Last news in Fakti

24 Юли, 2023 12:00 3 571 12

Без хромирани детайли в новите автомобили

  • хром-
  • нови автомобили

В Европа ще бъде забранено използването на хром за декорация на коли

Без хромирани детайли в новите автомобили - 1

Европейският съюз предлага да се забрани използването на хром в производството на автомобили, особено за декорация, като предложението трябва да влезе в сила още от следващата от 2024 година.

Това се дължи на факта, че в процеса на хромиране се образува шествалентен хром, който е силен канцероген. Неговите емисии се считат за 500 пъти по-токсични от дизеловото гориво.

В допълнение, това вещество допринася за развитието на рак на белия дроб. Има химически средства за потискане на дима при прилагането на хром в автомобилите. Но те съдържат перфлуороалкилови и полифлуороалкилови вещества (PFAS), които също са силно токсични.

Инициативата на ЕС беше подкрепена и от други, на първо място от Калифорния. Забраната може потенциално да принуди производителите на автомобили да преосмислят един от най-често използваните материали, за да придадат на автомобилите по-луксозен вид.

Ако не се намери алтернатива, това значително ще повлияе на дизайна на бъдещите автомобили. Главният дизайнер на Renault Жил Видал вече коментира тази инициатива. По думите му се търсят екологосъобразни решения. Като алтернатива на хрома той цитира използването от Renault на покрития от шисти и корк, както и 60% рециклирана алкантара.

Хромът е широко разпространен и в ежедневието. По-специално в санитарно оборудване, осветителни устройства и кухненски уреди. Той е навсякъде около нас - от конструкцията на самолета до риболовните принадлежности, които също са покрити с хром.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българина

    27 0 Отговор
    половината стоки са хромирани, като се почне с крановете за вода Нека вносителя да даде пример и си сложи пластмасови или боядисани с боя....
  • 2 ДрайвингПлежър

    43 4 Отговор
    Аз предлагам да се забрани Брюксел щото новото на простотии изливащо се от тази клоака вече е токсично!
  • 3 Адам Хилтън

    30 1 Отговор
    Пък пластмасата и обработения литий хич не са канцерогени. Айде ся - всички знаем че скъпите лимузини, на които все още се слага хром ще си имат хром. Как ще забранят на Мерцедес, Бентли или Ролс Ройс да слагат хром на свръх богатите си клиенти? Ония ще дръпнат бързо ушите да депутатите измислили тази простотия.
  • 4 Кеф

    9 13 Отговор
    Много им се иска на немците да реабилитират дизела ама не става

    Коментиран от #9

  • 5 Не и не

    11 1 Отговор
    А аз предлагам Радослав Славчев още веднъж да си прегледа статията, защото според мен Google Translator-а нещо го е объркал и Радослав много се е омешал...
  • 6 Ахаам...да

    29 4 Отговор
    А иначе снаряди с обеднен уран и касетъчни бомби може да се пуцат безразборно нали...
  • 7 Аз предлагам

    23 2 Отговор
    Някой да забрани Европейския съюз.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Няма какво

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кеф":

    да се реабилитира - той си е незаменим черноработник, гръбнака на световната икономика!!!
  • 10 незнайко

    9 1 Отговор
    Как така изведнъж се сетиха за хрома по колите ? Защо не говорят за храма в бани и тоалетни ? Там ще спрат ли да го правят ? Ще спрат да хромират метални изделия а пластмасовите кокво ще ги правят ? Ще ги боядисват с подобие на ХРОМ БОЯ евентуално !
  • 11 херодот

    4 0 Отговор
    Спешно да се забранят лекарите психиатри в ЕС , предлагам....
    А ,ако още ги има, нещо много високо платено си мълчат !
  • 12 Европейски палячовци

    3 0 Отговор
    Днес хрома, утре обувките в други ден хляба така няма да ходите много, че е вредно пък и няма да надебелявате.