Last news in Fakti

1 Май, 2015 21:35 9 310 6

Гигантска ферма за норки ще се изгражда край Стара Загора

  • гигантска-
  • ферма-
  • норки-
  • стара загора

Инвеститорът ще отглежда 400 хиляди дребни хищници и ще ги приспива в газова камера

Гигантска ферма за норки ще се изгражда край Стара Загора - 1
Снимка: agroplovdiv.bg

Гигантска ферма за норки ще се изгражда край Стара Загора в землището на близкото село Маджерито, съобщи agroplovdiv.bg.

В нея ще се отглеждат 400 хиляди екземпляра от дребния хищник, ценен заради кожата му. Според публикация в grreporter.info отпреди година една норка се купува за 90 евро.

Още в края на миналата година в община Стара Загора е публикувано съобщение за преценяване необходимостта от ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда), но в съобщението е посочено, че става въпрос за „ферма за отглеждане на дребни бозайници“.

У нас последното и може би единствено голямо предприятие за отглеждане на норки бе край Перущица, област Пловдив. То обаче спря да съществува преди около 25 години. Норки отглеждат в Гърция, но там във всичките 31 ферми има общо към 236 хиляди норки. Дания също е известна със стопанствата си с този дребен хищник. Любопитен факт е, че периодично различни екоорганизации нападат тези ферми с цел да освободят норките от клетките, за да ги спасят от неизбежното одиране на кожите им. Така през 2010 г. в Гърция са били пуснати на свобода около 50 хиляди животни, заради което околните села останали без кокошки и други пернати, а местната екосистема се променила. В природата на Европа норката е застрашен от изчезване вид.

Инвестиционното предложение е публикувано в интернет страницата на РИОСВ Стара Загора. В него е описана подробно дейността във фермата. Тя е свързана с жизнения цикъл на животните, който протича в следната последователност: „Веднъж годишно между 4-ти и 23-ти март се извършва естествено заплождане на норките. Бременността им трае 40-60 дни, като при заплождането се избират най-добрите животни от предишни години. След това мъжките екземпляри биват приспивани. Женските, които родят най-много малки с отлично качество на кожата могат са де използват за разплод до 4 години.“

„Първите малки норки се раждат в края на април до средата на месец май. Една норка ражда средно между 4 и 6 малки“, обяснява инвеститорът. Предвижда се норките да се отглеждат в клетки, разположени в отворено пространство – под покрив. Към всяка клетка има обособено пространство (малка клетка) за малките норки, с отвор, през който те да преминават за хранене от майката. Според изискванията за хуманно отношение към норките, малките не бива да бъдат разделяни от майките преди навършването на 11-седмична възраст, освен ако това не е необходимо за тяхното здраве и здравето на останалите животни“, се казва в предложението.

Норките ще се хранят ежедневно със свежа, специална храна. Норките се нуждаят постоянно от прясна вода за пиене, която ще достига до всяка клетка.

За осигуряване здравето на животните на 6 и 8 седмична възраст ще се извършват ваксинации. При повишаване на температурите през лятото над 30 °С инвеститорът ще осигури охлаждане посредством водна мъгла.

През есенния сезон ще се извършва селекция на родители за следващата година. Експерти ще преценяват здравето на норките, броят на родените през изминалия сезон и качеството на кожата. Животните, които не са избрани за родители през следващия сезон, ще бъдат умъртвени.

Това ще се извършва бързо и безболезнено в газова кутия, където животните ще се приспиват. Този метод е разработен съвместно с Датския парламент и отговаря на всички изисквания за хуманно отношение към норките, обяснява инвеститорът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗЗЗ

    1 0 Отговор
    РАК ДА ХВАНАТ "ИНВЕСТИТОРИТЕ" И ДА УМРАТ БАВНО И МНОГО МЪЧИТЕЛНО!
  • 2 смех

    0 0 Отговор
    Като гледате кокошки, овце, кози, крави и т.н. не е проблем да ги трепете, като някой реши да гледа норки изведнъж политат петиции за забраната на бизнеса му, та чак го и кълнете??? Има логика...
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Тоя биэнес неминуемо ще окаже влияние на бита на местните.Сигурен съм че ще се появят селта Горно Норкино и Долно Норкино,много хора ще си вэемат норки эа домашни любимци,а покрай кофите эа боклук все по-често ще виждаме норки с марка на ухото.
  • 4 кулинар

    0 0 Отговор
    МЕСОТО ИМ Е МНОГО ВКУСНО-ЩЕ ПАДНЕ ГОЛЯМО ЯДЕНЕ
  • 5 Бай хой

    0 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето.След падането на соца се нагледахме на ферми на щрауси и какви ли не още идиотщини предназначени само да набутат наивните и кредиторите да им вземат покрива над главите. Норките май бяха северни животни и в зарата ще трябва да ги отглеждат във хладилни камери.
  • 6 Алооо

    0 0 Отговор
    Няма държава, има норки. Има държава, има Чък Норис! Ще ядем норки! На баба и се забранява да гледа крава, защото не са 20. Но на баце му се дават норки, защото са хикляди.