Last news in Fakti

28 Септември, 2014 13:30 1 056 10

Плевнелиев: Бюджетът беше сбъркан изначално

  • президент-
  • бюджет-
  • сбъркан-
  • изначално

Затова актуализацията му е още по-необходима, смята президентът

Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, който се включи в инициативата „Чети с мен“, която се провежда под негов патронаж. „Бюджетът беше сбъркан и нарочно, а това прави неговата актуализация още по-необходима, защото истината за цифрите в държавата не беше казана в началото на годината, а бяха сгрешени съзнателно”, заяви президентът. „Съзнателно бяха планирани 2 млрд. лева повече, но те нямаше как да се случат“, посочи Плевнелиев.

Той подчерта, че служебното правителство има една единствена функция – то трябва да бъде честно към народа и да каже истината за цифрите и фактите. „Разбира се, в парламента ще има дебати и всяка от партиите ще има своите конкретни аргументи за това в каква степен да се вземе нов дълг и в каква степен да се подкрепи финансовата система, както и как да се разпределят разходите”, коментира още Росен Плевнелиев.

Министър-председателят проф. Георги Близнашки очаква работодателските и синдикалните организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество заедно да уточнят позициите си по предложения за обсъждане Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2014 г. и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, съобщават от правителствената информационна служба. „Служебното правителство е подготвило един законопроект, по който ще се произнесе следващото Народно събрание. Това беше наш дълг и ние го изпълнихме, колкото и да е неприятно да съобщаваш лоша новина на обществеността“, каза премиерът в коментар пред журналисти.
В отговор на журналистически въпрос министър-председателят напомни, че последната дума по параметрите на предлаганата актуализация ще бъде на бъдещото Народно събрание. „Ние предлагаме една основа, по която разговорите тепърва предстоят“, допълни проф. Близнашки.

Той даде и два примера, които според него са показателни. „В началото на годината, когато е изготвян Закона за МВР, е обещано на 60 хиляди служители по-големи заплати и допълнителни бонуси. Това струва 160 милиона лева, а няма в бюджета няма предвиден и 1 лев за тази цел. Кой е честен с българския народ? Кога и как се прави бюджет?”, запита държавният глава. „Няма как да приемем факта, че в края на ноември и декември служителите на МВР ще останат без заплати. Следователно бюджетът трябва да се актуализира“, каза още Росен Плевнелиев.

„Същото се отнася и за еврофондовете – няма как да спрат да разплащат през февруари месец 900 милиона лева по еврофондовете, знаейки, че сме длъжни да ги усвояваме и да изпълняваме тези проекти”, посочи държавният глава. Той обясни, че ако проектите не бъдат реализирани, няма как да бъдат изпълнени целите на меморандумите и еврофондовете могат да бъдат загубени изцяло. „Някой е трябвало да предвиди в бюджета възможността да се разплаща“, обясни президентът Плевнелиев.

„За мен е важно, когато държавата е нестабилна и когато има сериозни предпоставки след изборите да има допълнителни турболенции, което не си го пожелавам, но съм длъжен да предвидя, да имаме достатъчен резерв, за да можем да преведем държавата в труден и непредсказуем момент по разумен начин. Пожелавам си много бързо да заработи Народното събрание и още по-бързо да се сформира правителство“, допълни Росен Плевнелиев и посочи, че не бива държавата да остане без бюджет и без конкретна перспектива.

„Служебното правителство не може да чака и просто да прави избори, когато има финансова нестабилност. Това, което трябва да се направи е служебното правителство да подготви и да свърши работата, за да бъде неговото предложение навреме в парламента и в съответните комисии“, отбеляза държавният глава и подчерта, че крайната дума не е на служебното правителство, а на парламента и бъдещия кабинет.

„От мен очаквайте две ясни и категорични неща – истината за цифрите и дефицита, както и това да дам всичко от себе си, за да имаме много бързо работещ парламент и правителство. Това е много важно за България и се надявам новоизбраното правителство да има своята крайна дума и да носи своята отговорност за това“, категоричен бе Росен Плевнелиев.

„Пожелавам си да има повече добри дела от всички“, каза президентът след като прочете пред стотици деца откъс от книгата на Валери Петров „Пет приказки“. Според него всяка прочетена книга добавя стойност към живота и може да помогне на човек да прогледне и да стане по-добър. „Винаги намирам време за четене“, каза още държавният глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВВВВВ

    4 1 Отговор
    Президента е сбъркан изначално. Че и всичките политици също.

    Коментиран от #2

  • 2 Мони НСА

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "ВВВВВ":

    не приятелю президента просто говори на висок стил които ти не разбираш.

    Коментиран от #10

  • 3 Пламен Бакърджиев

    2 1 Отговор
    По повод четенето. Синът пита родителите си. Днес ако прочета една малка книжка ще имаме ли добра храна? Какво трябва да отговорят бедните родители? Ще му прочетат изказването на Плевнелиев. Всичко е популизъм.

    Коментиран от #4

  • 4 Мони НСА

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пламен Бакърджиев":

    ми какъв е извода от твоето изказване?да не се образоват хората а само да мислят за ядене .
  • 5 Пламен Бакърджиев

    3 1 Отговор
    Нямаше да пиша втори път, но има хора които се хващат за казаното от мен без да вникват в съдържанието.

    Коментиран от #6

  • 6 Мони НСА

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пламен Бакърджиев":

    каквото и да пишеш президента е умен и интелигентен човек.друг е въпроса дали искаш да го признаеш.
  • 7 ОТЧАЯН

    2 0 Отговор
    ЕГАТИ М...УМНИЯ ПРЕЗИДЕНТ.....ПРОСТ ,РОГОНОСЕЦ И ИД..Т....БОЖЕ ПРИБЕРИ ГО ТОЯ ДА НЕ НИ ИЗЛАГА ПОВЕЧЕ.
  • 8 ujas

    3 0 Отговор
    защо не си объркахте заплатите?

    Коментиран от #9

  • 9 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ujas":

    Да бе, ще ги обидиш...
  • 10 Румен Янев

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мони НСА":

    А бе що вдигаш кръвното на хората ? Достатъчни са ни тези които защитаваш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове