29 Януари, 2013 09:59 4 278 18

Tata инвестира $1 млрд. в Румъния

  • tata motors-
  • nano-
  • румъния

Tata Motors, най-големият производител на автомобили в Индия и собственик на групата Jaguar-Land Rover, планира да построи завод в румънското село Жуку, съобщава dailybusiness.ro. Според публикациите представители на индийския гигант вече водят преговори с местните власти, които са били помолени изрично да не коментират сделката до приключването й.

По непотвърдена информация Tata смята да инвестира $1 млрд. в огромна фабрика, която ще сглобява не само леки коли, а и камиони, автобуси и специализирани транспортни средства. Плановете предвиждат повечето части да се доставят от местни доставчици, за да не се удължава производствената верига.

В новия завод вероятно ще послужи за европейски плацдарм за новото поколение на най-евтиния автомобил в света Nano. Сегашното издание на микроколата не отговаря на строгите изисквания на ЕС за безопасност и екология.

Румънското село Жуку нашумя през 2007 г., когато финландският гигант Nokia изгради в него фабрика за мобилни телефони на стойност €200 млн. През 2010-а пък американска фармацевтична обяви, че ще инвестира €210 млн. в завод за лекарства.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    1 2 Отговор
    Браво на румънците а нашта тиква само плямпа, хем уж и данъците у нас са по-ниски?

    Коментиран от #18

  • 2 indika

    0 0 Отговор
    агапи тата матхиа
  • 3 Кофти

    0 1 Отговор
    А така - Нокиа, Тата..... Кога ще ги стигнем Румънците... :( А бяха по-назад от нас доскоро :/ Потъвамеееее :(
  • 4 ауслендер

    0 1 Отговор
    А в Бълхария какво се инвестира? Само вериги от магазини.... :)
  • 5 бае Георге

    0 0 Отговор
    Искам да съм селянин от Жуку!
  • 6 ГОШУ☺

    0 1 Отговор
    Никой не е.ава да идва в България.Голям е рушвета.F.CK всичките партии и политици.
  • 7 гогата

    0 1 Отговор
    абе Нокия май ги изгониха от Румъния?!п.п връзката между тези две държави е генетическа.нормално е да си помагат.и двете са с чернокожо и милизливо население.мисля че ме разбрахте за какво Ви намеквам
  • 8 антигога

    1 0 Отговор
    Абе Гога, ти си голям неграмотник! Пиши грамотно и научи историята.
  • 9 dedo pop

    0 0 Отговор
    eto tova e konkurenzia,ako go napravqt tova zavod4e indiicite,sas greet wall vav bg e svar6eno:)
    p.s.,kakav e izvoda,kakto kazvat sarbite na bulgarite im idva akala vav glavata ve4e kato e kasno i u bugarski vestnik samo dadata e verna.
  • 10 EastPower

    1 0 Отговор
    Странни неудачници сте вие
    Като дойдат Греат Уол - били китайци , били не знам какви си
    Като отидат индийци в Румънско- "ъъъ никой не идва туууук"
    Хронични мрънкала

    Коментиран от #16

  • 11 EastPower

    0 0 Отговор
    едо ли си поп ли си
    Трябва да си доста пропандал и нещастен за да изпитваш такава злоба към собствения си народ
    Или най-вероятно си от кохортата макдонски роми, които плюят всичко българско
    А за Great Wall не се кахари
    Тя и и Индия е съседна на Китай, ама Греат Уол там си се развива отлично, сигурно са забравили да се съобразят със злобния от ромски произход
  • 12 гост

    1 0 Отговор
    Браво на съседите,дано и ние намерим някой инвеститор който да има желание да отвори нови работни места,че само с молове и завод за сглобяване на коли не става да излезем от блатото.
  • 13 ...

    0 1 Отговор
    И аз казвам браво на румънците, а ние само се бием в гърдите с ниските данъци
  • 14 румбо

    0 1 Отговор
    Пълни боклуци са тея индийски коли, ама може да се оправят-като се налеят парици и с европейски инженери, кво пък.
  • 15 оптимис

    0 0 Отговор
    Ами може пък индийците да се ровят във форумите,и като прочетат тук таме какви сме расисти и да бегат.То за арабските инвеститори какви коментари имаше,ще е чудо ако дойдат.
  • 16 оптимис

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "EastPower":

    БРАВО,КАЗАНО ТОЧНО.
  • 17 Коста

    0 0 Отговор
    Още един глас в подкрепа на Десетката.
    Сега се оформя интересен мач. Дачия отдавна е напред, но ще мерим Тата и Великия дувар. Айде нащееееееее!
  • 18 kkk

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "...":

    1 млрд. долара- тва си е сериозна инвестиция.Романеско пак показаха ,че са много пред нас,а аз помня времето когато децата им се биеха за бонбони хвърляни от международния влак. Много се радвам за греат уол,но аз съм ходил в този завод и там не се произвежда- само се слага двигателя в коша и се завиват гумите.Което пак е нещо де. Истината е ,че олкото и да се бием в гърдите- корупцията у нас е най-голяма, а работната ни сила най-мързелива. Не съм черноглед,но съм бил в няколко държави в Европа и такова нежелание за работа няма никъде. Аз всеки ден се срещам с хора ,които не работят ,а просто отбиват номера- мурдарски вършат всичко и не ги интересува. Нооо когато те отидат някъде като клиенти и не ги обслужат както трябва- псуват държавата. Държавата това сме ние- тя е във всеки от нас. Докато не започне всеки да работи съвестно- тази държава само ще потъва. Първо трябва да се започне от полицайте и здравните работници- в тези 2 области е чудо невиждано. мисля ,че всеки ,ако сложи ръка на сърцето си ,ще се съгласи.