Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 10:52 4 043 18

Големите „джипове“ стават проблемни в Париж

  • париж-
  • джип-
  • център

Френската столица смята да въведе такса за спирането им в центъра

Големите „джипове“ стават проблемни в Париж - 1

Париж се стреми да прогони големите SUV от центъра си, като увеличи таксите за паркиране на по-тежките автомобили във френската столица, и планира да проведе гласуване на гражданите по предложението в началото на следващата година. След като през септември забрани отдаването под наем на скутери след гласуване на гражданите, на 4 февруари Париж ще проведе местен референдум за "мястото на джиповете в столицата".

Тъй като „джиповете“ трудно могат да бъдат различени от другите модели, кметството иска да въведе по-високи такси за паркиране за автомобили с двигатели с вътрешно горене с тегло над 1,6 тона и за електромобили с тегло над два тона. За да се определи теглото на даден автомобил, скенерите ще разчитат регистрационния му номер, който се свързва с модела и теглото му.

"Трябва да намалим броя и размерите на автомобилите в града, затова ще подложим на гласуване въпроса колко място трябва да има за този тип превозни средства в Париж", заяви пред Reuters заместник-кметът Давид Белиар, еколог.

Под ръководството на кмета Ан Идалго Париж от години увеличава натиска върху шофьорите, като увеличава цените за паркиране и постепенно забранява дизеловите автомобили, като същевременно увеличава мрежата от велосипедни алеи в претоварената столица.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шофер

    34 15 Отговор
    И правилно. Като искаш да си баровец, плащаш повече. Големите коли заемат повече място и правят улиците ефективно по-тесни. Аз също имам джип и избягвам да ходя с него в центъра, освен ако не е наистина належащо

    Коментиран от #2

  • 2 Шофер

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Шофер":

    Освен ако Е належащо.

    Коментиран от #7

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 3 Отговор
    Знаете ли колко НЕджипове с ДВГ тежат над 1.6 тона ❓
    А когато сравним теглото само с водача или с пет човека и два куфара картинката става доста различна ‼️
  • 4 Гледна точка

    18 2 Отговор
    Еми, той и Париж е проблемен за големите джипове...
  • 5 Трол

    14 5 Отговор
    Тия явно не са бръснали керемида. По-скоро ще обложат пешеходците за брой крачки, отколкото онези с джиповете.

    Коментиран от #6

  • 6 Мхм

    18 6 Отговор

    До коментар #5 от "Трол":

    Във Франция няма как Гошо селския с дже класата да дава наклон тва не са ти бе ге селата.
  • 7 Напротив

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Шофер":

    Освен ако НЕ Е належащо.
  • 8 Язе

    13 2 Отговор
    Поредната глупост! Нали и "джиповете" над 1.6 тона си плащат данъка, както и колите под 1.6т. Чудят се как да добавят нови такси и налози които даже се дублират.
  • 9 Селянина с колелото

    13 4 Отговор
    Големите джипове да проблем не само в Париж, а навсякъде. Особено като видиш как "батка" или "кифла" се возят сами и вместо да гледат пътната обстановка си гледат смартфона. Мой приятел грък, милионер в $, кара в Атина Toyota Aygo и въобще не си мисли да се движи с друга кола из града.

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сила

    22 2 Отговор
    И София, напълни се с ОГРОМНИ АМЕРИКАНСКИ ПИКАПИ!!!!!?????!!!!!.......? В центъра, по Шишман и Славянска!!!!!!!???????!!!!!!! Ще речеш, Ганьо и селската му пръчка пасат стада говеда или добиват нефт и злато на многострадалните жълти павета

    Коментиран от #13

  • 13 Сила

    10 5 Отговор

    До коментар #12 от "Сила":

    НА ГАЗ, ЕСТЕСТВЕНО, ЩОТО СА ТАРИКАТИ....... легена отзад е пълен с газови бутилки, абсолютни потенциални камикадзета
  • 14 Хан Торбалан

    9 4 Отговор
    Големите и мощни коли треа спрат да ги произвеждат...щот за една дупара да се друса вътре и да ми показва колко е по-голем от голямото е грешно, щото като нема нужда...нема нужда! Толкоз!
  • 15 мани беги

    2 6 Отговор
    демек ако не може да има, да се упражнява дискриминация по човек директно, то тя ще бъде упражнена по автомобилите де юре :) ей тъй де юре жа ни го наперават големиот
  • 16 София

    7 1 Отговор
    А в София кога?
  • 17 Територианец

    4 0 Отговор
    Е не съм виждал стълпотворение на големи джипове и пикапи в Париж. Еденични случаи са....
  • 18 Раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Селянина с колелото":

    Именно! Хващам се за главата като гледам в квартала си вече няколко селянки, на които тъпкачите са им купили Г класи и Секвои и те ги карат като градски коли, колко могат да карат е друг въпрос. За ползването като градски на разни пикапи (т.е. текезесарски коли) няма какво и да се говори. Познавам една овца дето кара Вранглер защото "й било по-сигурно" така ... ама страшно сигурно е мани .... То и аз не обичам малки колички, но си има седани и комбита за такива като мен- и няма огромни слепи зони та да се удари пешеходец, защото не го виждаш.