14 Юли, 2024 10:12 12 814 2

Китайски SUV влезе в Книгата на рекордите на Гинес

  • китайски автомобил-
  • рекорд на гинес-
  • хибрид-
  • надморска височина

Fang Cheng Bao Leopard 5 е първия хибрид, достигнал почти 6 000 метра надморска височина

Китайски SUV влезе в Книгата на рекордите на Гинес - 1

Китайският автомобил с повишена проходимост Fang Cheng Bao Leopard 5 постави нов рекорд на Гинес. Той успя да достигне рекордна надморска височина за хибрид от около шест хиляди метра. За постижението съобщи CarNewsChina.

Автомобилът е тръгнал от тибетския град Лхаса, разположен на 3 600 метра надморска височина. След това всъдеходът преминава през долината на река Ярлунг Цангпо, която се намира на надморска височина от 3600 до 4200 метра.

Преодолявайки проходите Сангмула и Ладжонгла на 5 500 и 5 800 метра надморска височина, хибридът достига крайната точка на маршрута си, която е на надморска височина от 5 900 метра.

В интерес на истината „китаецът” не достигна съвсем малко до рекорда на BMW R 1300 GS, който е 6 027 метра, но тук говорим за мотоциклет. Porsche 911 Carrera 4S, който е кола с ДВГ се изкачи още по-високо миналата година, достигайки 6 734 метра.

Дори камионите останаха недостижими за хибрида: електрическият прототип Terren предолява височината от 6 500 метра, а Unimog U 5023 - 6 694 метра. Но нито едно от тези превозни средсва не е хибрид.

Всъдеходът Leopard 5 се произвежда под марката Fang Cheng Bao, която е част от концерна BYD. Междуосието на петметровия модел е около 2 800 милиметра. Списъкът с оборудване на автомобила включва три сензорни екрана, комбинирани в една информационно-развлекателна система.

Автомобилът се задвижва от хибриден силов тракт, включващ 1.5-литров бензинов двигател с мощност 195 конски сили и два тягови електрически мотора, разположени на всяка ос. Leopard 5 ускорява до 100 за 4.8 секунди, автономният му пробег е 1 200 километра.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТАКА ЛИ

    6 3 Отговор
    а има ли друг от този клас който не може да работи на тази височина???
  • 2 Знайко

    2 0 Отговор
    1.5 със 195 коня е с турбо и проблема се състои е разредения въздух, който съдържа по-малко кислород и на тази надморска де факто работи НЕПРАВИЛНО.
    Лада Нива е много популярна в Чили, но за да работи ПРАВИЛНО и се монтира специален кит за инжектора (карбуратора) с по-голям диаметър осигуряващ по-голям дебит и достатъчно количество кислород.
    Същата Лада Нива, свалена на морското равнище ще страда от твърде бедна на гориво смес и няма да върви, а може и да има детонации и да капалира.
    Ако не можем да разберем статията, вероятно проблема е в превода.
    Все пак да добавя-БРАВО НА ПОРШЕ!