Last news in Fakti

13 Юли, 2015 05:42 1 690 4

Диви гъски кълват 50 млн. лв. агросубсидии

  • гъски

Изхранването със зърно на дивите гъски, червеногушата гъска и ливадния блатар, както и запазването на гнездата на царския орел и египетския лешояд, се оказва новият хит при усвояването на европари от фермерите по Програмата за развитие на селските райони, акцентира вестник "Труд".

За тази цел земеделци вече са поискали общо 25 562 989 евро субсидии, което е над 50 млн. лв., от фонд "Земеделие", съобщиха пред “Труд” от ведомството на Румен Порожанов.

Срещу сумата 1365 фермери поемат ангажимент да забавят с месец жътвата на общо 3 012 975 млн. декара жито и вместо в началото на юли, комбайните им ще влязат в нивите чак след 31 юли. Идеята е житото да се кълве по-дълго от пернатите.

А и със забавянето на жътвата най-узрелите зърна се ронят и падат в нивите и така ще са на разположение на птиците и през есента и ранната зима. Срещу този жест зърнопрозводителите получават допълнителна субсидия от 17 лв./дка.

Любовта и загрижеността на фермерите към гъските и останалите пернати от дивата природа само за година нараства 12 пъти, сочи статистиката на фонд „Земеделие”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    0 0 Отговор
    Хората са много изобретателни, когато трябва да се точат пари. Включително зам. министъра Грудев и любовницата му, които също са в тая игра.
  • 2 hunter

    0 0 Отговор
    Просто страхотно! Значи Ще отрием ловният сезон на пътпъгъски през Август!
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Еса ако някой пак се изцепи че евросубсидиите влизащи в България са по-малко от колкото нетната й вноска за членство,пепел му на езика!И е добре да се разбере,че това не е "източване" на средства,а реални пари,които се предоставят на всеки който отговаря на ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ.Което значи че човек просто трябва да си направи труда и да ги вдигне тия пари ,които буквално се търкалят по земята,а не да спами русофилизми на компа!
  • 4 Мая Нашева

    0 0 Отговор
    A кой ги е светнал така да залюбят гъските? И мен никой не може да ме убеди,ч е просветените не са избрани хора!