Last news in Fakti

3 Септември, 2010 20:20 4 876 24

Формула 1 в България?

  • формула 1-
  • абу даби-
  • шейх-
  • доброславци-
  • мохамед абдул

Въздух под налягане или реалност е изграждането на писта край Доброславци?

Държавната компания на Абу Даби ще инвестира в изграждане на писта за Формула 1 край София. Това предвижда официално споразумение, подписано от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и шейха на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки. Това, естествено, звучи много добре, но дали ще стане реалност? Колкото и песимистично да звучи, на този етап това е малко вероятно.


На първо време се появи информация, че Мохамед Абдул не е шейх, а заема някаква админстративна длъжност в емирството и едва ли той е човекът, от когото зависят инвестициите. Що се отнася до хората от наша страна, запознати с детайлна информация около случая твърдят, че президентът на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов е основното лице, движещо идейния проект. Според Николов строежът на бъдещата писта може да започне два до три месеца след основаването на въпросното акционерно дружество. Само че тази писта със задължителната инфраструктура и съпътстващи дейности е доста по-различна от трасето за мотокрос край Севлиево.

Дори строежът да започне, за да ни дадат право да проведем състезание от Формула 1, има още куп реформи, които едва ли ще бъдат изпълнени. Както вече споменахме става въпрос за подходяща инфраструктура, магистрали до Доброславци и още много, много допълнителни неща, които не се знае дали въпросният шейх ще плати, а правителството се ограничи само с даване на земята.

Иначе няма български фен на Формула 1, който да не иска провеждане на уникалната надпревара и у нас. Всъщност идеята не е нова. Тя датира от доста време насам, но досега така и не се реализира. Първоначално пистата щеше да е край Плевен. После се появиха спекулации, че трасето щяло да е до морето и по-конкретно около Варна. В началото на лятото от Министерството на физическото възпитание и спорта официално заявиха, че държавата подкрепя кандидатурата на Българска федерация по мотоциклетизъм за домакинство на състезания от календара на Формула 1 и MоtoGP, но условието беше, че България може да участва единствено с апортирането на терена от 3 200 дка край Доброславци, на който да бъде изградена пистата. Позицията на МФВС относно строежа на писта за Формула 1 бе изпратена на г-н Андре Маес. Контрактът обаче трябва да бъде сключен с шефа на Ф1 Бърни Екълстоун, който на този етап май няма подобно намерение.

Ще припомним, че в края на миналата година президентът на Международната автомобилна федерация (FIA) Жан Тод само намекна, че изграждането на писта за Формула 1 би струвало на България между 220 и 300 милиона щатски долара. Това той каза единствено от куртоазия и само защото бе подразбрал нещо за амбициите на България за домакинство на старт от Формула 1.

Но да се върнем към срещата на Трайков с въпросния шейх. На нея присъстваха още главният архитект на София Петър Диков, президентът на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов и председателят на Организационния комитет за изграждане на трасето Румен Петков. Едва ли обаче някой от тях си задава въпроса, ако наистина има Формула 1 в България, колко ще струва билетът и дали средностатистическият българин ще може да си го позволи?

На заден план остават и другите въпроси, свързани с реклама, поддържане на трасето и такса за провеждане на Гран При. В далеч по-развити страни от нашата нещата не потръгнаха, а върхушката у нас, управляваща спорта и държавата, си мисли, че точно България ще се справи. Лошото е, че и жителите на Доброславци (а и хора от цяла България) приеха много насериозно идеята и вече кроят планове как родното им село ще се превърне в Монте Карло и как много скоро ще забогатеят от продажбата на земите си. След срещата министър Трайков заяви, че е оптимист и очаква само да види проекта и авторите на идеята да се разберат с хората от Формула 1. Ние обаче очакваме поредният въздух под налягане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    15 5 Отговор
    Глупости.
  • 2 JO

    12 6 Отговор
    Не вярвам !
  • 3 penata

    12 2 Отговор
    Богдан ограби федрацията по мотокрос па сега се бута и в пистата за f1...нямат насищане някой хора...
  • 4 123

    7 4 Отговор
    ne warvam
  • 5 Riator

    11 2 Отговор
    Eхее - че той Богдан е рожба на Румен Петков, пияницата...така че е не се стряскай от действията му:))
  • 6 Ivailo

    8 2 Отговор
    DNESKA GLEDAH NOVITE PO BTV VQRNO E SPONSORA E ARABSKI SHEIH TAKA E KOITO IMA PARI PRAI 4UDESA A KATO MNE KOITO E BEDN NEMA PARI ZA HLQB TAQ DURJAVA BULGARIQ E MRZAQ Q NO NEMMA PARI DA SE MAHNA DURJAVA!TOVA E BAY
  • 7 Varna

    8 4 Отговор
    PO-SKORO DA VKARAT WRC VYV VARNA PYTISHTATA SA IDEALNI-NQMA NIKAKVA NASTILKA KATO PO4NAT OT 3-TI MART OT TAM DA STIGNAT DO METRO I NATATYK UBIISTWENO E ..

    Коментиран от #22

  • 8 Moto cros

    1 6 Отговор
    Po hubavo da napraq moto cros v sliven na leti6teo mogat da slojat 1 ton pqsak i gotowo
  • 9 гфдгд

    8 3 Отговор
    Вие не разбрахте ли, че това е измислица на Румен Петков ? Тия с които е говорил не са държавна фирма. Аз знам повече подробности почети всичко е грешно.
  • 10 maksito

    8 5 Отговор
    Nai setne i y BG F1 da ima.
  • 11 Иджс

    8 0 Отговор
    Дори и да има писта,в което се съмнявам,няма да
    има възвръщаемост.А става дума за МНОГО пари.
  • 12 Дени

    7 0 Отговор
    Въпросната "новина" се разви в посока международен конфуз...много меко казано за България, с което за пореден път ставаме майтап на останалите. Обаче администраторите на сайта явно по примера на пожарникари , пикаещи във фонтани и прочие не се замислят много над такива "подробности".
  • 13 TROSHACHA

    5 0 Отговор
    az s korsata prav shte biagam na taia pista vse pak Iliado kubika
  • 14 dj_xid

    4 4 Отговор
    Щом WRC дойде защо и F1 да не дойде :)
  • 15 kibika

    7 1 Отговор
    Ха ха ха,баси вица....бегай по-галече с тези шикалки на Румен Петков и Богдан Томов.Само накараха селяните от Доброславци да точат лиги за голямите кинти като продадат малко нивички.....ех Народе още има клоуни дето си вярват,че всичко което лети се яде...

    Коментиран от #16

  • 16 мимо

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "kibika":

    Напълно съм съгласен с теб! Само малка поправка- Богдан Томов е естраден певец, а Богдан Николов е човека който имаш в предвид ;)) Иначе идеята за Ф1 в България ме радва, а и съм сигурен че няма приятел на авомобилизма, който да е против. Но някак си като се вземе в прдвид реалността в нашата бедна държавица не ми се вярва това да стане в скоро време. Най-много да се облажат някои хора от федерациите и политиката, както пишат колегите по - нагоре.
  • 17 ТРОШАЧА

    4 1 Отговор
    НА ГОЛ ПОЯС - ЧИФТЕ ПИЩОВИ !!! ТОВА СИ Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ ! В БЕДНАТА НИ ИЗДУХАНА ДЪРЖАВА ИМА НУЖДА ОТ ТОЛКОВА МНОГО И ПО ВАЖНИ НЕЩА А ТЕ ПИСТА ЩЕ СТРОЯТ !? И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ КОИ СА ЛИЦАТА ЗАСТЪПНИЦИ ЗА ИДЕЯТА !? ДВАМА ПЛАДНЕШКИ РАЗБОЙНИЦИ ! АКО НЯКОЙ СИ СПОМНЯ КАКЪВ ГОЛЯМ ШУМ СЕ ВДИГНА КОГАТО СЕ НАСТОЯВАШЕ ДА СЕ ПОСТРОИ - СОФИЯ ЛЕНД ??????? И КАКВО СТАНА ПОСТРОИХА УВЕСЕЛИТЕЛНИЯ ПАРК ИЗКАРА ДВЕ ГОДИНИ И СЕГА КАКВО ... ПУСТЕЕ !!! СЪЩОТО ЩЕ СТАНЕ И С ПИСТАТА . ПРКАЛЕННО БЕДНА ДЪРЖАВА СМЕ ЗА ДА СИ ПОЗВОЛИМЕ ТАКАВА ГЛЕЗОТИЯ !
  • 18 f1f

    3 1 Отговор
    Njama kak da stane- Istanbul e blizo a i pari njama da se namerjat.Teja nachelo s R.P. ili imat nekvi drugi zadni pomisli ili sa ludi za vrazvane
  • 19 ТРОШАЧА до N-13

    4 2 Отговор
    КАТО СИ МИ ФЕН ПОНЕ ПИШИ НА КИРИЛИЦА И МАЛКО ПО ГРАМОТНО АКО ОБИЧАШ ! - ОХО БОХО !!!!!!!
  • 20 807

    5 2 Отговор
    Вижте не е само пистата.Специалисти казват че инфраструктора/разбирай,хотели,пътища,бензиностанции,ресторанти и други прилежащи ще излезнат много по скъпо от колкото самата писта.При тази криза и безпаричие това е утопия.Хората ще дадат пари за пистата,а другото от къде да дойде?
  • 21 Георги

    2 2 Отговор
    Аз не вярвам, че това може да стане, а и не искам, защото не ми се гледа някакво псевдъ състезаъние и организация, която ще създадат нашите управници и организационни комитети. Писта или се прави или не се говори колко ще е голяма!!!! Писна ми за всичко в българия да се бута ден за два....В ЕС влезнахме и какво, нас ще ни изхвърлят след година-две. За какво да се прави писта, която ще изкара едно състезание и после ще вехтее, като кремиковци. Още повече доброславци....а Пътя до там? А хотелите, болници с възможност за кацане на хеликоптер, защото това е задължително! Няма да стане, това не и в Чългария!
  • 22 s

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Varna":

    i da sprem da pla6tame danaci i vinetki pone da pokrivame oka4vaneto :D
  • 23 Станков

    0 1 Отговор
    Хаха, то ние кандидатстваме за зимна Олимпиада от сумати години и още не са ни удобрили, камо ли Ф1. Тука поне зимсните съоражения ще ги ползва някой,ама тая писта кой ще е ползва - никой. Тая писта иска ежедневно ползване, много състезания и т.н. За да може да се поддържа пистата, да има медицински персонал, стюарди, пожарни. Това не ти е Монако. По другите държави пистите се ползват всеки ден от множество състезатели и любители, но там имат пари да си го позволят хората. Там цените за състезателен ден вървят от 50лв нагоре, като това е само ползване на пистата, ами горивото, ами гумите(идеш 10 пъти и като покараш и вместо за 3г. чифта свърши за 1г.). Какво за някой с нормални доходи 20 паунда или 25 евро, та дори и 50 евро - нищо, за веднъж в месеца да си направи кефа. Ама тук 100лв са си много пари.
  • 24 Ogi

    0 1 Отговор
    Формулата пишете я вече направена. Сега се събира организационен комитет под патронажа на Румен Овчаров за чартърни полети и гонки с космически совалки. Стартовият полигон ще е след разклона на Околовръстното и бул. "Европа", до циганското гето преди разклона за банкя. Инвеститорите ще са индийци или африканци.