4 Юни, 2015 16:55, обновена 4 Юни, 2015 19:45 1 185 2

Иван Искров ще подаде оставка на 19-и юни?

  • иван искров-
  • бнб

От БНБ заявиха, че не са упълномощавали никой да говори от името на председателя

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е поел ангажимент да подаде оставка на 19-и юни. Това съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Условието е дотогава да има политически консенсус около фигурата на следващия управител.

По-късно от БНБ публикуваха на сайта си следното изявление:

По повод изявленията от днес за оставка на управителя на БНБ и опитите за упражняване на влияние върху независима институция от страна на председателя на Комисията по бюджет и финанси в 43-ото Народно събрание бихме искали да заявим:

Управителят на БНБ нееднократно е обявявал, че очаква постигането на политическо съгласие за избор на нов управител, като се следват законовите процедури в тази посока.

Никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ.

Надяваме се, че извънредната енергичност и агресия на политиците ще се трансформира в обществено полезни и конструктивни действия.

Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка.

Бюджетната комисия прие правилата за избор на управител на БНБ.

Менда Стоянова обаче е категорична, че докато Искров не подаде оставка, новият управител на БНБ няма да бъде избран на 1 юли.

През октомври изтича мандатът на настоящия гуверньор на БНБ Иван Искров. След фалита на КТБ той нееднократно бе призоваван да подаде оставката си, предимно от членове на управляващото мнозинство. На множеството отправени искания към него да подаде оставка Искров отговори, че ще го направи, ако управляващите имат готов вариант за негов наследник.

ГЕРБ вече представиха своята кандидатура - Димитър Радев. Реформаторите пък готвели три кандидатури за шеф на БНБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защоооо

    0 0 Отговор
    де да беше прозрачен избора на новия шеф на БНБ, но като гледам бутат Радев здраво
  • 2 ФАКТ

    0 0 Отговор
    МЕНТА СТОЯНОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАДЛА В ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЗАД НЕЯ СТОЙ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ,ТЯ ПЪК СТОЙ ЗАД КМЕТА НА ПЛОВДИВ И ТОЙ КРАДЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО ПОД НЕЙНО КОМАНДВАНЕ.МЕНТА Е ИЗГОНЕНА ОТ НАП ПЛОВДИВ ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ НА ЦАР КИРО ТЯ МУ Е ВОДИЛА И СЧЕТОВОДСТВОТО И МУ Е УКРИВАЛА ПАРИТЕ,СКОРО МУ ВЪРНАХА И ХОТЕЛА НА ЦАР КИРО НА ЦЕНТЪРА НА ПЛОВДИВ.МЕНТА Е ВИНОВНА И ЗА ТЕГЛЕНЕТО НА 16МИЛИАРДНИЯ ЗАЕМ ЗАЩОТО ТЯ ЩЕ ВЗЕМЕ ЕДИН ПРОЦЕНТ КОМИСИОННА.МЕНТА Е ЗАД СКРИТОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ С ДПС,ТОВА МНОГО ЯСНО СЕ ВИЖДА В ПЛОВДИВНО И В ДЪРЖАВАТА Е СЪЩОТО,ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО НИ ВКАРВАТ В ДЪЛГОВА СПИРАЛА И ИГРАЯТ С ДПС