4 Август, 2014 09:40 896 0

В Португалия ще спасяват Banco Espirito Santo

  • banco espirito santo-
  • португалия

Финансови анализатори обаче с тревога коментират, че все още няма яснота какво бъдеще очаква лошата банка, в която ще се съсредоточат пасивите от ключови сектори за португалската икономика като туризма, здравеопазването и земеделието

В Португалия ще спасяват Banco Espirito Santo - 1
Снимка: АП/БТА

Централната банка на Португалия прие план за спасението на една от най-големите банки в страната - Banco Espirito Santo (BES), съобщава Би Би Си.

Европейската комисия обяви, че е одобрила спасителния план.

Планът предвижда разделяне на активите на BES на „добри“ и „лоши“. Банката с „добри“ активи ще получи финансова инжекция в размер на 4,9 млрд. евро. Тя ще се нарича „Novo Banco”. По тази причина Лисабон ще трябва да търси заеми от международни кредитори.

Португалия едва през май излезе от програмата за финансова помощ от ЕС. Страната изпадна най-тежката за последните години.

По тази причина Banco Espirito Santo (Банка Свети дух) ще бъде делиствана от Лисабонската борса.

Всички вложители в банката обаче ще бъдат защитени.

„Планът не носи риск за публичните финанси или на данъкоплатците", каза управителят на централната банка на Португалия Карлош Коща на пресконференция в Лисабон.

„Имаше спешна нужда да се приеме решение, което да гарантира защитата на депозитите, както и осигуряването на стабилността на банковата система", добави Карлош Коща.

През миналата седмица BES съобщи за рекордни загуни от близо $5 млрд. за първата половина на тази година. От банката дори бяха принудени да спрат търговията си с акции на борсата в Лисабон заради рекордно им обезценяване.

Финансови анализатори обаче с тревога коментират, че все още няма яснота какво бъдеще очаква „лошата банка“, в която ще се съсредоточат пасивите от ключови сектори за португалската икономика като туризма, здравеопазването и земеделието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА