Last news in Fakti

12 Ноември, 2014 19:31 1 194 0

Любомир Дацов: Малко се спекулира с този свръхдефицит

  • дефицит-
  • любомир дацов-
  • дацов-
  • бюджет-
  • пари

Огромният проблем е, че системите за управление на държавните финанси, на разходната част, може да се каже, че не функционират

Не знам какво е имал предвид Стив Ханке, но Фискалният резерв не е точно за такава цел. Това каза в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ финансистът Любомир Дацов по повод предложението на проф. Стив Ханке Фискалният резерв да бъде използван, за да се осигурят средства за изплащане на гарантираните влогове в КТБ:

Фискалният резерв не е резерв. Това просто е наименование. Това са всички наличности по сметки, които има в държавата, като това включва и наличностите по сметки, които има в държавата, като това включва и наличностите в общините, наличностите по наличните европейски средства и т.н. Тези наличности не могат да бъдат използвани изцяло за покриването на тези задължения, които има в момента към Фонда.

Според Дацов е по-разумно да бъде гарантиран един дълг, емитиран от Фонда. Финансистът коментира и бюджетния дефицит у нас:

Смятам, че малко се спекулира в момента с този свръхдефицит. Министерството на финансите публикува преди няколко дни много предварителни цифри за първите 10 месеца на годината. Официални данни има за първите 9. Като направите една проста математическа екстраполация, е много трудно да се обясни как се стига до дефицит от 3,7% от БВП. Данните за приходите и за разходите за тези 9 месеца, като тенденция, показват, че дори с допълнителните разходи, които бяха утвърдени от правителството, според мен дефицитът спокойно се движи между 2 и 2,5 млрд., което е между 2,5% и малко под 3% от БВП.

Дацов уточни, че процедура по свръхдефицит означава, че страната трябва да предприеме план за преструктуриране на разходите и увеличаване на приходите, но това може да стане в следващите 3 години преди ЕК да установи дали се справяме или не. В документите са предвидени и наказания – спиране на еврофондове, глоба до 0,2% от БВП. Българският закон задължава дефицитът да е до 2% от БВП, припомни експертът.

Огромният проблем е, че системите за управление на държавните финанси, на разходната част, може да се каже, че не функционират. Това с приходната част е малко хвърляне на прах в очите и отклоняване на вниманието.

България е единствената страна, която е развалила показателите си по отношение на дефицитите и управлението на публичните си финанси с утихването на кризата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА