Last news in Fakti

19 Март, 2024 15:51 8 739 10

Audi най-после ще спре да използва объркващи означения

  • audi-
  • q5-
  • a7-
  • q7-
  • q6

Компанията въведе тази схема през 2017-та

Audi най-после ще спре да използва объркващи означения - 1

През 2017 г. Audi въведе двуцифрена система за именуване на моделите в зависимост от мощността - от "30" за автомобилите с мощност 109-128 к.с. до "70" за тези с най-малко 536 к.с. Тази система за именуване, наред с традиционните обозначения като TFSI, TDI и Quattro, обърка мнозина. Сега, само след седем години, Audi реши да се откаже от тези двусмислени обозначения.

Преходът от тази схема на наименуване започна с Q8 E-Tron, а представеният наскоро Q6 E-Tron следва този пример. Макар че по-големият електрически SUV вече не разполага с двуцифрените числа на задната си врата, Audi продължава да ги използва в официалната документация за Q8 E-Tron. Флориан Хаузер, ръководител на отдел "Продажби и продуктов маркетинг" на Audi за електрически автомобили с батерии, обясни, че Audi вече не вижда необходимост от тези цифри.

Audi се стреми да опрости предлагането на моделите си, както се вижда от новия електрически кросоувър. Обикновеният Q6 със задвижване на всички колела вече е известен като Q6 E-Tron Quattro, а наточеният вариант е SQ6 E-Tron. Предстоящата версия със задвижване на задните колела ще се нарича просто Q6 E-Tron, въпреки че Audi може да добави суфикс като "Performance", за да разграничи моделите с различни варианти на размера на батерията.

Този рационализиран подход за именуване ще обхване не само електромобилите, но и бензиновите и дизеловите автомобили, макар и не изцяло. Audi планира да премахне двуцифрената комбинация от капаците на багажника и задните врати на автомобилите с ДВГ, но все още компанията не е решила дали да премахне изцяло предишната номенклатура от конфигураторите, маркетинговите материали и т.н.

Предстоят още промени, като A4 ще се превърне в A5 за следващото си поколение, а A6 ще стане A7. Това ще доведе до появата на модели като A5/S5/RS5 Avant и A7/S7/RS7 Avant. Дали Audi ще предложи седан, наследник на отиващия си A4, предстои да разберем, тъй като шпионските снимки показват само Sportback с пет врати.

Стратегията на Audi включва използването на нечетни номера за автомобилите с двигатели с вътрешно горене и четни номера за електромобилите. Преименуването на двете моделни линии ще освободи място за моделите A4 и A6, задвижвани от батерии.

Освен това Audi планира да преустанови производството на A1 и Q2, след като моделите от настоящото поколение завършат жизнения си цикъл. Моделът TT вече беше спрян през ноември 2023 г., а производството на R8 ще приключи този месец.

В перспектива Audi разработва пълноразмерен SUV Q9 с просторен трети ред, който да се конкурира с модели като Mercedes GLS и BMW X7. Q9 ще бъде сред последните нови модели с ДВГ, тъй като Audi има за цел да пуска на пазара само електрически автомобили от 2026 г., като планира да спре производството на газови автомобили до 2033 г. и да се превърне в марка само с електрически двигатели.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    26 3 Отговор
    Бе какво ни интересува сбърканата политика на тая фирма . Нашляпаха една камара измислени модели . А1,А2,А3,А4,А5....... че и допълнително още с една камара означения . Кому са нужни толкова модели ?
  • 2 Комисия

    23 1 Отговор
    И като се замисли човек, че цели отдели народ взима заплати с години, за да решава такива "важни" проблеми.

    Наскоро и Мерцедес нещо обявиха, че EQS имената им били криви. Не мисля, че някой клиент на Ауди или Мерцедес някога се е оплакал от името на колата си, но може и да бъркам. Може би е редно американците и китайците малко да ги наритат, белким започнат да решават реални инженерни проблеми, а не измислени маркетингови такива.

    Коментиран от #4

  • 3 Я го знам !

    29 8 Отговор
    Скоро всички немски автомобили ще бъдат с обозначение - Z!
  • 4 Мнение

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Комисия":

    От край време автомобилостроенето и останалите технологии от ежедневието на човека, НЕ се мислят от инженери, а главно от икономисти, които умуват месеци наред как да изпълнят съответният финансов "таргет", за да не се окажат фирмите им от грешната страна на капитализма (ако текущото тримесечие няма ръст на печалбата, компанията е пред фалит)!!!

    На никой крупен корпоративен собственик не му дреме за екологията, надеждността, или качеството на продуктите! На тия с многото пари най-им пука за ПЕЧАЛБАТА!!! Останалото е пропаганда за шараните!
  • 5 Цъцъ

    7 5 Отговор
    Аве да сложат и по един 🏳️‍🌈 да не вземе някой дженди да се обърка

    Коментиран от #8

  • 6 Q фте

    10 2 Отговор
    Да сложат още две кръгчета на емблемата и са готови за олимпиадата.
  • 7 Абе

    4 0 Отговор
    Я имам 40Tfsi и мноо се кефим, що сички мислат, че е 4литровка и ме гледат с уважение, а па она си е 2литрова талига.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.