото добива е по същата технология и се добива покрай курортите, където идват хиляди чужденци. Хайде стига си влизал във филми с измислени заплахи.

    Коментиран от #60

  • 58 Миксер

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Не се притеснявай":

    Само дето са пред фалит държавните ТЕЦ а частните процъфтяват заедно с ВЕИтата. Извода е че държавните Марици за да може микса да е евтин заедно с АЕЦ продават за без пари а другите дерат здраво кожи. А ВЕИ само да спомене за отпадане на субсидията и заревават че ги тласкат пред фалит.

    Коментиран от #62

  • 59 Миксер

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "Грую":

    Зелената енергия е хубаво нещо, но е само за богатите. Щом и Германия дава заден смятай къде сме ние. В момента кретаме криво ляво само защото имаме изплатени Козлодуй и трупаме дългове за Мариците. В момента в който държавните Марици фалират и АЕЦ затвори ще разберете колко сме богати!!!!!
  • 60 Солница

    5 1 Отговор

    До коментар #57 от "Литий":

    Ти нормален ли си, вземи се разходи до Бургас и Провадия да видиш как се добива сол.

    Коментиран от #64

  • 61 Антиелектрика

    6 1 Отговор

    До коментар #52 от "Отвори очи":

    Четох, четох и не се включвах, но не можа да мине без дежурната глупост и лъжа, че ДВГ имало от 100 години, а електрички от 10. Толкова ли е трудно да се напише в Google думата "електромобил", за да прочетеш, че ги има от 1836 г.? Какви 10 години, какво развитие, какъв термоядрен синтез, какъв излишАк? Направо "мед ми капе на сърцето", когато някой разчита на друг да измисли телепортацията, нова батерия или пътуване във времето. Хайде слезте на земята и стига сте вярвали в светлото бъдеще!

    Коментиран от #65, #66

  • 62 Не се притеснявай

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "Миксер":

    От догодина пазара ще се либерализира напълно и няма да има регулирани цени. Всичкият ток ще се продава на борсата на пазарни цени. Тогава докато през зимата ще е скъп, а през лятото евтин. това ще затрудни още повече използването на въглищни централи през лятото. Пък и само гледай какво става юли месец с цените на регулирания пазар. Този половин милиард трябва да се избие отнякъде. Ако това не може да стане по пазарни цени на борсата, ще издоят потребителите на регулирания пазар. Познай как ще се разбягаме от него, когато частните доставчици предложат по-ниски цени.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Ходил съм

    5 2 Отговор

    До коментар #60 от "Солница":

    Не изглежда нито да се копае, нито да умират хора от това, камо ли да е екологична катастрофа, както се опитват да го изкарат! Литиевата сол се добива по абсолютно същия начин като морската сол в Бургас и Провадия. Лития и натрия са с много близки физически свойства, дори в близко бъдеще натрия ще измести лития от батериите.
  • 65 Чети внимателно

    1 4 Отговор

    До коментар #61 от "Антиелектрика":

    "Двигателя с вътрешно горене има 100 години РАЗВИТИЕ,а за електрическите се заговори преди 10 години.Нека им дадем още 90 години и тогава да ги сравняваме."
    Какво казваш е било развитието на електромобилите през ПОСЛЕДНИТЕ 100 години? Какво пише по въпроса в Уикипедия? Като заговори за бъдещето, какво ще е бъдещето на автомобила след 20 години според тебе? Какъв ще е делът на ДВГ в продажбите на автомобили?

    Коментиран от #67

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Антиелектрика

    5 2 Отговор

    До коментар #65 от "Чети внимателно":

    Кой е спирал развитието на електромобилите в последните 150 години, световната конспирация ли? Какво пише в твоята английска уикипедия за това?

    Коментиран от #69, #77

  • 68 Антиелектрика

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "гост":

    Това какво трябваше да значи? Ти изобщо четеш ли към кой адресираш мнението си? И какво стана с "уникалния" рекорд на Тесла в Топ гиър? Защо не коментираш смешния и нагласен клип, г-н хаха?

    Коментиран от #70

  • 69 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #67 от "Антиелектрика":

    Как да я види,ти направо си я блокирал тази Уикипедия? Страницата е претоварена!

    Коментиран от #71

  • 70 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #68 от "Антиелектрика":

    Защо да е нагласен?Според мен си беше редовен.Тесла е по-добра на малка писта,с два задвижващи моста е и ускорява по-бързо.Излиза по-бързо от завоя.Може би,ще бие и на Ринга! Може би! Ще видим.

    Коментиран от #72

  • 71 Антиелектрика

    2 1 Отговор

    До коментар #69 от "гост":

    А ти защо се обаждаш след като още вярваш в етера?
  • 72 Антиелектрика

    4 1 Отговор

    До коментар #70 от "гост":

    Така ли? Значи смяташ за нормално след като Тесла се завъртя, да направи втора обиколка, а с БМВ-то да направи само една обиколка? Значи смяташ за нормално БМВ-то да е на 5 години и да спира с 3 дължини по-добре от 100 до 0 км/ч, но да обявят Тесла за победител в тази дисциплина, защото е за време 0-100-0? Аре стига, това е пълна порнография. На Ринга се пусна веднъж и се оказа пълен провал! Пък ти си пускай линкчета колкото искаш!

    Коментиран от #73

  • 73 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #72 от "Антиелектрика":

    БМВ-то е 2014 модел,като от тогава не е подновяван.Мъск е казал,че ще победи М3 който е в момента,не бъдещ.Естествено трябва да направи нова обиколка,след като се завъртя.На Ринга беше първо видео,не някакъв рекорд.С М3 има времена и над 10,но взимат само най-доброто време.Ще видим.

    Коментиран от #74

  • 74 Антиелектрика

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "гост":

    Дали? М3 има пакет от 2018 г. и се казва CS, но не е с 430, а с 460 к.с. Защо не го сравняват с него? А когато Теслата се завъртя и се направи нова обиколка, трябваше да завърти и с БМВ-то още една. Какво има да видим и кога ще го видим на Ринга?

    Коментиран от #76, #79

  • 75 Кое е лъжа

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Идиот":

    Цапат ли повече тия брички докато се направят,цапат,вози се на тролей и се сдухай.
  • 76 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #74 от "Антиелектрика":

    Тесла на Ринга,отново!

    https://www.teslarati.com/tesla-model-3-track-mode-nurburgring-bmw-m2-video/

    Коментиран от #78

  • 77 Въпрос на технологии

    2 3 Отговор

    До коментар #67 от "Антиелектрика":

    Просто технологията за производство на ДВГ е поевтиняла и го е направила по-добрият избор. 10 часово зареждане на акумулатора още тогава е било много дълго време, а ток е имало на много малко места и е бил скъп. Това с 10 часово зареждане беше факт до преди 10 години. Чак когато технологиите позволиха по-бързо зареждане, се възроди и ПРАКТИЧЕСКОТО приложение на електрическите автомобили. Дотогава си бяха само безсмислена концепция измислена 1836г. и водородът имаше по-добри шансове. Сега е твой ред. "Като заговори за бъдещето, какво ще е бъдещето на автомобила след 20 години според тебе? Какъв ще е делът на ДВГ в продажбите на автомобили?"

    Коментиран от #85

  • 78 Антиелектрика

    2 2 Отговор

    До коментар #76 от "гост":

    И какво трябваше да видя в този клип, че отново не може да падне под 8 минути ли?

    Коментиран от #80, #81, #82

  • 79 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #74 от "Антиелектрика":

    Тези баварки само пречат,човека не може да си кара спокойно!
  • 80 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #78 от "Антиелектрика":

    Някой друг ти беше писал за под 8.Аз бях написал че ще падне под 9,като мисля спокойно ще направи 8.30.Незнам колко беше М3-та? Под 8 минават супер спортни коли,така че!

    Коментиран от #86

  • 81 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #78 от "Антиелектрика":

    Ти все пак не видя ли колко пъти беше блокиран?Остава и това време да започнеш да сравняваш!
  • 82 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #78 от "Антиелектрика":

    Прочети добре и текста.
  • 83 Вманиачаваш се в глупости

    0 2 Отговор
    Достатъчно е да споменеш, че една от целите на спортните пакети струващи десетки хиляди долари е, да се свали теглото на автомобила с десетина килограма. От друга страна, в Теслата на клипа се возят трима човека сеирджии да тежат, а шофьорът е получил автомобила си преди няколко дни и не му е свикнал. Освен това заради клипа, няма как да "избяга" на оператора. Рекорди не се правят по такъв начин и не са били цел на клипа.

    Коментиран от #84, #87

  • 84 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #83 от "Вманиачаваш се в глупости":

    Да,така е.Даже мисля че много добре се представи.Човека не търси рекорди тук.Беше блокиран много пъти,почти спираха заради катастрофа.Аз мисля че 8.30 може да се мине,може би и по-малко.Ще видим.
  • 85 Антиелектрика

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "Въпрос на технологии":

    Никога не съм се наемал да давам прогнози.
  • 86 Антиелектрика

    4 1 Отговор

    До коментар #80 от "гост":

    М3 от 2011 г. е 7:48 минути. И само да те светна, че М2 е с 370 к.с. и не знам къде го слагаш в класа на перформънса с 460 к.с.???

    Коментиран от #90

  • 87 Антиелектрика

    4 1 Отговор

    До коментар #83 от "Вманиачаваш се в глупости":

    Ами нали сега коментираме клипа с ултра, хипер, гига, тера наочената Тесла правена специално за рекорди? Онзи клип с 3-мата сеирджии си беше с 10 минути за обиколка, което не може да се опре дори и на Корса. Като изтече тази календарна година и не падне под времето на 8 годишното М3 на Ринга, ще спреш ли да пишеш тук или пак ще се изметнеш? Даже ти давам 11 секунди и закръгляме на 8 минути. Ще падне ли смешната Тесла под това време, с тези смешни 460 к.с. и тегло от 2 тона до 31 декември 2019 г.?

    Коментиран от #89

  • 88 Кондор

    3 3 Отговор
    А ако компютъра и телевизора ползват ток от въглища, значи ли че и те замърсяват въздуха, каквато е логиката на някои противници на електромобилите??
  • 89 Не давам празни обещания

    2 2 Отговор

    До коментар #87 от "Антиелектрика":

    Единственият който даде обещание си ти и никакви секунди не ми даваш. Облогът беше точно за 8 минути през тази календарна година. Всичко е записано черно на бяло. Точно в този клип, от преди 8 часа сниман от двойката, в Теслата има 3 човека, а тя е купена преди дни. Дори същия шофьор със същия автомобил, но сам ще направи по-добро време след две три тренировки. Да не говорим за резултатите без трафик. А да не говорим за професионален шофьор на празна писта и включени спортни режими. Не забравяй, че дори с тримата човека не е имало ограничаване на мощността, както при модел S.

    Коментиран от #91

  • 90 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #86 от "Антиелектрика":

    Мисля,че тази М3 където държи рекорда беше доправена,а не фабрична! Тук в клипа също са 3-ма пасажери в колата,в текста пише.

    Коментиран от #92

  • 91 Антиелектрика

    2 2 Отговор

    До коментар #89 от "Не давам празни обещания":

    И колко му е времето? 10 минути е и колко ще свали? Ти си вярвай, но явно няма да си спазиш обещанието!

    Коментиран от #93

  • 92 Антиелектрика

    2 2 Отговор

    До коментар #90 от "гост":

    Ти може да мислиш каквото си искаш, но това са данни за серийни автомобили. А под 8 минути има дори М3 на E46 от 2004 г., както и още 8 различни СТОКОВИ БМВ-та под това време, като най-бързото е 7:27 минути, но на М4. Слоновете нямат място на пистата и Тесла е поредното доказателство.

    Коментиран от #94

  • 93 Дай цитат

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "Антиелектрика":

    Къде и кога съм дал подобно обещание?
  • 94 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #92 от "Антиелектрика":

    Значи,трябва да мине под 8,това ще е.Тук на видеото последните 30 секунди са вече когато свърши пистата,времето е до рекламата където е отгоре.Колата е с 3-ма човека вътре.Виж в другата статия Реното е само на пистата!

    Коментиран от #102

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Бай Яни

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Идиот":

    Дори да забранят ДВГ изцяло, замърсяване пак ще има, идиоти. Някои знаели как се добива, обработва и произвежда,стомана, алуминий. А да сте виждали как се правят литиойонните батерии.. Да не говорим как се правят гумите😁пластмасата по колите, така че млъкнете и не приказвайте глупости, кое било вредно кое не. А знаете ли колко вредни частици изхвърлят галошите на километър, 🤔😁.
  • 97 Все тая

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    В тея заводи е по-чисто от колкото у вас. Идея си нямаш за каква чистота говорим. В завода на фолксваген във Волзбург всички са с бели престилки и ръкавици. Камиона с който влизаш вътре ако е мръсен не те пускат.
  • 98 Лео

    1 5 Отговор
    Няма такава глупост ,братче. В Германия от години не ползват въглища за производство на ток. Слънце ,вода и вятър -това е . Не знав от къде идва тая статия ,но е невероятна глупост.

    Коментиран от #101

  • 99 юйъэф

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Баш Батка":

    Някой да те е вързал в София и да дишаш саждите на дизелите? Села около София колкото щеш.
  • 100 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    никви 20км няма явно не си виждал 50 комина един до друг със диаметър 30м.всеки да видиш каква пелерина правят просто задашат планетата и сега сега си представи всичките комини по ссвета и КИТАЙ БАТКА
  • 101 333

    2 1 Отговор

    До коментар #98 от "Лео":

    Над 30% от енергията в Германия се генерира от въглища. Още 9% от природен газ. Още един от минерални масла, разбирай мазут и подобни. Това са все източници, които отделят въглероден двуокис, а въглищата и други гадости. И това са данни от 2019. Леките автомобили генерират много малка част от въглеродния двуокис, който обвиняват за промяната на климата. Транспорта като цяло е 20% в света. Останалите 80 са индустрия и генериране на електричество и земеделие. Транспорта включва контейнеровози по 500 метра дълги, самолети, камиони, автобуси, и каквото още се сетиш.
  • 102 Антиелектрика

    1 2 Отговор

    До коментар #94 от "гост":

    Догадките ти не се реални резултати. Като падне под 8 минути този 2-тонен слон със смешните 460 к.с. тогава ми обяснявай кое какво е.

    Коментиран от #104

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #102 от "Антиелектрика":

    Виж Модел 3 при лосовия тест.Най-високата скорост при която са измервали на кола.Сравни след това с Мерцедес Ц клас и БМВ 3 серия,която е малко по-добре от Мерцедеса.

    https://www.youtube.com/watch?v=XRCWBFSQsp4

    Коментиран от #106

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Антиелектрика

    3 2 Отговор

    До коментар #104 от "гост":

    Леко да не пренапишеш законите на физиката. Лосови, носови, тинтири-минтири. Виж резултатът при спиране, че БМВ-то спира 3 дължини по-малко. Виж и резултатите на пистата и повече няма какво да коментираме. ДВГ винаги са били и ще бъдат по-бързи, просто е по-скъпо да направиш 2000 к.с. ДВГ и е по-лесно и евтино да сложиш 3 ел. двигателя по 600 к.с. Въпросът е, че за да захраниш толкова ел. двигатели ти трябва мощна, скъпа и много тежка батерия.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Гост аус дойчланд

    2 3 Отговор
    Да не забравяме и добива и преработка на самия петрол, колко е екологично. В Созопол видяха миналата година...

    Коментиран от #119

  • 110 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #107 от "Рибки,":

    Така са ви омутали,че дълги години ще ви взимат парите за бензин! Лукойл нали на такива балъци,чака!
  • 111 ГостЪ

    4 3 Отговор
    Светът за пореден път открива топлата вода . Не виждате ли как ви разиграват .
    Никой от тези които задвижват тези схеми
    не се интересува от екология . Има само интереси . А всеки достатъчно образован
    е наясно , че електромобилете са всичко друго , но не и екологични . То не се гледа само какво излиза от ауспуха , а целия цикъл . Ама е по-забавно да се литкаш .
    Другото мнение засега е просто липса на информация и екзалтирано следване на тълпата . Електромобилите някой ден може би ще станат супер , но днес единственото с което превъзхождат двг е надеждността и най-слабоумният довод
    Ускорението . Всичко друго е трагично зле . И такива каквито са в момента могат да причинят на света единствено една още по-голяма катастрофа . Това не е мнение това са фактите след едно просто смятане .

    Коментиран от #113

  • 112 ВАГ

    1 6 Отговор
    Знам само,че в Германия карат с истински дизел а тук караме с руски говна ,така,че не сравнявайте германските с българските дизели.
  • 113 ГостЪ

    5 2 Отговор

    До коментар #111 от "ГостЪ":

    Щели да ползват старите батерии кат като банки за енергия . Също толкова ефективни ще са като старият ми пауърбанк . 10 000 mah зареждат телефона на 30% и умират . Това ще е същото като да ползваме старите си дизели за генератори . Що ли го четох това въобще . Не бил реален обявения разход на дизелите . А това , че обявеният разход на миксерите е три пъти по-нереален доволно премълчано . Особено на втората година от ползването на батерията и зимата . Смях .
  • 114 Домашен майстор

    5 2 Отговор
    Нито едните нито другите ще спасят света, ама друго си е бакшиш като спре за баничка под прозореца ми да не пълни със сажди спалнята
  • 115 totalen

    2 4 Отговор

    До коментар #52 от "Отвори очи":

    Абе отвори си очите:
    Явно си от тези, които пишат но не четат. Електромобили има не от 10 а от 130 години, 1899 година е поставен световен рекорд за скорост от 100 км. в час от електромобил! Но и досега не са се наложили и има защо - темата е много дълга и за грамотни хора.
  • 116 ДедоВиЯ

    4 3 Отговор
    След 10 год., като се затътрузят масово електрокарите и AC - то стане 100 кинта киловата, друга песен ша запеете всички наелектризирани мишоци. Ако си мислите, че за тролейбуса нема да Ви друсат, както сега... Че и отгоре!
  • 117 босе

    4 5 Отговор
    За да си заредите телефона тази вечер са отделени вредни емисии ,колкото изминава вашата дизелова кола за 50км!
  • 118 FCK Ifo Institute

    4 4 Отговор
    Поредната нагла и подла неофашистка пропаганда за наивници, която може да налее малко илюзии в главите на електрофобите, но нищо повече ....Цялото "изследване" е вкиснала боза. Защо към разходите на дизелите не са включени вредните емисии от добив и транспорт на суров петрол, вредните емисии от рафинирането му и транспортирането до бензиностанциите. Отровите като канцерогенни сажди и азотни окиси ни дума. Защо не са включени вредните емисии от производството на всички консумативи нужни на двг-то ( като масла, свещи, ролки, ремъци и т.н.), които напълно липсват при електромотора и т.н. и т.н... Какво става като елколата се зарежда от ВЕИ ...... Тая вкиснала боза се пие само в Европа, където неофашисткия картел има влияние, но и тук ще спре. Затова ли строят заводи за батерии и инвестират млрд. в елколите, защото били мръсни..... Китай - №1 пазар и производител вече е взел категорично решение по темата и швабското картелче не пее в световния хор.... Затова ли и за щатите изнасят само бензини и хибриди......
  • 119 Dobrev

    4 3 Отговор

    До коментар #109 от "Гост аус дойчланд":

    Обаче за петролните разливи никой нищо не казва! Днеска ги гледах в уикипедията. Хиляди тонове петрол в океаните и моретата.
  • 120 Ако баба ти беше мъжка

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Идиот":

    Бирата ти пречи.
  • 121 Каунь

    0 0 Отговор
    Кой не ще кола си купи конь и каруць да ама и коньо ще отделя СО2 като хрупа слама ще пръцка. Или да одят пеша из Софето.
  • 122 Бай Благой

    2 1 Отговор
    Абе като мина покрай един стар дизелак като този от статията да ви кажа ми се повръща.....
  • 123 Бай Благой

    0 3 Отговор
    Като им дам една шапка с пари на тия ми ти учени ще изкарат и Трабанта по екологичен от електромобила. Да ева и платените тъпанари да ева.
  • 124 Сотир

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "Смешници":

    Ще дойде време, когато ще започнат открито да обсъждате и вредата за природата и климата от ВЕИ-тата.
  • 125 некойси

    0 2 Отговор
    Да, ама на куково лято ...
    Дори и да вложат в сметките производството на батериите пак няма как да бъде "по-мръсна" технологията. А производството на ел. енергия може да бъде и напълно зелено от ВЕИ, което е и правилния начин. В Норвегия 67.5% от общото количество произведена енергия е от ВЕИ, като 99% от нея е от водно-електрически централи ... значи можело!
  • 126 Бачо Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Реалист":

    Меркел е ясна, но въпреки това би трябвало да си наясно, че електрическите коли невярно се представят с 0 емисии. Самите те не бълват, но правенето на акумулатори замърсява доста, изхвърлянето им също и токът за зареждане не идва от слънцето. Числата едва ли някой може да ги представи реално, защото и двата лагера си имат причини за стъкмистики, но на базата на 20 години употреба не мисля, че електриките са въобще в зеленото...

    Коментиран от #129

  • 127 гощо

    0 0 Отговор
    шЕ се сетите!
  • 128 Paxnas

    1 0 Отговор
    Всичко е компромис и борба за пазари ,като всяка от водещите фирми дърпа яко чергата към себе си.
  • 129 Да си поговорим за числа тогава

    2 2 Отговор

    До коментар #126 от "Бачо Киро":

    В момента 40% от електроенергията в Германия е от вятър и слънце и още толкова от въглища. Инвестициите във вятър последните години намаляват, защото има огромен излишък на електроенергия когато духа вятър, понеже инсталираната мощност вече е по-висока отколкото е понякога потреблението. Този излишък от своя страна, бута цената на тока понякога до отрицателни стойности. Вятърът обаче духа повече през нощта, а точно когато трябва най-много енергия, скоростта му намалява. Това налага използването на въглища за производството през деня. Ако се инсталират повече мощности вятърни централи, могат да поемат потреблението през деня заедно с фотоволтаиците, но през нощта ще има огромен излишък. Единственото решение е съхранение на енергия и о, чудо. най-лесният начин за съхранение на тази енергия е в акумулаторите на електромобилите, които могат да използват излишната енергия и да направят изграждането на допълнителни мощности рентабилно. С други думи няма електромобили - няма чиста енергия в Германия и вечно са абонирани за въглищата. Ако погледнем цифрите електромобилите не са проблем, а са точно решението.

    Коментиран от #130, #133

  • 130 Жълти жилетки

    2 0 Отговор

    До коментар #129 от "Да си поговорим за числа тогава":

    ХаХа и така докато жълтите жилетки излязат на площадите. Германците са богати и могат да понесат известен товар във финансите, но ще им дойде до гуша от субсидиите и безкрайните преференции.

    Коментиран от #132

  • 131 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    От алкохолите по-добро гориво няма !! И за автомобилните и за човешките организми....Вчера ме изпревари едно Ауди дизелак - само дето не ме удуши !! Какви технически прегледи преминават тези машини ? Сякаш ракета излиташе в Космоса - такъв черен облак дим отзад. Спрях на едно отбивка,докато вятъра го поразтика и оня се отдалечи на километър-два!! Пътната полиция трябва точно такива на ход да ги закопчава и спира от движение!! Имах преди години нафтова печка - такъв пушилек от нея нямаше - всичко изгаряше без дим и се топлехме........
  • 132 Зелени тениски

    0 1 Отговор

    До коментар #130 от "Жълти жилетки":

    Ти май от числа не разбираш? За какво да протестират германците? Че когато цените са отрицателни им плащат за да ползват токът ли? Това не е проблем на потребителите на ток, а само на фирмите и гражданите инвестирали във ВЕИ. Ако все още не знаеш, субсидиите се свеждат до това, да изберат на търг този който ще предложи най-ниска цена за тока. Само където предложените цени вече са под пазарните и по този начин субсидии не се изплащат. Ще се изплащат само, ако цените паднат под днешните пазарни нива, което отново означава падане на цената на тока. Тези цени са значително по-ниски от цените на въглищните централи. Въглищните централи съществуват единствено, защото няма как да се осигури гаранция за произведените количество и мощност от ВЕИ. Това може да се промени единствено с наличие на повече акумулиращи мощности. В Германия цената на тока се вдига заради услугите за пренос и разпределение, не от себестойността на тока.

    Коментиран от #134, #138

  • 133 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #129 от "Да си поговорим за числа тогава":

    Абе ти как си представяш милиони електрички в големите градове да се включват постоянно в мрежата? То няма паркоместа, ти сънуваш денонощно колите да са включени в мрежа! Хайде събуди се!

    Коментиран от #135

  • 134 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #132 от "Зелени тениски":

    Поредния ти ник с поредната ти лъжа. Обикновения германец плаща най-скъпия ток! Какви отрицателни цени сънуваш за обикновените домакинства, като накрая плащат най-високите сметки за ток?

    Коментиран от #137

  • 135 Да не изчезват през нощта

    0 1 Отговор

    До коментар #133 от "Антиелектрика":

    След като този електромобил съществува и не се кара през нощта, значи е паркиран някъде. Или и това ще отречеш? След като паркирам някъде значи там може да има зарядна станция, която в общи линии представлява най-обикновен контакт с четец за RFID карти или дори без наличие на такъв. при всички положения тока в него може да се пуска от мобилно приложение като просто въведеш номера или сканираш кода на контакта. И най-хубавото е, че в белия свят на тези паркоместа не могат да спират автомобили с ДВГ, защото биват репатрирани и глобявани жестоко. Ето ти още един стимул за електромобилите, без да се налагат забрани. Съчетаване на полезното с приятното.

    Коментиран от #136

  • 136 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #135 от "Да не изчезват през нощта":

    Говориш пак за частен случай и пак за облагодетелстване на някой на гърба на друг. Аз говоря ако електричките станат масови как си представяш контакти на всяка кола пред 15-етажем блок? В кой свят живееш?

    Коментиран от #140

  • 137 Има разумно обяснение

    0 0 Отговор

    До коментар #134 от "Антиелектрика":

    Да миналата седмица и аз си мислех че не се отнася за домакинствата. Оказа се обаче, че не е така. Миналата седмица говорих с българин който живее в Германия. Каза ми, че при едно и също потребление като киловати, плаща различни сметки за ток, като разликата понякога е драстична. Опита се да ми го обясни, като да си купуваш хляб по Еконт. Дори да ти подаряват хляба, пак трябва да платиш доставката. Дори и да ти дават по лев, за да им консумираш хляба, ако доставката ти е 3лв. пак ще трябва да платиш 2 лв при получаването на хляба. Ако трябва да протестират германците, то не трябва да е за цената на тока, а за услугите по неговата доставка.

    Коментиран от #139, #141

  • 138 Жълти жилетки

    2 0 Отговор

    До коментар #132 от "Зелени тениски":

    ХаХа ти построй комунизма, те и в Норвегия планират да ти плащат дори като не работиш и си чешиш м______те ама само докато петролът свършел, че после трябвало да си налягат парцалите:))). ВЕИтата получили един път субсидия да ги построят, втори път за мин цена на тока боли ги че плебеят им плаща сметката. Скоро и в Германия ще се надигнат хората, една крава се дой до време, после полудява.
  • 139 Жълти жилетки

    1 0 Отговор

    До коментар #137 от "Има разумно обяснение":

    ХаХа ти може ли да си толкова елементарен??? Много ясно че ще си платиш доставката щото доставчикът не получава и цент СУБСИДИЯ и трябва да храни служителите си. Производителят като ЗЕЛЕН такъв обаче взема двойна субсидия и ти предварително си го платил тока без да разбереш. В България ако спрат АЕЦ и държавната марица я карат на печалба ще ти излезе зеленото през носа.
  • 140 За нашата кочина ли или за Германия

    1 0 Отговор

    До коментар #136 от "Антиелектрика":

    Ти за нашата кочинка ли говориш или за 15 етажен блок в Германия? В белите страни паркоместата са разчертани и или имаш място за паркиране или нямаш. След като има места за паркиране, значи има къде да ти сложат зарядната станция. ПО ЗАКОН ПУБЛИКУВАН В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК, дори в България е така. След 2025 година, трябва на всеки паркинг който е построена още днес, да бъде изградена зарядна станция на всяко десето място, като инсталацията до него заедно с необходимата мощност, трябва да е проектирана още днес. Хайде познай дали това ще се спази в България? Въпреки че като гледам как започнаха да правят зони с всякакъв цвят, като нищо ще разграфят цяла София на паркоместа, за да лапат кинти.
  • 141 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #137 от "Има разумно обяснение":

    Какво го грее обикновения германец, че за високата цена на тока е виновен доставчикът? Той токът в големите градове не расте по дърветата! И как изобщо ти хрумна, че в Германия ще е по-лесно да сложат няколко стотици милиона контакта по улици и предприятия, защото по твоята логика излиза, че колите трябва да имат по един контакт в къщи и в зоната на града, където човека ще работи. Това граничи с фантастика.

    Коментиран от #142, #145

  • 142 Не фантастика, а закон

    1 1 Отговор

    До коментар #141 от "Антиелектрика":

    Ти не разбра ли че това е влезнало като закон дори в България? Изграждаш ли паркомясто трябва да осигуриш и зарядна станция. Точка. На зарядно паркомясто, не можеш да спираш автомобил с ДВГ. ТОЧКА. Който не е съгласен да върви пеш или да не строи паркинги.

    Коментиран от #143, #146

  • 143 Ти сериозно ли

    1 1 Отговор

    До коментар #142 от "Не фантастика, а закон":

    Ти малоумен ли си или се правиш на такъв а??? Значи аз ще си купя паркомясто, ще го изповядам пред нотариуса и после от общината ще ме глобят че си спирам ДВГто там. Ако искам и тротонетката ще си спирам там щото си е моя собственост отворко.

    Коментиран от #144

  • 144 Напълно сериозен съм

    0 1 Отговор

    До коментар #143 от "Ти сериозно ли":

    И очевидно не говоря за частни паркоместа, за паркомясто със зарядна станция на обществен паркинг, обикновенна боядисано в зелено. Като си купиш паркомясто пред блока, ако искаш нищо не паркирай на него и никога не си купувай електромобил, само че по закон си длъжен да му предвидиш зарядна станция още в проекта. Ако искаш я монтирай и не си прекарвай кабел до паркоместото, но в проекта трябва да предвидиш мощност и за нея и да я включиш в проекта. Точно както никой не може да те задължи да ползваш ток у вас, на никой няма да ти издаде акт 16 ако нямаш партида за ток. При строежа на една сграда задължително трябва да има определен брой паркоместа, които да са оборудвани със зарядни колонки, като след 2030 година, на всеки 10 паркоместа трябва да има една бърза зарядна станция. Пак по закон.

    Коментиран от #148, #150

  • 145 Забравих да спомена

    1 1 Отговор

    До коментар #141 от "Антиелектрика":

    Германецът не го интересува за какво му е висока цената на тока. Той не ходи по стачки и не търси оправдания, а търси решения. Точно затова още преди няколко години, обявиха че е инсталиран едномилионният фамилен фотоволтаичен покрив. Милиони домакинства вече си произвеждат сами токът и дори продават излишъка. Вече десетки хиляди добавиха и батерии към системата. Просто мисленето им е различно. В България добиват от същата такава система ще бъде с 30-40% по-голям на годишна база заради географското ни положение. Ти колко познати имаш с фотоволтаичен покрив? Моите се броят на пръстите на едната ми ръка.
  • 146 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #142 от "Не фантастика, а закон":

    Какъв закон сънуваш, като никой не е длъжен да пуска паркоместа? Ти колко паркинги в София знаеш? А колко от германците живеят в собствени жилища и колко в къщи, че ми говориш за фотоволтаици? Хайде стига лъжи.

    Коментиран от #154

  • 147 Бай Шиле

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Кравар":

    Релефът на София не позволява нормално използуване на велосипед.Сравнението с Холандия и Дания е тъпотия.Там най високите възвишения са "легналите" полицаи.Така че Краварю,моля не ме съветвай да оставя колата.
  • 148 Ти сериозно ли

    0 0 Отговор

    До коментар #144 от "Напълно сериозен съм":

    Да си купиш паркомясто пред блока???? Ти сериозно ли???? Паркоместата са под блока и сега ти трябва един кабел от таблото, което не е голяма философия.
    Ако говориш за общината Фндъка може и да забрани ДВГ да спират, нейно право ама бюджета като се изпразни с няколко милиона знае ли се човек по природа е алчен.

    Коментиран от #149

  • 149 Напълно сериозен съм

    0 1 Отговор

    До коментар #148 от "Ти сериозно ли":

    Виждам, че акаш по теми които не разбираш, но пък си убеден в правотата си. https://www.alo.bg/5384393#highlight=%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2+%D0%BE%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%81 първата попаднала ми обява със снимка на паркомястото в двора на кооперацията. Всяко едно от тези паркоместа е частно и се заключва както виждаш. омръзна ми от такива които стоят пред клетката на жирафа и викат "Е па такова животно нема " само, защото не са чували за него.
  • 150 Ганьо

    1 1 Отговор

    До коментар #144 от "Напълно сериозен съм":

    Бе по закон нямат право да "променят конструкцията на автомобила" разбирай да му махат филтъра за сажди, но го правят. По закон трябва да отговарят на норми за емисии и шум, но ония сменят оригинално гърне за китайско само за да вдигат шум. Единствената оправия за пушека по улиците в България са облекчения в цената за бензина и газта. Ганьо само когато види келепира ще махне гнусната печка!

    Коментиран от #151

  • 151 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #150 от "Ганьо":

    Да не говорим,че и газовите даже не са законни,но БГ.Трябва да са монтирани от оторизирани сервизи и да са регистрирани така.Ако пътуват в Европа с газово и колата се развали,никой сервиз няма да я оправи,ако нямаш документи за газовото.На запад нямаш право да вдигаш мощноста с чип,без даже да променяш конструкцията,в БГ може всичко.
  • 152 за гъби съм

    1 2 Отговор
    голям кеф да се скатаеш за 1 час от работа и да почетеш коментарите на антиелектрика и комания :):):) сърдечно благодаря на сайта, че дава поле за изява на такива пламенни хейтъри на тока за домашно, мобилно и промишлено ползуване.

    Коментиран от #153

  • 153 Антиелектрика

    2 0 Отговор

    До коментар #152 от "за гъби съм":

    Е, за жалост не мога да ти отвърна със същото. Доста неприятно ми е от поредния ти ник, да ти чета поредния лишен от каквато и да било конкретика неграмотно написан пост.
  • 154 За теб лъжа, в реалността истина

    0 1 Отговор

    До коментар #146 от "Антиелектрика":

    „Чл. 24а. (1) От предвидените места за гариране и паркиране на ЕПС в нови сгради за обществено обслужване с повече от десет паркоместа, както и при реконструкция, обновяване, основен ремонт на съществуващи сгради за обществено обслужване най-малко едно от всеки десет паркоместа се оборудва със зарядна точка с голяма мощност (с възможност за пренос на електроенергия към електрическо превозно средство, като мощността е по-голяма от 22 kW), а останалите – с нормална мощност на точките (с възможност за пренос на електроенергия към електрическо превозно средство с мощност, по-малка от или равна на 22 kW, като се изключват устройства с мощност, по-малка от или равна на 3,7 kW).
    (2) Броят места за гариране и паркиране по ал. 1, които е необходимо да се оборудват със зарядни точки (колонки) за ЕПС, се закръгляват към по-голямото цяло число.
    (3) За нови жилищни сгради и жилищни сгради със смесено предназначение с над десет паркоместа, както и при тяхната реконструкция, обновяване или основен ремонт със заданието за проектиране на възложителя може да се предвижда съответстващото оборудване за зареждане на ЕПС, като делът на местата за ЕПС е 10 % от местата за паркиране и гариране, дадени в колона 3 на таблица 4а към чл. 24, ал. 1.“

    Коментиран от #155

  • 155 Антиелектрика

    2 0 Отговор

    До коментар #154 от "За теб лъжа, в реалността истина":

    Я се научи каква е разлика между сграда за обществено обслужване и жилищна сграда!

    Коментиран от #156

  • 156 Необходим брой на местата за паркиране и

    0 1 Отговор

    До коментар #155 от "Антиелектрика":

    Необходим брой на местата за паркиране и гариране
    № по ред
    Видове обекти
    Брой на местата за паркиране и гариране
    Допълнителен брой места за посетители
    Дял на местата за ЕПС
    Жилищни сгради и жилищни сгради със смесено предназначение:



    а) жилища, апартаменти
    1 бр. на жилище
    -

    б) ателиета за индивидуална творческа дейност
    1 бр. на ателие
    -

    в) офиси
    1 бр. на 80 – 100 кв. м РЗП
    -

    г) обекти за обслужващи дейности за битови услуги
    1 бр. на 80 – 100 кв. м РЗП

    http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=5160BD09E2CAA4DC84BE2E59170F10F8?idMat=113697 Я направо си чети държавен вестник и спори с него дали при строеж на нови сгради е задължително да се осигурят и паркоместа. Тези паркоместа вървят заедно с имота и при желание могат да се закупят от собствениците му или да се препродадат, но по закон трябва да ги има към сградата.

    Коментиран от #157

  • 157 Антиелектрика

    3 0 Отговор

    До коментар #156 от "Необходим брой на местата за паркиране и":

    И това как кореспондира с условието, че трябвало да има зарядна станция на всеки 10 паркоместа в МОЛ-а? Да не мислиш, че хората пасат трева и може толкова лесно да ги преметнеш с такива елементарни похвати? Много ясно в 5-та колона на таблицата си пише, че не се предвиждат места за ЕПС в жилищни сгради! Пак ли се правиш на луд?
  • 158 Пак ли извъртаме въпросите

    1 3 Отговор
    Нали щяхме да водим градивен диалог? Отговорих ти на въпроса "Какъв закон сънуваш, като никой не е длъжен да пуска паркоместа? Ти колко паркинги в София знаеш?" Има ли конкретен отговор на въпросите ти в държавен вестник и какъв е той? Длъжен ли е всеки строител да предвиди паркоместа в проекта или не? Очевидно и аз съм сбъркал за задължителното зарядно на жилищни паркоместа, но това не отменя задължителните зарядни навсякъде другаде, включително на служебните паркинги. Ако на партера на жилищна сграда има търговски площи, тогава вече задължително ще има и зарядни покрай тях, а вече почти няма сгради без търговски обекти, защото те се продават на най-високите цени от цялата сграда. Ако има търсене на частни паркоместа със зарядни, строителите няма да пропуснат и тази допълнителна печалба.

    Коментиран от #160

  • 159 Нарочно

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Радо":

    Като хартиените торбички, да опазим дърветата. Сега без пластмаса, да опазим природата.

    Коментиран от #161

  • 160 Комунизъм

    1 0 Отговор

    До коментар #158 от "Пак ли извъртаме въпросите":

    Във 21 век да говориш само за забрани, субсидии и задължителност е само признак на безсилие. Явно за 45 години не построихме комунизма, но сега вече ще успеем.

    Коментиран от #162

  • 161 Да така е

    0 0 Отговор

    До коментар #159 от "Нарочно":

    Значи пак хартиените торбички се правят от дърво то това е така ама знаеш ли че пластмасово то пликче се разгражда 100 год и повече и като се Разград и избива всичко около себе си и отравя въздуха
    И това за Ел. Колите според мен са пълни глупости в България ще бъдат опасни ама в Германия имат всякакви начини който този пушек да го премахнат и само да излезе пара както в центъра на Берлин където горът боклуците и излиза само пара и никой не се оплаква
  • 162 Точно обратното е

    1 1 Отговор

    До коментар #160 от "Комунизъм":

    Напротив. Не става въпрос за забрани, а за права. Всеки собственик на жилище има право на паркомясто. Всеки гражданин има право на здраве и да диша чист въздух.

    Коментиран от #163, #167

  • 163 Комунизъм

    0 0 Отговор

    До коментар #162 от "Точно обратното е":

    Правото да си платиш за нещо което не ползваш е най-голямото правно постижение на 21 век!!!!

    Коментиран от #164

  • 164 Кое е това нещо

    0 1 Отговор

    До коментар #163 от "Комунизъм":

    Което го плащаш но не го ползваш, не говори с недомлъвки.

    Коментиран от #166

  • 165 илп

    0 1 Отговор
    Литий в превод " камък" прилича на бял прах , метал по лек от водата . Добивът му прилича на добива на сол , (чрез изпаряване по подобие на Поморийските солници), не прави взаимодействие с въздуха . Съдържа се във всички човешки органи.
  • 166 Комунизъм

    1 0 Отговор

    До коментар #164 от "Кое е това нещо":

    Задължителното. Или си мислиш че няма да си платиш и инвеститора ще ти го даде заради хубавите ти очи??? Паркомясто минимум 6000 евро. Заявяване на доп. мощност до енергото и прокарване до паркомясто също едно 500 евро примерно. Ако е външно пък не ми се мисли.

    Коментиран от #168

  • 167 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #162 от "Точно обратното е":

    Какъв конструктивен диалог търсиш, като си цар на демагогията? Тези лозунги за чистия въздух с електрички, вече опротивяха на всички, заради лъжата и измамата! Не само горната статия го потвърждава!

    Коментиран от #169

  • 168 И защо реши че е задължително

    0 0 Отговор

    До коментар #166 от "Комунизъм":

    И защо реши, че е задължително всеки собственик на апартамент да си купи паркомясто? Като не ти трябва, просто не го купуваш, а ако си малко по-умен ще го купиш и ще го продадеш с надценка.
  • 169 Бърз и ясен въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #167 от "Антиелектрика":

    Електричките изчистват ли въздуха в градовете? Изключая онези 10% , които не излизат от ауспуха, а са следствие от въртенето на гумите и от спирачките. Въпреки че не съм съгласен, ще приема че при електромобилите те са повече. Обърни внимание, че говоря за въздуха в градовете.

    Коментиран от #170

  • 170 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #169 от "Бърз и ясен въпрос":

    Да.
  • 171 Къде тогава е лъжата и измамата

    0 0 Отговор
    "Тези лозунги за чистия въздух с електрички, вече опротивяха на всички, заради лъжата и измамата! " След като електричките решават част от проблема със здравето на хората, защо смяташ, че е безсмислено поощрението да се ползват електрички? Дори в момента цялостното замърсяването да е еднакво с дизелов автомобил ( което разбира се не е вярно, ако не отчитаме само въглеродния двуокис, който реално не е замърсител) , това ще помогне за увеличаване на дела на ВЕИ и изчистване на микса на производството на ел. енергия. По този начин ще намали замърсяването и при производството и при транспорта на батериите и съответно техния въглероден отпечатък. В дългосрочен план, това със сигурност е по-екологичният транспорт с приемлива цена на прехода.

    Коментиран от #172

  • 172 Антиелектрика

    0 1 Отговор

    До коментар #171 от "Къде тогава е лъжата и измамата":

    Измамата е там, че ако се търси поощрения само и единствено с екологична цел, то LPG-то трябваше да е първото дотирано от държавата. Само с няколко самозапалили се миксера и всичко еко в тях отива на вятъра, защото ДВГ си е проектиран да гори, а батерията ще отдели толкова токсини, колко 100 000 ДВГ-та няма да отделят!

    Коментиран от #173

  • 173 за гъби съм

    0 0 Отговор

    До коментар #172 от "Антиелектрика":

    LPG-то вече си е поощрено - плащаш супер ниска цена за гориво, какво повече искаш?
    Само че за бели държави е трудно да се наложи, защото нямат фиктивни технически прегледи и забраната за паркиране в закрити паркинги се спазва. Плюс това къде е екологичния момент в добива на шистов газ? (да и в матушката ви така го добиват, недей почва да спориш)

    Коментиран от #175

  • 174 Колко да е по-чисто

    0 0 Отговор
    А дали пък това че LPG е чисто не е лъжата? Я да видим.https://www.nettinc.com/information/emissions-faq/how-clean-are-lpg-engines Колко чисти са газовите двигатели?
    LPG беше въведен на пазара като „чисто гориво“. Все още ли е чист днес, много години по пътя? LPG определено има потенциал да стане чисто гориво. Причините за по-високите емисионни показатели са следните:

    Намалени емисии на въглероден оксид в сравнение с бензиновите двигатели (но не толкова ниски, колкото при дизеловите двигатели).
    Няма тежки въглеводородни емисии. HC, които се отделят, са с къса въглеродна верига и с ниска озонобразуваща реактивност.
    Ниски емисии на токсични замърсители на въздуха като бензен и 1,3-бутадиен.
    Ниски емисии при студен старт.
    Вероятно по-добра устойчивост на емисиите от тази на бензиновите двигатели. Емисиите на втечнен нефтен газ не трябва да нарастват толкова драстично с износването на двигателя и натрупването на депозити.
    Нулеви загуби на изпарение и работа поради затворената горивна система.
    Поради различни причини, пропан-бутанът вече не се счита за алтернативно гориво на бъдещето. Неговото място е взето от природен газ, който се конкурира с дизела и биодизела. Следователно, разработката на специализирани двигатели за втечнен нефтен газ е била малко. От друга страна, бензиновите двигатели и техните емисии се подобриха значително през последното десетилетие. В резултат на това развитие някои от използваните предимства на LPG горивото, особено ниски

    Коментиран от #177

  • 175 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #173 от "за гъби съм":

    Матушката ни? Ти нормален ли си или просто такъв си се родил? Пък всички видяхме как експлоадира Тесла в подземен гараж в Китай и май забраната трябва да важи и за тях, но нали в света лобизъм и измами, та явно тях няма да ги забранят. И не е лошо да правиш разлика между субсидия и личен финансов избор, защото така изглеждаш доста глуповато!

    Коментиран от #176

  • 176 за гъби съм

    0 0 Отговор

    До коментар #175 от "Антиелектрика":

    не се прави на 2 и полвина, кажи от къде на къде да се налагат стимули за добив на шистов газ, вместо за вятърна, водна и соларна енергия? По-добре си пей за двигателя на водород - поне беше забавен :):):)

    Коментиран от #179, #189

  • 177 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #174 от "Колко да е по-чисто":

    Значи в ТЕЦ с LPG е чисто, а в автомобилите не е, така ли? Разбира се, че LPG си е въглеводород и трябва да се замени някой ден, но той не получи субсидии, а го получиха дизелите.

    Коментиран от #181, #184

  • 178 илп

    0 0 Отговор
    Парният двигател не си отиде защото свършиха въглищата, същото важи и за механичния часовник. Механиката си отива колкото и да не ви се иска , идва ерата на електричеството.

    Коментиран от #180

  • 179 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #176 от "за гъби съм":

    Някъде има сериозна грешка и тя май е в рецептата, с която се лекуваш. Кой изобщо ти говори за субсидии за добив на газ? Я ходи наистина за гъби, че доста мухоморки има да изядеш, докато ни отървеш от мъката си. А дали е забавен или забързан водорода, няма как да проумееш, защото не ти стига доста интелектуален капацитет!
  • 180 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #178 от "илп":

    Ех как ми липсваше поредния ник, но със същата простотия. Този лозунг отпреди 170 години ли е?
  • 181 за гъби съм

    0 0 Отговор

    До коментар #177 от "Антиелектрика":

    Спрямо дизела е 100 пъти по-добре LPG-то, но тока си е на друго ниво просто. А и както казах не може да влезеш в закрит паркинг, което в западна Европа е голям проблем - всички паркинги са такива.
    Добива на газ вреди на природата, горенето си е ок, като изключим co2-то.

    Коментиран от #182, #183

  • 182 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #181 от "за гъби съм":

    Ти изобщо вникна ли какво пиша? Въпросът ми беше защо се даваха стимули за екология на дизелите преди 10 години, а за LPG не се даваха? Не карам на газ, споко - карам си на бензин. Сега пак се дават субсидии за електричките, но пак не се отчитат фактори като леснозапалимост и опасност от безпричинно взривяване. Хайде сега се опитай да направиш паралел и се опитай да поразсъждаваш дали е правилно да се дават държавни пари за едни, а за други не!

    Коментиран от #186

  • 183 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #181 от "за гъби съм":

    А, забравих да ти кажа, че добивът на газ, не LPG, се случва постоянно само при гниенето, така, че не знам какво ще вреди на природата, след като той може да се втечнява и да се затвори кръга?!
  • 184 Колко да е по-чисто

    0 0 Отговор

    До коментар #177 от "Антиелектрика":

    Досега не съм чул за ТЕЦ на LPG? Чувал съм за такива на природен газ, който дори при автомобилните двигатели гори по-чисто, а в газова турбина още повече. Ако с ток от такава турбина се зареди електромобил, ефективността ще се повиши с 70% и съответно екологичността също в сравнение с горенето му в автомобили с ДВГ.

    Коментиран от #187

  • 185 коко

    0 0 Отговор
    Въпросът е, че няма нужда да дишаме това в градовете.
  • 186 Ти въобще прочетете ли?

    0 0 Отговор

    До коментар #182 от "Антиелектрика":

    Надали! Пише черно на бяло защо са събсидирали дизела вместо пропан-бутана. Цитирам: "Намалени емисии на въглероден оксид в сравнение с бензиновите двигатели (НО НЕ ТОЛКОВА НИСКИ, КОЛКОТО ПРИ ДИЗЕЛОВИТЕ ДВИГАТЕЛИ).

    Коментиран от #188

  • 187 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #184 от "Колко да е по-чисто":

    Грешката е моя, природен газ разбира се. LPG е първата масова система за газ в ДВГ и е станала като нарицателно. Много добре ме разбра какво имах предвид. А това с КПД-ти го забрави, защото за екологията ти обясних, че едно избухване и изгаряна на 1 тон литиево-йонна батерия, ще отдели в атмосферата милиони пъти по-токсични вещества от ДВГ.

    Коментиран от #191

  • 188 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #186 от "Ти въобще прочетете ли?":

    Май ти не прочете какво имах предвид?! Сам се убеди, че СО2 не е най-лошото нещо в света, но никой не пита хората за какво да се дават субсидиите. След като са давали субсидии само на база СО2 и на LPG нивата са били също ниски, защо избирателно са дали само на дизелите? А кой ще връща сега тези субсидии след като дизелите са дискредитирани като екологични? А кой ще връща субсидиите ако се окаже, че електриките са също вредни? Това е проблема със субсидиите - дават се по политически и икономически причини, не и по научни!
  • 189 LPG

    0 0 Отговор

    До коментар #176 от "за гъби съм":

    Абе има ли в България чак толкова тъпи хора да не правят разлика между Метан и Пропан-Бутан????? Явно има и ти си един от тях?!?!?

    Коментиран от #195

  • 190 Ти въобще прочетете ли?

    0 1 Отговор
    "След като са давали субсидии само на база СО2 и на LPG нивата са били също ниски, защо избирателно са дали само на дизелите?" НО НЕ ТОЛКОВА НИСКИ, КОЛКОТО ПРИ ДИЗЕЛОВИТЕ ДВИГАТЕЛИ, колко пъти да го повторя? Разликата с бензинов двигател е 2-3% в полза на пропан-бутана при около 20% разлика с дизела.

    Коментиран от #192

  • 191 К'во направи ти?

    0 0 Отговор

    До коментар #187 от "Антиелектрика":

    "защото за екологията ти обясних, че едно избухване и изгаряна на 1 тон литиево-йонна батерия, ще отдели в атмосферата милиони пъти по-токсични вещества от ДВГ." То не било милионо, а било милиарди и не било пъти, а било човека умрели от отравяне от супер свръх гига токсичните батерии. Ако приемем, че полезния живот на една батерия е "само" 500 000км, то тя спестява изгарянето на 50 тона гориво. Как смяташ, горенето на максимум 50 кг батерии (защото повечето от теглото до 500кг е метал и антифриз, а батериите никога не изгарят напълно) ли ще отдели повече вредни вещества или 50 000л бензин или нафта? Дори това не е реално сравнение, защото не всяка батерия се пали и литрите стават милиони. От 14 милиарда изминати километра, само 14 Тесли са се запалили. Знаеш ли колко милиона тона замърсявания са спестили?

    Коментиран от #193

  • 192 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #190 от "Ти въобще прочетете ли?":

    Пак да те питам - сега ти ли ще върнеш субсидиите за дизелите или да пием по една студена вода, след като това се оказа измама?
  • 193 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #191 от "К'во направи ти?":

    Наистина ли смяташ, че е едно и също да се отделя силно токсичния флуорен газ POF3 при горенето на батерията и СО2 при горенето на бензина? Ами то какво ти пречи да изпиеш 1 мл арсен, след като си спестил няколко тона СО2 с миксера си? Да ти имам наглостта!

    Коментиран от #194, #200

  • 194 Нали щяхме да спазваме добър тон

    1 1 Отговор

    До коментар #193 от "Антиелектрика":

    Пропускаш много важен факт. Дори да приемем, че батериите са адски токсични, са изгорели 14 автомобила за няколко години в 14 точки на света за по час. За колко натровени, на които дори само лошо им е станало си чул? От друга страна, милиони автомобили тровят въздуха само в София 24 часа в денонощието 365 дни в годината. На година измират милиони само заради мръсния въздух в големите градове. Дори и база за сравнение няма. При горенето на повечето пластмаси, се отделя много по-задушлив и отровен газ. От личен опит ти го казвам. Дишал съм пушек от горяща литиево-йонна батерия. Горенето на есенни листа отделя много по-задушлив пушек. Вероятно е и по-токсичен.

    Коментиран от #198

  • 195 за гъби съм

    0 0 Отговор

    До коментар #189 от "LPG":

    като цяло ми харесва идеята за каране на всякаква газ заради ниските вредни емисии, но до сега не съм си слагал такова нещо в колите, аз съм фен на бензин. знам че LPG e пропан бутан, не знам кой изобщо говори за метан като алтернатива на дизела. няма от къде да се добие толкова метан че да стигне за всички коли.

    Коментиран от #196

  • 196 LPG

    0 0 Отговор

    До коментар #195 от "за гъби съм":

    Ти говориш за шистов газ, които е?????

    Коментиран от #197

  • 197 за гъби съм

    0 0 Отговор

    До коментар #196 от "LPG":

    "Огромните размествания в енергийния сектор, които предизвиква добивът на шистов газ в САЩ, превърнаха бързо страната от нетен вносител в голям износител на пропан-бутан, разказва Reuters. Страната се превръща в основен доставчик на този газ за отопление, готвене и транспорт в цяла Латинска Америка."

    така пише по новините, не съм експерт някакъв. сега като се зачетох може и да не е много вярно.
  • 198 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #194 от "Нали щяхме да спазваме добър тон":

    А ти точно за колко хора конкретно си прочел, че причина за смъртта им е СО2? Като ще си говорим врели-некипели, можеш ли да предречеш колко електромобила ще се самозапалят ако само в София има 1 млн. от тях? За това ти казвам, че мантрата с екологията е смешна пропаганда.
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Dobrev

    0 0 Отговор

    До коментар #193 от "Антиелектрика":

    Когато на горенето на батерии се даде гласност и стане проблем, тогава ще открият и решение.

    Коментиран от #202

  • 201 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #199 от "filo":

    Електрическия автомобил,няма ДВГ и скоростна кутия,не го ли знаеше това?Но при смятането,взимат само това което колата изгори,без да взимат никакви други замърсители,като от изпомпване на нефт,пренасяне,рафиниране и т.н..Само изгорелите газове.За това тази статистика не е вярна.

    Коментиран от #203

  • 202 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #200 от "Dobrev":

    Викаш ще разчитаме някой някъде да измисли нещо, както измислиха решение с пречистването на дизела ли? Да ти имам доводите.

    Коментиран от #206

  • 203 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #201 от "гост":

    Що, за батерията не се ли копаят редки метали, не се ли рафинират и не се ли транспортират. Иначе си тръгнал да даваш акъл на учените дали статистиките им били верни - браво!

    Коментиран от #204, #208

  • 204 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #203 от "Антиелектрика":

    Ти не четеш ли,че батерията ти я смятат колко замърсява и колата и сравняват с това което ДВГ-то изгори без да смятат производството,нито на нефт нито на кола!

    Коментиран от #205

  • 205 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #204 от "гост":

    А ти не четеш ли, че електричеството се добива също от ТЕЦ-ове?

    Коментиран от #207

  • 206 Dobrev

    0 0 Отговор

    До коментар #202 от "Антиелектрика":

    Ако не ти харесва, отивай да стачкуваш някъде или пусни петиция.

    Коментиран от #211

  • 207 Тецо

    0 0 Отговор

    До коментар #205 от "Антиелектрика":

    За тец-овете прочетохме за батериите прочетохме, но нищо не прочетохме за нефта нали това ти говорим? А само за рафинирането на един литър гориво се изразходват 2 киловатчаса енергия. Тя откъде идва според тебе и колко замърсява? С този литър, ДВГ в най-добрия случай ще измине 20 километра, а с електроенергията за рафинирането му, един електромобил може да измине 15 километра. Това залегнало ли е в сравнението според тебе? Очаквам сериозен отговор, а не заяждане и смяна на темата.
  • 208 Фактология

    0 0 Отговор

    До коментар #203 от "Антиелектрика":

    Масовото добиване на литий не става с копане с изпомпване, рафинирането става чрез изпарение от слънцето, за да останат само солите, както се добива морската сол. Ако си чел изследването, дори тази енергия за изпарение се смята, а после се слага в кюпа с микса в ГЕРМАНИЯ. Как така смятат всичко през микса в Германия, като там нито се добиват материали за батериите нито пък е произведена дори една батерия за електромобил? Дори при производство на батреии в Германия, могат да ги задължат производителите да произвеждат 100% или дори 200% ВЕИ енергия за производството на батериите, за да има положителен резултат за природата.

    Коментиран от #212

  • 209 Немски учени или ЕЕА, изберете сами

    0 0 Отговор
    Докладът на ЕАОС " Електрически превозни средства от жизнения цикъл и перспективите на кръговата икономика " разглежда актуални данни за въздействието на електрическите автомобили върху изменението на климата, качеството на въздуха, шума и екосистемите в сравнение с конвенционалните автомобили.

    Вече сега, през целия си жизнен цикъл, един типичен електромобил в Европа произвежда по-малко парникови газове и замърсители на въздуха в сравнение с бензиновия или дизелов еквивалент. Емисиите обикновено са по-високи в производствената фаза на електрическите автомобили, но те са повече от компенсирани от по-ниските емисии в етапа на използване с течение на времето.

    Докладът потвърждава, че емисиите на парникови газове от електрически превозни средства, с настоящия енергиен микс на ЕС и през целия жизнен цикъл на превозното средство, са с около 17-30% по-ниски от емисиите на бензинови и дизелови автомобили. Въпреки това, тъй като се прогнозира, че въглеродната интензивност на енергийния микс на ЕС ще намалее, емисиите от жизнения цикъл на типично електрическо превозно средство могат да бъдат намалени с поне 73% до 2050 г.

    За местното качество на въздуха, електрическите превозни средства също предлагат ясни ползи, главно поради нулевите емисии на отработени газове на ниво улица. Въпреки това дори електрическите превозни средства отделят частици от пътя, износването на гумите и счупването, припомня докладът. Преминаването към електрически превозни средства би
  • 210 Немски учени или ЕЕА, изберете сами

    0 0 Отговор
    Докладът на EEA потвърждава: електрическите автомобили са по-добри за климата и качеството на въздуха

    https://www.eea.europa.eu/highlights/eea-report-confirms-electric-cars
    Електрическите автомобили с батерии отделят по-малко парникови газове и замърсители на въздуха през целия си жизнен цикъл в сравнение с бензиновите и дизеловите автомобили, според доклад на Европейската агенция за околна среда (EEA), публикуван днес. Насърчаването на енергията от възобновяеми източници и кръговата икономика - включително съвместното използване на превозни средства и дизайна на продуктите, които подкрепят повторната употреба и рециклирането - ще спомогне за максимално увеличаване на ползите от преминаването към електрически превозни средства.
  • 211 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #206 от "Dobrev":

    Ъъъ, за кое да не ми харесва? Нещо не мога да ти схвана мисълта.
  • 212 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #208 от "Фактология":

    Също както ти не можа да кажеш колко електромобила ще се самозапалят отделяйки тонове токсични флуорни газове, нали?
  • 213 илп

    0 0 Отговор
    Това че изгарянето на батерия отделяло много токсични газове е мит . Токсичните газове са в пластмасите които са и в двата типа автомобили. Проблема на лития не е в неговата токсичност ,той сам по себе си не е токсичен .Обаче неговите съединения особено с водата са силно корозивни.

    Коментиран от #215

  • 214 илп

    0 0 Отговор
    И в допълнение литият се самозапалва при 300 градуса. Този проблем е недостатъчно гарантиран в първите генерации на ел.автомобили , но с малко презапасяване на датчици е лесноразрешим.

    Коментиран от #216

  • 215 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #213 от "илп":

    Чудя се дали си нагъл лъжец или си просто обикновен невежа? https://www.semanticscholar.org/paper/Toxic-fluoride-gas-emissions-from-lithium-ion-fires-Larsson-Andersson/bcd321650c10fb53d6f3e95d2e3a42f1e95ebd2f При резултатите се забелязват нива до 200 gr/Wh флуороводород и до 22 gr/Wh фосфорил трихлуорид. Дори в сайта на Тесла пише, че газовете на горяща батерия са токсични и силно отровни, само тук заслепените електрофили твърдят, че тези газове са безвредни. Ето за това мразя да се занимавам със зомбирани болни мозъци!
  • 216 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #214 от "илп":

    Пък аз в допълнение да ти кажа, че литиево-йонна батерия не означава само литий и твоите разсъждения са супер нелепи. Електролитът в такива батерии е съставен основно от флуор и фосфор. А те са силно отровни газове и това го знае всеки учил в средно учебно заведение, в каквото може би не си бил. Та от една 100 kW батерия ще се отделят до 2 ТОНА POF3 и 10 пъти повече HF. На фона на тези изследвания, твоето мнение е достойно единствено за присмех и подигравки!