Last news in Fakti

5 Март, 2015 16:46 3 436 2

БНБ готви Закон за ипотечния кредит

  • ипотечен кредит-
  • бнб-
  • промени

Другото нещо, което сериозно е засегнато в евродирективата, това е кредитното посредничество

БНБ готви Закон за ипотечния кредит под натиска на европейската директива за защита на потребителите на такива заеми. Тя дава срок от още една година на страната за приравняване на законодателството. Управляващите вече обявиха намерение промените да бъдат факт до края на март.

Засега изгледи това да се случи обаче няма, тъй като текстовете не са на дневен ред в парламента.

У нас отношенията между ползвателите на ипотечния кредити и банките към момента се уреждат в Закона за потребителския кредит. Затова се очаква новия законодателен акт да урегулира отношенията, така че да успокои пазара на ипотечното кредитиране и да гарантира равнопоставеност межди банките и техните клиенти.

Примерно допълнително трябва да се даде ясна методология за изчисление на ГПР, за да може когато сравняваме различните ипотечни кредити по годишен процент на разходите, да сме спокойни, че всяка една отделна финансова институция ги е изчислила ГПР по абсолютно еднакъв начин с включване в на всички съществуващи и съпътстващи такси и комисиони. Това обясни пред БНР Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

Другото нещо, което сериозно е засегнато в евродирективата, това е кредитното посредничество. Досега в България кредитното посредничество се саморегулираше.

Законът ще сложи много сериозни изисквания и към хората, които искат да упражняват тази професия, и към компаниите, които го правят с изисквания за професионална отговорност, ако той все пак не консултира достатъчно добре и подведе клиента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЛ

    0 0 Отговор
    А за фалит на физически лица кога?????
  • 2 некойси

    0 0 Отговор
    Еми крайно време е.
    Преполагам Закона за потребителския кредит е напазаруван от банковото лоби с цел да обслужва чист техни интереси.