Last news in Fakti

25 Март, 2024 17:13 9 817 11

Тествахме най-голямото Mini в историята (ВИДЕО)

  • mini-
  • countryman-
  • jcw-
  • john cooper works
Тествахме най-голямото Mini в историята (ВИДЕО) - 1

Mini, същата компания, която е известна със своите компактни автомобили, също бе подета от вълната на кросоувърите. Още през 2010-та, британците с германски привкус представиха Countryman, който съвсем скоро премина в своето трето поколение. Ние имахме възможността да бъдем едни от първите, които го тестваха и то в най-мощната му версия с добавка John Cooper Works.

Новият Countryman представя значителни промени във външния си вид, като е по-висок с 6 сантиметра и по-дълъг с 13 сантиметра от предшественика си. Новата визия на автомобила се отличава изцяло променено „лице“, където традиционните кръгли фарове вече са заменени от такива с неправилна форма и дневни светлини по вътрешните ръбове. Тук водачите могат да избират между няколко стила на светлините в предната и в задната част, посредством инфотеймънт системата. Предницата е доминирана от голяма решетка, която при нашата John Cooper Works версия се отличава и с допълнителни отвори за охлаждане с червени акценти, които могат да бъдат открити и на други места в автомобила.

Силуетът на предходния Countryman може да бъде открит в тавана, който има характерна за Mini форма, но от там надолу откриваме нови линии, както и вградени във вратите дръжки, подобни на тези при някои модели на BMW. При тестовия автомобил джантите бяха 20-цолови, като клиентите могат да избират и по-малки размери в зависимост от предпочитанията.

Задната част също е изцяло нова, като тук също е заложено на изцяло нов стил с изчистен заден капак и нова форма на стоповете. Бронята се отличава с дифузьор, който е по-ясно изразен при JCW версиите и разполага с четири накрайника на ауспусите.

Интериор

Както вече споменахме, „джипката“ на Mini е пораснала и това се е отразило особено на интериора, където мястото за рамената е увеличено с 2.5 до 3см. Ние не извадихме рулетка, за да измерим това, но смело можем да кажем, че новия Countryman се усеща по-голям от своя предшественик. За това може би допринася и максимално изчистеният дизайн на таблото, който както сами може да забележите е съсредоточен върху кръглият OLED дисплей, който командва почти всички функции по колата. Пред водача липсва традиционен километраж или дисплей, ако не броим хед-ъп дисплея и бихме казали, че това е и един от основните минуси в интериора. Всяка промяна на настройките по автомобила, навигацията или климатика изискват да отклоните вниманието си от пътя и да се съсредоточите върху натискането на точната функция, нещо, което понякога може да бъде доста разсейващо.


Под екрана са разположени и част от малкото физически бутони в интериора, като тези за смяна на предавките, ключът за запалване, този за смяна на режимите на шофиране (или изживявани както ги наричат от Mini), както и този за увеличаването на звука.

Таблото е направено от устойчиви материали или по- конкретно рециклиран полиестер, които при нашата версия бяха в черен цвят със златисти акценти около въздуховодите и дръжките и червени акценти по таблото и седалките, които продължаваха мотивите от екстериора. Седалките при нашата версия бяха спортни с вграден подглавник и електрическа настройка, както и функция за масаж на шофьорската седалка.

Мястото на задните седалки също е достатъчно, дори и с панорамния покрив, който намаля мястото за главата. В зависимост от това дали искате да получите повече място за пътниците отзад или с 13см повече място в багажника. При изцяло гътнати седалки, обемът на багажника достига до 1450 литра, а при изправени – 460 литра.

Задвижване и технически характеристики

Задвижването на новия John Cooper Works Countryman се осъществява от 2.0-литров четирицилиндров двигател с турбокомпресор, който генерира 300 к.с. в Европа. Въртящият момент е ограничен на 400 нютон метра, а спринтът до 100 км/ч се преодолява за 5,4 секунди. Двигателят се възползва от оптимизирани бутала, нови биели, преработен въздухозаборник и турбокомпресор. Разработени са са и нови захвати на двигателя. За да напомни на водачите, че това не е обикновено Mini, марката е монтирала и нова изпускателна система с клапани и генератор на звук от двигателя в купето. Трябва да признаем, че в спортен режим или така наречения Go-Kart „експириънс“, новият Countryman генерира изключително приятен звук в интериора, придружен с „припукване“ при качване или сваляне на предавка и звукът на турбото, което замисля автомобилните ентусиасти по улиците.

Що се отнася до поведението, колата може да бъде много плавна и спокойна, ако изберете традиционните режими на шофиране Comfort и Eco, които тук са представени под няколко форми, които дават настроения на колата – включително Vivid, Timeless, Green, Core, Trail, Personal и Go-Kart. Всеки от режимите има своите особености като тема на дисплея, амбиентното осветление и характеристиките на двигателя, трансмисията и окачването.

Ще споделим основните разлики между Core и Go-Kart, тъй като това са режимите, които според нас ще се използват най-често. При шофиране на Core, колата е плавна при нормално шофиране, но все пак ви дава усещането, че под капака разполагате с 300 конски сили и можете да ги използвате само с едно по-сериозно отпускане на десния крак. Окачването е меко или поне доколкото може да е меко в комбинация с 20с-цоловите джанти, които усещат всяка една неравност на пътя. Бихме казали, че този режим е препоръчителен при всекидневно шофиране и неслучайно това е и стандартната опция при всяко запалване.

@mobile.bg_official Replying to @GRACE PACE RACE 🏎️ Карахме Countryman JCW с 300 к.с. @Galin Ganev @MINI #mini #countryman #jcw #johncooperworks #fyp #fypシ゚viral #fypシ #mobilebg ♬ GASLIGHT - INJI


От друга страна, обаче, едно побутване нагоре на „модерното ЦК ключе“ за смяна на режимите, каквато препратка бе направена за този бутон, отключва пълния потенциал на колата и именно това за което нейните клиенти са я закупили. След краткия окуражителен вик на щастливо човече при включване на режима Go-Kart, колата става много по-нервна и дори и най-малкото докосване на педала на газта бива отразено. Окачването се втърдява още повече, а трансмисията започва да превключва седемте предавки по-близо до червения сектор, който тук не е означен с конкретни обороти. Както вече споменахме, звукът в купето става с много приятни нотки, поне за тези, които се радват на бензиновия двигател, а при отпускане на газта в по-високи обороти се чува характерния звук от „кихаща“ турбина, нещо, което бихме правили по цял ден, ако имахме тази възможност. Въпреки, че и при нормален режим, колата се усеща стабилна в завой, то комбинацията от втърдяването на амортисьорите, гумите и задвижването на четирите колела дават усещане за стабилност в завой и донякъде ви карат да забравите, че карате кросоувър с дължина от над 4.3 метра и тегло от 1735 килограма. Тук е момента да повдигнем и въпроса за разхода, който според Mini е малко под 8 литра на 100 километра и ние сме съгласни с това, ако карате извънградско в някой от режимите различен от Go-Kart. При извънградско шофиране с включено асистирано шофиране и автопилот следящ ограниченията, успяхме да постигнем дори и по-нисък от това разход в режим Green, но при тестовото шофиране в режим Go-Kart, то разходът винаги беше двуцифрен, като достигаше и до 12л. на 100 километра.

В заключение можем да кажем, че новият Countryman е запазил типичното за Mini усещане, като е пораснал на размери и за добро или лошо е приел повече технологии от своите предшественици. Всичко това идва с цена от 74 650 лева за модификация Essential Style с бензинов двигател със 170 конски сили и достигат до 104 900 лева за най-наточената версия JCW, преди да добавите опциите. Освен бензиновите и дизеловите версии, Countryman се предлага и като изцяло електрически модел за който, обаче ще ви разкажем в близко бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бмв двигател Не благодаря

    26 6 Отговор
    На тия боклуци веригите се късат като ластици.

    Коментиран от #7

  • 2 трошка

    21 4 Отговор
    като ги знам как трошат двигателите
  • 3 карчи

    30 3 Отговор
    Ква палачинка са му изплескали на таблото 😅 На мини чара му е в кръглите фарове, това е някакъв "кореец", поредния... Загуба на идентичността!
  • 4 свидетел

    23 2 Отговор
    идеята на "мини" беше тотално корумпирана от новата генерация и модели !
  • 5 смешник

    13 3 Отговор
    най-простата кола!
  • 6 Колю пърчъъъ

    4 4 Отговор
    Зъъъ туууййй неееее дафкаммм и стутинкуууу!!!???
  • 7 БайБоцимир

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "бмв двигател Не благодаря":

    При бмв май има доста заложени капани. Това е кола за каране до 5 години и 150 хил. км пробег.

    Коментиран от #8, #9, #11

  • 8 Ти си оптимист

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "БайБоцимир":

    И половината от тези километри не изкарват без ремонти
  • 9 Може ама

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "БайБоцимир":

    150 хил. км с няколко сменени двигателя
  • 10 Клиентът

    4 0 Отговор
    Возих се в предишния модел на Мини Селяндур. Клати доста на завоите. Никаква стабилност.
  • 11 Ония с Фордо

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "БайБоцимир":

    Аз на всички нови автомобили им казваме BIGчета !