Last news in Fakti

30 Септември, 2010 11:39 1 180 2

Застрахователи създават частен флот срещу пирати

  • частен флот-
  • кораб-
  • корабна индустрия-
  • пирати

Застрахователи планират създаването на първия частен флот в света за борба с набезите на сомалийските пирати, които продължават да са бич за глобалната корабна индустрия и похищават плавателни съдове за откупи над 100 милиона лири (близо 118 млн. евро) годишно, съобщи „Индипендънт“.

Новият флот ще се състои от няколко групи кораби и е поредният опит за справяне с усъвършенствалите се вече агресивни пиратски банди, които действат до 1200 мили (близо 2000 км) от базата си в Аденския залив. Очаква се нова вълна от похищения след преминаване на сезона на мусоните.

Сега действащият мултинационален флот, който включва и флота на ЕС, командван от британски офицер, успя драматично да съкрати броя на похищенията в Аденския залив в последните месеци. Но нападенията продължават, като в момента в плен се намират 16 кораба и 354 моряци. Според документ на НАТО, сумите за откуп и периодът, за който пиратите държат морските съдове, са се удвоили в последните 12 месеца, достигайки съответно средно 4 милиона долара и 117 дни. В отговор водеща лондонска застрахователна компания направи радикално предложение за създаването на частен флот от 20 патрулни лодки с въоръжен екипаж, който да увеличи международното военно присъствие по сомалийските брегове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай петър

    2 0 Отговор
    какъв флот само два миг 29 им трябват
  • 2 Av0

    0 0 Отговор
    za da gi roshnat... d**a i mishocite !