Last news in Fakti

11 Юни, 2015 06:29 2 376 1

200 хиляди лв. оборот за регистрация по ДДС

  • оборот-
  • ддс

Прагът за задължителна регистрация по ДДС да се увеличи на 200 000 лв. оборот за последните 12 месеца, вместо сегашните 50 000 лв. Това предлагат депутати от Реформаторския блок, които вчера внесоха в парламента проект за промени в Закона за ДДС, пише вестник "Стандарт".

Регистрацията по ДДС е свързана със завишени изисквания за счетоводна отчетност, подаване на ежемесечни справки-декларации и дневници за покупките и продажбите по ДДС. В резултат много търговци предпочитат да се "задържат" под настоящия праг от 50 000 лв., за да не се регистрират по ДДС и не отчитат част от приходите си, гласят мотивите на депутатите. Целта на повишаване на прага е да се облекчат изискванията за малките и средните фирми. Наред с това ще остане възможността за доброволна регистрация по ДДС без значение какъв е оборотът.

Така промените няма да повлияят на фирмите, които искат да са регистрирани по ДДС, но нямат оборот от 200 000 лв. Наред с облекчаването на бизнеса промяната ще разтовари данъчните от задачата да администрират плащането на ДДС от малки предприятия с ниски обороти, гласят мотивите. Вносителите очакват и изсветляване на част от сивата икономика и повече приходи в хазната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ндс

    0 0 Отговор
    Дам, ще по помъчите да съберете нещо отгоре и отново от най-бедните фирми. Да но няма да ви огрее - жалко!