Last news in Fakti

15 Април, 2022 10:04 3 461 12

Електрически пикап издърпа без проблем закъсал камион (ВИДЕО)

  • камион-
  • пикап-
  • rivian-
  • r1t

Rivian R1T не се затрудни с влезлия в канавката влекач

Електрически пикап издърпа без проблем закъсал камион (ВИДЕО) - 1

Електрическият пикап на Rivian R1T е един от най-мощните пикапи в света в серийно производство и може да се похвали с четири електромотора и мощност от 835 конски сили и изключителния въртящ момент от 1231 нютон метра. Още при представянето на пикапа много хора се запитаха за какво точно може да бъде използвана цялата тази сила, но ето че видео в Reddit показва едно от предназначенията ѝ.

Кадрите са публикувани през изминалия ден в r/Rivian и пристигат директно от града в който се произвежда пикапа – Илинойс. Видеото показва влекач, който най-вероятно заради мокрото време е излязъл извън пътя.

По-интересното в случая е лекотата с която, пикапът изважда камиона от канавката. Въпреки мокрото време и теглото на камиона, изглежда, че сериозният въртящ момент си казва думата и влекачът бързо се озовава на пътя, преди видеото да свърши.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Елементарна физика

    12 2 Отговор
    "Въпреки мокрото време и теглото на камиона, изглежда, че сериозният въртящ момент си казва думата и влекачът бързо се озовава на пътя, преди видеото да свърши."


    Истината е съвсем другаде. Един трактор с мощност 60 конски сили и огромните си гуми има много по-малък въртящ момент от спортен автомобил с 600 коня включен на първа, но много по-лесно ще издърпа някой от канавката.

    Колкото и голям въртящ момент да имаш, той ще е безполезен за дърпане, ако нямаш сцепление с пътя, а сцеплението в случая се осигурява от огромната тежест на трактора и на пикапа. Чак тогава идва редът на въртящия момент, който в случая на пикапа е чудовищен и много по-голям от на повечето трактори.
  • 2 Гоуст

    13 1 Отговор
    При силата на теглене основно е сцеплението на гумите с терена. Всички знаят, че при равни други условия увеличаване на силата на сцепление се получава с увеличаване на теглото. Въпросният Ривиан празен тежи над 3200кг., което е с около 800кг повече от съвременен голям СУВ. С други думи повечето големи пикапи натоварени с 1000кг в карусерията ще направят абсолютно същото.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гоуст":

    Важно е въртящия момент в какъв диапазон е. Ако погледнещ един 600 куб.см. 4 цилиндров 4 тактов мотоциклет има около 100-120 коня и 60-65нм въртящ момент при примерно 7к оборота. Т.е дори и да си помислиш да теглиш нещо, ще скапеш съединителя само при тръгването с тези 8к оборота. Допълнително условие към сцеплението, е да има висок въртящ момент в ниските. Това се постига или с демултипликатор(раздатка) или с ел.мотор както е в случая. Трактор Владимирец например мисля, че беше около 22к.с., а се справя отлично с натоварено пълноразмерно тракторно ремарке в нива.

    Коментиран от #8

  • 4 чичак с ВАЗ 2107

    4 4 Отговор
    Абе аз ,като го гледам тоя закъсал влекач е не повече от 10-на тона ,а и вероятно при изтегленето му водачът е помагал и с двигателя си ...какво да кажа аз, когато с моята скромна Ладичка на 150 000 км, работеща на LPG и я има -я няма 70 коня от ,които 10-на куци и сакати ,ТЕГЛИХ закъсал мой приятел с неговият натоварен бус "Опел Виваро" (с блокирал двигател),който бруто тежеше минимум 2700кг (от ,които 120 само на шофьора му :))) цели 60 км (от,които 5 км само изкачване на "първа") в един горещ септемврийски ден . Нито загря-на хоризонталните у-ци дори и ІV-та вкарах до 60-70 км/ч...за V-та нямаше възможност -просто вятъра и съпротивлението от високия бус ме спираше като парашут зад мен ... е вярно изгори ми поне 15-на л газ ама го прибрах от пътя авера .Това се случи преди 3 години ...Ладата още си върви ,дори съединителя не съм пипал.За 1000 лева съм я купувал преди 10-на години.

    Коментиран от #6

  • 5 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гоуст":

    Или т. нар. "сцепно тегло" ;)
  • 6 125 Р

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "чичак с ВАЗ 2107":

    На клипа се вижда, че влекача също помага и е на скорост...друг е въпроса, че най-вероятно не може да "заключи" / "блокира" 2-та задни моста, лек е и поради мократа трева и начина по който е застанал "увисва" и не може да се извади сам...тук не трябва толкова "сила", колкото точно приложена сила в точния момент и на точното място!
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Тук вече не е до коне а до сцепление.На тоя дъжд особено сцеплението му трябва да е като на танк.
  • 8 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Демултипликатор е измислена дума. Казва се редуктор.
  • 9 Миролюб Бенатов

    2 1 Отговор
    Този , който ще засили Европа и света към ел колите , демек е най-големият екоджендър е .. ...... ... Джуджето от Кремъл
  • 10 РЗС

    0 2 Отговор
    пичове не знам това сила има ли на клипа, но като по млад бях свидетел как една фадрома с хидромотори от тези жълтите с големите колела чупещите в средата, в едно стръмно нанагорнище издърпа един камион татра май беше с ремърке натъпкат догоре с трупи по 60-70см в диаметър. Интересното беше, че камиона мисля, че беше скъсал съединител или нещо друго важно, но не вървеше и човека се беше тъкмо качил в камиона в тъмницата, когато тоя с фадромата тръгна и го повлече целия камион и ремъркето в байра, като бръмбър сламка, а камиона беше на ръчна и всичките гуми се влачеха по асфалта. Направо беше брутално, водача на фадромата дори подаде още повече газ и го влачеше всичкото това без усилия, а когато камиона му свирна и освободи спирачката стана страшно хахаха няма да я забравя тая случка никога

    Коментиран от #12

  • 11 БатП

    2 0 Отговор
    Мирише ми на платена реклама. Rivian кога започнаха да доставят пикапи, че и вече да ходят да дърпат закъсали? Не се ли очакваха първите горе долу сега да започнат да се доставят?
  • 12 Тоя па

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "РЗС":

    Пич, интересна случка разказа. Ама, ако я беше описал и малко по-грамотно, цена нямаше да има. Вземи та прочети някоя книга. Даже няколко. Току-виж ти остане нещо в главата как се пише на родния ти език.