Last news in Fakti

27 Септември, 2014 15:59 1 360 3

Президентът: Българската енергетика може да стигне до фалит

  • президент-
  • енергетика-
  • фалит
Президентът: Българската енергетика може да стигне до фалит - 1
Снимка: БТА

Българската енергетика може да стигне до фалит, ако не бъдат предприети незабавни реформи. Предупреждението отправи президентът Росен Плевнелиев в интервю за bTV от Ню Йорк. Там държавният глава участва в 69-ата сесия на Общото събрание на ООН.

От Америка Росен Плевнелиев призова българския парламент да анализира прагматично числата, потенциала и перспективите в сектор „Енергетика".

„Ако това не се случи, може да бъдем изправени и пред драматични последствия, включително и фалит. Нямаме много време и моят апел ще бъде, след като минат изборите и сформираме Народното събрание, към национално отговорен и конструктивен подход и сериозна реформа в сектор енергетика”, заяви държавният глава.

Президентът призова за незабавни мерки в сектора. Една от тях ще бъде предприета от служебното правителство, което ще внесе предложение за създаването на силен, независим и надпартиен регулатор.

„Имаме един политизиран регулатор, на който министър-председателите или шефовете на политическите партии просто могат да му вдигнат телефона и да кажат „смъквай или вдигай цената на тока”. Ние трябва да си даваме сметка, че НЕК е пред фалит. Тя има около 1 милиард приходи и 3 милиарда задължения”, подчерта Плевнелиев.

В последния ден от работната си визита държавният глава се срещна с представители на компании от САЩ, желаещи да инвестират в България, организирана от Бизнес съвета за международно сътрудничество. Прогнозируемостта в действията на българските институции, прозрачността в работата на съдебната система, стабилността на банковия сектор и състоянието на енергетиката, бяха сред поставените въпроси от представителите на бизнеса към президента, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Не само България, но и държавите от Югоизточна Европа споделят идеята за повече свързаност на транспортните и енергийни системи в региона, което повишава стабилността на бизнес средата, подчерта на срещата Росен Плевнелиев. Президентът потвърди готовността на страната ни да завърши административната реформа, както и да работи за по-ефективна и по-прозрачна съдебна система. Предстои служебното правителство да подготви предложения за законодателни промени, с които да бъде подобрена работата на ДКЕВР като независим регулатор, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че страната ни вече постига резултати в сектори като производството на автомобилни части и във високите технологии. „В Европа днес в 80% от произведените автомобили има компоненти от заводите в България“, отбеляза Росен Плевнелиев. Като конкурентни предимства на българската икономика държавният глава отбеляза атрактивното данъчно облагане и квалифицираните кадри. „Световноизвестни компании откриха в България свои производствени мощности или логистични центрове и постигнаха успех“, заяви още пред представителите на американския бизнес българският държавен глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яйчарят

    2 0 Отговор
    Не бой се г-н Плевнелиев, докато има енергийна мафия в България, няма нищо страшно!
    Апропо: ... И докато има и пресни яйца, с които да ги замярат, Българската енергетика не може да стигне до фалит.
  • 2 Пламен Бакърджиев

    2 0 Отговор
    Все някой ( заблуден ) ще ни купи енергетиката. Това по повод изказването. А сега да не би да не е продадена? Това се казва игра на думи.
  • 3 миц6

    0 0 Отговор
    кученцето на Бойко.