Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 10:07 14 402 19

Бащата на китайските реплики: Mercedes с шаси и мотор от Audi

  • geely-
  • number 01-
  • ли шифу
Бащата на китайските реплики: Mercedes с шаси и мотор от Audi - 1

Не е тайна, че в началото китайското автомобилостроене стартира с откровени копия на европейски автомобили, а един от пионерите в тази област е дело на милиардера Ли Шифу.

Днес той е собственик на концерна Geely, който владее марките Volvo, Polestar, Lotus и даже частично Daimler. Всичко обаче започва с едно копие на Mercedes-Benz E-Klasse в изпълнение W210. Интересното е, че под обвивката на тази кола се монтира шаси от Hongqi CA7220, което от своя страна е точно копие на това от Audi 100 (C3).

Бащата на китайските реплики: Mercedes с шаси и мотор от Audi

Резултатът, както сами се убеждавате, е доста необичаен: междуосието на седана е непропорционално късо, а предният надвес, напротив - твърде дълъг. Също така малките колела, които се губят в големите арки, определено не добавят естетически предимства. От Audi китайският Mercedes наследява и предните и задните подрамки, интериора и двигателя.

Бащата на китайските реплики: Mercedes с шаси и мотор от Audi

Каросерийните панели на Number 01 са изработени от стомана и фибростъкло. Човек може само да гадае какво би се случило с пътниците и водача в случай на произшествие - в края на краищата не са изчислени никакви зони за деформация на автомобила.

Бащата на китайските реплики: Mercedes с шаси и мотор от Audi

Въпреки факта, че колата е чист "копи-пейст" на Е класа, Ли Шуфу се гордее с творението си и го използва като личен транспорт известно време. Но този автомобил, разбира се, никога не стигна до масово производство. Той обаче постави общата тенденция за бъдещите автомобили на Geely.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Мангау

    26 3 Отговор
    Страхотно се е получило аз бих я кръстил "Една гаща".

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КО РЕЧИ БАЧО5

    18 10 Отговор

    До коментар #1 от "бай Мангау":

    Ало манго !Някои човеци имат МЕЧТИ за разлика от теб /ДА НАПЪЛНИШ ШКЕМБЕТО И ИЗПРАЗНИШ МЪ.....ДЕТО///Това да създадеш нещо със добствената си глава и ръце явно ти е непознато господин КОНСУМАТОР!

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    10 13 Отговор

    До коментар #3 от "КО РЕЧИ БАЧО5":

    Те пък китайците са създали нещо!!!Откраднали шасито от ауди,каросерия от мерцедес и готово.Ние сме автопроизводители.Смешници.Владеели част от Мерцедес-ХАХАХАХАХАХ.Купиха акции от борсата,защото от Мерцедес отказаха да преговарят с тях за продажба и им казаха да ги хванат за...... шлифера.Всеки може да си купи акции от борсата.

    Коментиран от #6, #14, #18

  • 5 болш

    11 2 Отговор
    Комунистическа им работа.
  • 6 ДЕБИЛ6778

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    ДО ДЕБИЛА ""гост""ТИ ЧЕТЕШ ЛИ КАКВО СЪМ НАПИСАЛ БЕ ИДИОТ///човек който не вдява//Това не са КИТАЙЦИТЕ а китаец който със двете си ръце е сбъднал МЕЧТА!!По света е пълно с такива Различни от ТЕБ ХОРА //ДА СИ НАПЪЛНИМ ТЪРБУХА И ДА СИ ИЗПРАЗНИМ МЪДЕТЕ//

    Коментиран от #8, #16, #17

  • 7 Пешо

    4 10 Отговор
    Китайците нямат ноу хау или в превод как се прави и никога няма да имат. Затова остават на ниво ментета.

    Коментиран от #15

  • 8 Ханс-Дитрих Геншер

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "ДЕБИЛ6778":

    Само с мечти нестава,трябва и акъл.
  • 9 ддд

    3 1 Отговор
    Взел е най хубавото от двете и е направил кола

    Коментиран от #10

  • 10 Коmapak

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "ддд":

    Според мен е завършил в Германия и е направил немски миш маш. Все пак човека нещо е направил. Колко българи могат да се похвалят с подобно нещо?
  • 11 Фен

    2 3 Отговор
    Пълно дърво е това което са се опитали да направят , първо преди автомобили тея жълти хлебарки трябва да опитат да държат като хора , хранят се с коали , прилепи , люспести бодайници , грип , вирус и огън да ги тръшне , изчадия безподобни
  • 12 Obey the law

    2 0 Отговор
    През 2009 година Geely Number 01 е била забелязана за последно складирана в завода. Покрита в ръжда с липсващи предна решетка и врати. Оттогава никой нищо не чу за нея. И Hongqi CA7200 е използвал всякакви двигатели от Audi, Nissan и Chrysler, така че изобщо не се знае какъв е бил оригиналния двигател.
  • 13 мДа

    6 0 Отговор
    Че те китайците до ден днешен правят реплики на европейски и американски марки. Не само това, но имат закони, които защитават китайските производители. Има не малко случаи, в които БМВ и Шеви ги съдят в Китай, но неуспешно, та дори има ответни съдебни искове, в които истинските производители са съдени от копирачите. Правете си сметката, що за държава, готови са да прегазят същите, които им помагат да си изнасят боклуците по цял свят.
  • 14 Ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Те и Волво мислеха кат теб ама....
  • 15 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо":

    Е затова все повече квото не е китайско е менте...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Блясъчко

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДЕБИЛ6778":

    Спокойно бе,мен.
  • 18 копипейсът

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    ходи си купи тогава акции на мерцедес бе калъф, бах ти смешника, ама като ти чета бисерите толкова пари ти даже не си в състояние да сънуваш
  • 19 Добре

    0 0 Отговор
    Дееба и жътурковците дееба