15 Юни, 2015 18:43 2 060 0

Надеждата умира последна

  • първа инвестиционна банка-
  • владислав хаджидинев-
  • надеждата-
  • умира-
  • последна

Неутрална седмица за пазарите на акции. Американският индекс S&P 500 завърши седмицата с резултат от 0.06 процента, а европейският Euro Stoxx 50 с резултат от -0.21 процента. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Липса на диалог

В неделя, само 45 минути след началото на поредната среща между гръцкото правителство и кредиторите й, разговорите приключиха. Това, разбира се, е лош знак, който подсказва, че ситуацията се влошава и уви няма да бъде намерено споразумение между страните в преговорите. Идният четвъртък ще се проведе среща на финансовите министри от еврозоната, на която ще бъдат обсъдени последните възможности Гърция да избегне изпадане в несъстоятелност. Но, при положение че вече месеци наред се правят неуспешни опити за намиране на допирни точки, а резултатът е тотално отчайващ, вероятността да се намери решение в последния момент изглежда невероятна. Според неофициална информация, в случай че в четвъртък не се намери решение, парите, с които разполага гръцкото правителство ще стигнат до началото на юли. За съжаление, тогава ще падежират плащания на стойност надхвърляща 3.5 милиарда евро и е напълно възможно именно тези задължения да преобърнат колата. Следователно затегнете коланите, защото навлизаме в зона на турболенция.

Action Plan

Пазарите на акции се намират в корективна фаза от месец април насам. Миналата седмица Euro Stoxx 50 премина за кратко под ключовото ниво от 3500 точки, но в крайна сметка завърши седмицата сравнително неутрално. Това е положително, защото показа, че под 3500 се активира инвеститорски интерес, който
подкрепя пазара. По отношение на S&P 500 картината е подобна. През седмицата индексът падна под стойността 2100 точки, но все пак в петък пазарът затвори близо до същата стойност (2094), което показва, че купувачите засега подкрепят пазара. През текущата седмица очакваме пазарите на акции да направят
опит да се върнат в дългосрочната си положителна тенденция и да прекратят корективното движение, започнало през април. Разбира се, има голяма вероятност новините за гръцкия проблем да окажат влияние (особено ако в четвъртък ситуацията се изостри), но засега няма ясни индикации, че евентуална несъстоятелност на Гърция ще доведе до разпродажби на акции на международните пазари.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА