Last news in Fakti

27 Септември, 2014 15:23 1 017 3

Актуализация на бюджета: 4% дефицит и нов заем от 4,5 млрд. лева

  • актуализация-
  • бюджет-
  • финанси-
  • заем

Финансовото министерство публикува проекта на сайта си

Дефицит от 4% от Брутния вътрешен продукт (БВП) и нов заем от 4,5 милиарда лева предвижда проектът на актуализацията на бюджета от служебното правителство.

Днес финансовото министерство публикува на интернет страницата си проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г.

Необходимостта от проекта произтича от невъзможността да бъдат постигнати заложените фискални цели по държавния бюджет за 2014 година.

Причините за това са от една страна значително отклонение от допусканията по основни показатели в макроикономическата рамка и надценените прогнози за приходите по държавния бюджет, и от друга - необходимост от осигуряване на допълнителни разходи в някои бюджетни системи, посочват от финансовото министерство.

В предвидения нов дълг е включена и възможност за дългово финансиране, с което да се даде заем до 700 млн. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Причините за предлаганата актуализация са значителното отклонение от допусканията по основни показатели и надценените прогнози за приходите в бюджета, както и необходимостта от осигуряване на допълнителни разходи в някои бюджетни системи.

Актуализираните прогнози на служебното правителство за приходите по държавния бюджет предвиждат неизпълнението на планираните параметри да възлезе на 1,3 % от прогнозния БВП, което е разчетено в изготвения проекта за актуализация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мики

    0 0 Отговор
    ееее ако се изтегли и този заем ....... голямо крадене ще е .И защо ли ни отпукат още пари , то даржава няма
  • 2 мики

    0 0 Отговор
    ееее ако се изтегли и този заем ....... голямо крадене ще е .И защо ли ни отпукат още пари , то даржава няма
  • 3 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Защо постоянно ни лъжат. Няма банка която да е на загуба при тези убийствени лихви. Да извият вратовете на тези които са отпуснали заеми за които се знае че няма да се върнат. Те са една шепа хора, Цацаров обаче се страхува от тях защото ще му изстине стола.