28 Октомври, 2014 14:27 1 278 1

Рублата отново пада

  • рубла-
  • курс-
  • евро-
  • русия

От началото на октомври Руската централна банка изля над $18 млрд. в опит да ограничи свободното падане на националната валута

След краткотраен опит за стабилизация в началото на седмицата днес руската рубла отново губи почва под краката си, падайки с около 0,5% спрямо валутната "кошница" евро – долар към 47,65 рубли.

При старта на търговията в Москва рублата се обезцени с 0,4% до ново рекордно историческо дъно от 42,45 рубли за един долар и с 0,6% към 53,99 рубли за едно евро, отбелязва финансовият портал на БНР.

Основната причина за рязката обезценка на руската валута е продължаващото изтичане на капитали от страната в резултат на санкциите на Запада спрямо Москва около украинската криза, както и забраната на руските банки и компании да се финансират (да вземат заеми) от чужбина. Поради невъзможност да се финансират на западните финансови пазари, руските фирми и заемодателите купуват повече долари и евро на местния валутен пазар, което води до обезценка на рублата.

Друг ключов негативен фактор е солидният спад на глобалните цени на петрола от юни насам с над 20%. Днес фючърси на петрола тип "брент" се понижават с 0,22% към 85,64 долара за барел, след като по-рано през октомври те удариха 4-годишно дъно около 82,70 долара за барел (най-ниско ниво от ноември 2010-а година). Въпреки опита за известна стабилизация през последни дни на търговия цените на петрола тип "брент" остават с около 20 долара под средните цени, заложени в бюджета на Русия за 2014-а година.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 0,19% към 80,85 долара за барел, задържайки малко над двугодишното дъно около 80,01 долара, което беше достигнато в средата на месеца (най-ниско ниво от юни 2012-а година).

Продължаващият силен натиск върху рублата принуди снощи Руската централна банка да повиши за пореден път "лентата на търговия" на местната валута спрямо евро – долар с 35 копейки към 38,40 – 47,40 рубли спрямо коридора на търговия в края на миналата седмица между 38,05 и 47,05 рубли.

Руската централна банка (РЦБ) поддържа рублата в рамките на плаващ коридор на търговия и се намесва, ако рублата отслабва към горната граница на заложения диапазон. Според заложените правила РЦБ трябва да продаде 350 милиона щатски долара в горната граница на заложения диапазон и след това да измести във възходяща посока коридора на търговия на руската рубла с 5 копейки. Вчерашното повишение на ценовия диапазон с 35 копейки накара банката да продаде 2,44 млрд. долара, за да спре срива на рублата.

От началото на октомври РЦБ се наложи да повиши коридора на търговия на местната валута с 2,65 рубли и продаде над 18 млрд. долара в опит да ограничи свободното падане рублата.

Въпреки че рублата се обезцени с около 21% от началото на годината, мнозинството руснаци не изглеждат сериозно обезпокоени от този факт, показва проучване на агенция "Левада". Според това проучване около 52% от руските граждани не се безпокоят от рязката обезценка на местната валута, докато 45% от запитаните 1630 руснаци изразяват загриженост и тревога. Проучването на "Левада" също така показва, че 59% от запитаните не са притеснени от възможното ограничаване на техните пътувания зад граница, докато едва 32% от руснаците посочват, че са обезпокоени от подобни рестрикции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.