Last news in Fakti

19 Юни, 2023 19:41 3 315 34

Над 3 хиляди „Тесли“ чакат на пристанище в Шанхай (ВИДЕО)

  • tesla-
  • model 3-
  • model s-
  • канада-
  • шанхай

Колите трябва да бъдат превозени до Канада

Видео в YouTube канала на WU WA показва над 3000 електромобила Tesla Model Y и Tesla Model 3, чакащи на пристанището в Шанхай. Видеото е дълго близо 10 минути и показва огромния брой коли на ток, подредени на огромен паркинг. Според информацията, колите изчакват да получат нужното одобрение, преди да заминат към Канада, където да бъдат доставени при новите си собственици.

Интересното е, че изглежда Tesla в Китай не разпределя произведените коли от втората половина на тримесечието за вътрешния пазар, както обикновено прави, а вместо това произвежда бройки Model Y и Model 3 за доставка на външни пазари.

Както вече беше съобщено, произведените в Китай Model Y със задвижване на всички колела Long Range, продаван в Канада, е оборудван с по-малка, 79-киловатова батерия, произведена от LG, в сравнение с произвеждания в САЩ Model Y, който има 82-киловатова батерия, дело на Panasonic. В резултат на това пробегът е по-малък - 497 км, докато моделът, произведен във Фремонт, може да измине до531 км с едно зареждане.

Въпреки това, Drive Tesla Canada посочва, че произведените от LG батерии предлагат по-добри характеристики в студено време и деградират по-бавно от тези на Panasonic.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дучо

    18 7 Отговор
    А ма за кво чакат бе,за дръжки ли?
  • 2 Теслопат

    12 8 Отговор
    След протестите на китайските теслари пред тесларските магазини, че цените на новите тесли са паднали и са се набутали яко ( гризнали са на теслата дръжката) едва ли има много нови кандидати китайци да им дадат толкова пари за тесла. В Канада пък е пълно с наивници, които чакат с нетърпение да си набутат тесла в задния гараж.

    Коментиран от #3

  • 3 Хахахаха

    10 11 Отговор

    До коментар #2 от "Теслопат":

    Ааааа ясно. Ти искаш колите само да ти стават по-скъпи. Ми те немците ви разбраха, за това всеки следващ модел е с 1/3 по-скъп от предния! На место да се радвате, че Тесла подбива цените на всички, като от това печели клиента, те тръгнали да скачат, че ги била свалила! Хахахаха. Някой казвал ли ти е, че си много про....?

    Коментиран от #6

  • 4 Теа тесли май

    9 8 Отговор
    Ще ядът брадви!
  • 5 Мхм

    7 9 Отговор
    Все едно гледам фолксваген
  • 6 Теслопат

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахаха":

    Само заблуден овенн би си купил кола от немчугите. Хасан им ги сглобява от десетилетия. А теслите са бомба със закъснител. Единствено признавам японските коли. Или класическите. Без електроника. Само комплексари се впечатляват от мохамерцедеси, дето един фар им струвал 3К? Сталин да ги беше прочистил всичките дойчовци. На никого нямаше да липсват. Само "мигрантите" щяха да плачат, че няма къде и кой да им плаща пансиона.
  • 7 Модел Ь

    5 5 Отговор
    Що чакат, нали имат автопилот, ей къде е Канада.
  • 8 ТокОФФ

    10 7 Отговор
    Чудото на мъртво родената електрификация ...
  • 9 Бай Ганчо

    7 3 Отговор
    Аааа аз имам барем 3-4 тесли у гаража....
    А Галин да заеме една от тия 3000 та да я прати на дядо си Ганчо на село...
  • 10 Бай Ганчо

    4 3 Отговор
    Аааа аз имам барем 3-4 тесли у гаража....
    А Галин да заеме една от тия 3000 та да я прати на дядо си Ганчо на село...
  • 11 Бай Ганчо

    2 2 Отговор
    Аааа аз имам барем 3-4 тесли у гаража....
    А Галин да заеме една от тия 3000 та да я прати на дядо си Ганчо на село...
  • 12 Бай Ганчо

    2 2 Отговор
    Аааа аз имам барем 3-4 тесли у гаража....
    А Галин да заеме една от тия 3000 та да я прати на дядо си Ганчо на село...
  • 13 Момчил

    6 5 Отговор
    Моля, превозете тези "Теслѝ" . Не оставяйте тия б..луци да се заседяват много,иначе в Канада ще са за смяна на батерията :)
  • 14 стария моряк

    9 2 Отговор
    Още два пъти по толкова трябват за да напълнят един съвременен каркериер. Да не говорим , че има и кораби товарещи по над 12 000 коли.
  • 15 Гост

    4 3 Отговор
    Нещо не купуват китайците.
  • 16 РЕАЛИСТ

    5 6 Отговор
    Нормален човек не би си купил Тесла. Профилът на собственик на Тесла е: хомосексуалист, веган , джендър, гласуваш за зелените , IQ клонящо към нула. Имам само един комшия с Тесла и напълно съвпада с описанието. Как го зарежда не знам. Сигурно на работа му има зарядно.
  • 17 Профайлър

    4 3 Отговор
    А ти отговаряш на профила на онези, които все питат къде да заредят от София до Бургас, въпреки че всеки хетеросексуален средно интелигентен и нагоре знае, а и да не знае, може да провери че:

    1. От София до Бургас се стига на автопилот със 140км/ч без спиране за зареждане за по-малко от 3ч и с още 50км остатъчен пробег.

    2. От София до Бургас има 16 бързи зарядни с 39 колонки.
    Църна маца 2 колонки по 200kW.
    Ихтиман 2х150kW
    Долно вършило 80kW
    Церово 70kW
    KFC Калугерово 2х120kW
    OMV Динката 2х120kW
    Гелеменово 3х200kW
    McDonalds преди Пловдив 4х50kW
    Царацово 2х150kW
    KFC Белозем 2х120kW
    Оризово 2х150kW
    Mcdonalds Ямбол 4х120
    OMV Дражево 2х120kW
    Нова загора 2х150 и още 3х225kW
    На разклона за Камено 4х150kW
    Jumbo преди Бургас 2х150kW

    Коментиран от #20

  • 18 гост

    8 3 Отговор
    Сега първо да обясним на разбирачите , че 3000 броя са производството САМО ЗА СЕДМИЦА !!!!! Тоест това дето го виждате на видеото е произведено за ЕДНА СЕДМИЦА !! И следващата ще се произведат още толкова ! И чакат просто защото явно няма свободен кораб да ги достави в Канада !! Така че има предостатъчно време до края на юни , щото тогава свършва тримесечието да произведе и два пъти по толкова за Китай !! Щото те са там сигурно от миналата седмица , а фабриката не е спряла !
  • 19 Смех

    4 2 Отговор
    Тесла с пробег 500км ли се хвали че това е пробега на Рено меган е електрик сто годишните отдавна настигнаха клоунът Мъск

    Коментиран от #21

  • 20 Тралала

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Профайлър":

    На зарядна киловата е 1 лев. При 20 киловата на 100 километра идва 20 лева на сто. Моето Ауди харчи 6 нафта и излиза, че аз минавам 100 километра за 15 лева. Ти зареждаш един час,а аз пет минути.Тия зарядни станции са сигурно на дизел генератори. Като се счупи електрокара-скъпо. И къде е целия келепир!?

    Коментиран от #22

  • 21 Така е

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Смех":

    Съвсем малко остава на Рено да достигне технологиите на tesla от 2012 година. Последното поколение електрическо Рено изминава 1 000 км за 11:15 часа с 243kWh енергия

    Тесла модел s произведена през 2013 година 6 години по-късно през 2019 година изминава същия маршрут със същия шофьор за 10:55 часа с 217kWh, въпреки, че е много по-голям автомобил и е два пъти по-мощен и зарежда два пъти по-бавно от настоящите модели, които изминават същия маршрут за 2 часа, 2 часа и половина по-бързо от Реното. Тоест от Рено са само 10 години по-назад от Тесла и всеки момент ще я настигнат и задминат!

  • 22 Профайлър

    3 6 Отговор

    До коментар #20 от "Тралала":

    Колко ти струва audi-то чисто ново от магазина? Или сравняваш 30 годишно audi с цената на Tesla model s Plaid, като ти гледам нивото на мислене?

    Ако приемем че отиване и връщане до морето ти е 800 км, ще трябва да заредиш само за връщане, защото на отиване ще отидеш със заредените на нощна тарифа 10 лв. Ще ти остане да заредиш 70 киловат часа за 55 лв на бързи зарядни, които както виждаш повечето са 150 киловата и ще ти отнеме 30 минути да ги заредиш. Тоест може още на отиване при някое от спиранията за тоалетна, кафе и цигара на произволно място от маршрута, да заредиш за 10-15 минути за колкото там си спрял и на връщане по същия начин да заредиш за още 10-15 минути на следващо спиране и въобще няма да ти се налага да спираш специално за зареждане и да губиш петте минути на бензиноколонката, на която ще платиш два пъти по-скъпо за нафта - 120 лв за същото разстояние като ако го направиш на магистралата петте минути ще са строго пожелателни, защото повече се чака само за да ти освободят колонката и да почнеш зареждането, защото бензиноколонките от софия до бургас са по-малко отколкото колонките за зареждане на електромобили.

    И това само ако не заредиш безплатно в хотела в който си отседнал или на някоя бавна зарядна станция на giga charger, на 30-тина стотинки, за да ти излезе 4 пъти по-евтино отколкото на дизел.

    При 6 000 км на месец един пич беше сметнал, че излиза по-евтино, защото само горивото на skoda octavia за месец излиза повече отколко

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Профайлър":

    Това не обеснява защо още отлагаш покупката на електромобил?
  • 24 Тралала

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "Профайлър":

    2020 А4 , умнико. Викаш да чакам за нощна тарифа вкъщи и тогава да зареждам, 😏😁😄😃😆😅. Виждаш ли, че мислиш, като някой клошар.

    Коментиран от #25

  • 25 Профайлър

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Тралала":

    Колко ти струва audi-то чисто ново от магазина?
    С какъв двигател е? Колко коня и какви екстри има?

    Коментиран от #27

  • 26 Сп11

    3 4 Отговор
    Колега не спори с двг главоч, просто няма как да го убедиш. Човек който никога не се е качвал на електричка и не знае какво е, е безмислено да го убеждаваш.
  • 27 Тралала

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Профайлър":

    А45, ТДИ. 3.0, 231 коня. Правя по около 45-55 хиляди на година. Всеки тук ще ти каже, че са много. Ако ми тръгнеш със смешния довод, как караш 1000 коня, у лево, щото няма къде да ги използваш-освен ако не си неразумен и не мислиш за околните. Повече от тази мощност не ти и трябва. Прибирал съм се от Хамбург до София за 18 часа-смятай. На Германските магистрали със средна скорост 200. "Твоя" електрически кенеф, ако изобщо го имаш, не е в сътояние да ги държи и 200 км при тази скорост. НЯМА по ефикасно гориво от дизела-затова и артерията на световната икономика е на въпросното. Камиони, кораби и тн. Електрокаристите сте нещо като разтройството-тече въпреки волята ти.
    Мишката от коментар 26-също.
  • 28 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Доста сюрелистична гледка. Прилича на захвърлените Аудита в калифорнийската пустиня след дизелгейта. Желая и на двете компании по скорошен край на мъките им.
  • 29 бай Даньо

    1 1 Отговор
    Агенти не спорите на равна основа с теслара. Нашия форумен теслар е автора на статията , да не използвам по прилежащата добила популярност дума за това приписване от чужди източници ... някой пробвал ли е да пусне линк за видео и д аго публикуват ( след одобрението на редакцията) като нашия теслар за да разбере кой кой е тук !? Оставете го да си преписва статиите и да си ги кометира сам ...

    Коментиран от #30

  • 30 Александро Волта

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "бай Даньо":

    Бай Даньо, има ли електромобили на 800 волта архитектура или таково животно нема?

    Нема audi e-tron, нема porsche тайкан, нема Hyundai IONIQ 5 , нема Kia EV6 , няма lucid air. Направо отричаш съществуването на голяма част от електромобилите, само защото не знаеш че са на 800V ?

    Коментиран от #31, #32, #33, #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Александро Волта":

    Затвори си устатата на тая тема само глупости излизат. Понеже не давате да се постват линкове няма как да го направя , но това можеш да прочетеш на много места на интернет това конкретно е за модела 2022 година :

    Battery
    Nominal Capacity 95.0 kWh
    Battery Type Lithium-ion
    Number of Cells 432
    Architecture 400 V