Last news in Fakti

18 Юни, 2015 08:15, обновена 18 Юни, 2015 10:19 1 464 1

Десетки хиляди лева глоба заради разлива на бензин

  • авария-
  • теч-
  • лукойл-
  • глоба

Десетки хиляди лева глоба ще бъде наложена на „Лукойл Нефтохим” заради сериозния разлив на бензин в тръстиките край бургаския квартал „Долно Езерово”, станал в сряда. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в ефира на Нова телевизия.

Тя допълни, че размерът на санкцията ще бъде окончателно уточнен в четвъртък, след като се измери площта, засегната от разлива на изтеклите между 10 и 30 тона гориво.

Отрицателни са пробите от сушата, почвата и водата около екозоната до бургаското село Братово, където снощи стана разлив на голямо количество бензин.
Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов във връзка с бензиновия разлив  от продуктопровод на „Лукойл Нефтохим“, предаде БНР.

Тази сутрин той отново пристигна на мястото на инцидента.

По думите му на повърхността на блатистата местност в момента има около един сантиметър бензин.

"Лошото е, че в момента тук вали дъжд, температурите паднаха – около 20-22 градуса, което забавя скоростта на изпарение на бензина, каза кметът.

Поради това той ще поиска допълнително количество абсорбатор от "Лукойл Нефтохим" за абсорбиране на разлива.

В момента е започнало освен източване и механично почистване на територията.

"По авариралата тръба в момента се подава само вода и вече са сериозни съмненията за криминална намеса", допълни градоначалникът.

До пълното разчистване пътят Братово – Долно Eзерово ще остане затворен.

Министърът увери, че мерки за предотвратяването на еко катастрофа са взети незабавно след получаването на сигнала.

Засега не е установено замърсяване в зоната, която е близо до връзката на езерото с Черно море, каза още министър Василева.

Съгласно информацията, която имаме и становището на експертите от пожарната няма опасност за взрив или от възникване на пожар. Всички мерки за взети. Това, което е притеснително е засягането на буферната зона на езерото Вая”, заяви Василева.

Тя каза, че аварийните екипи са поставили заграждения за ограничаване на разлива.

6 машини изсмукват бензина, попаднал в зоната, добави Василева.
 
„Освен това сме разпоредили на оператора „Лукойл” да имат грижата за това да отнемат (разлятото) от повърхността”, каза тя и подчерта, че езерото Вая има връзка с морето, но отдалечена.
 
Езерото е засегнато в най-западната си част. Взети са всички необходими проби.

Във вътрешната част на езерото не е установено замърсяване. Надяваме се, че дъждът, който валя вчера не е допринесъл за разширяването на разлива. Днес отново ще бъдат взети проби. Екипите остават на място”, заяви министър Василева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Глобата ясно, но къде ще отидат парите защо не се казва. Те могат да се върнат отново в сметката на „Лукойл Нефтохим” . Никой няма да разбере.