Last news in Fakti

28 Януари, 2016 12:07 17 095 29

Схемата с червеногушите гъски скача от 50 на 350 млн. лв.

  • гъски-
  • червеногуши-
  • скача-
  • схема

Тя засяга директно и Министерството на земеделието

Схемата с червеногушите гъски скача от 50 на 350 млн. лв. - 1

Умопомрачителната сума от над 300 милиона лева искат „Зелените” от държавата за обгрижване на червеногушите гъски до 2022 година. За това сигнализираха български земеделци и собственици на гори, съобщи “Труд” след като разкри, че еколозите са входирали план за опазване на червеногушата гъска в Министерството на околната среда и водите на стойност над 50 милиона лева. Схемата за гъските обаче се оказва, че засяга директно и Министерството на земеделието.

Историята започва още през 2003 година, когато “Зелени Балкани” с председател на управителния съвет Тома Белев закупува 1034 декара на брега на морето в Добруджа, за да можела точно там да зимувала популацията на червеногушите гъски. Само за земята са дадени над 1 милион лева, придобити с гарантово финансиране. След това през 2010 година отново еколози от коалиция “За да остане природа в България” печелят 5,3 милиона лева по проекта “Безопасна земя за червеногушите гъски”.

Финансирането се осигурява по две линии - европейската програма LIFE и българския държавен бюджет. Проектът предвижда публично-частно партньорство с едри земевладелци от Североизточна България и изработването на план за дългосрочното обгрижване на гъските.

И докато ефектът от партньорството със земевладелците не е публичен и остава неясен, планът за гъските е качен гордо на сайта на Министерството на околната среда и водите. Чрез плана еколозите изискват финансиране от МОСВ, Министерството на земеделието и БАН да пазят гъските през следващите 8 години срещу “само” още 50 милиона лева.

Абсурдът обаче се изражда в парадокс. По стара българска традиция Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието през цялото време се оказва, че са давали пари за взаимно противоречащи си проекти.

Преди да продължим с дейността на Министерството на земеделието, трябва да споменем, че червеногушата гъска се смята за изключително вреден и инвазивен вид в земеделието, като унищожава масово житните посеви. По категоризацията на IUCN тя дори не е застрашен вид, а уязвим. Основно поради причината, че историческите преброявания на популацията се доказват като изключително неточни и се разминават в десетки хиляди всяка година.

Самите еколози така и нямат представа какво реално оказва влияние върху популациите, като напоследък по-скоро преобладават хипотезите, че нелегалният лов е основен фактор.

И така, след като еколозите от коалиция “За да остане природа в България” печелят огромни пари да развъждат гъските*, борещите се срещу самите гъски земеделци също решават да вземат някой лев. През предходния програмен период на европейските програми земеделското лоби успява да извоюва 182 евро на хектар субсидия, която да компенсира загубите на посеви, нанесени от червеногушата гъска.

Запитване на вестник “Труд” през лятото на 2015 година разкри, че годишните плащания по това направление са били около 50 милиона лева. Пак тогава директорът на фонд “Земеделие” обяви пред “Труд”, че за новия програмен период 2014-2020 субсидията е намалена “до 81 евро на хектар”.

Обаче през есента на 2015 г. зърнопроизводители са дали на съд решението на фонд “Земеделие” за намаляване на субсидията за червеногушите гъски. Мотивът е, че те вече са кандидатствали за старите размери на субсидията и желаят да получават на година пълните 50 милиона лева като обезщетение за развъжданата от еколозите гъска. Така, ако съдът отреди, българската държава реално може да трябва да налее още 300 милиона лева за компенсация на земеделците до края на програмния период. Всъщност остава отворен и въпросът колко са вече изплатените пари по предходния период, тъй като справката на “Труд” през миналата година откри само едногодишен разход.

Ако съберем всички държавни разходи по направлението “червеногуша гъска” за двата програмни периода по европейски програми с цялото й опазване, развъждане и обезщетения, България има опасност да плати между 350 и 500 милиона лева.

Тоест схемите на еколозите от коалиция “За да остане природа в България”, завъртели след себе си водовъртеж от проекти и далавери на земеделци и чиновници в МОСВ и МЗХ, ще ни струват колкото една магистрала. Или колкото бюджета на фонда за лечение на деца за 50 години напред.

Очевидно живеем в страна, в която гъските са многократно по-ценни, отколкото животът на болните деца.

Както е казал някога Роналд Рейгън, справедливото наказание за глупостта е бедността.

*Въпреки огромните пари, наливани в екологични НПО-та, по данни на IUCN популацията на червеногушата гъска остава стабилна през последните 10 години - нито се увеличава, нито намалява.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 stiga

    0 0 Отговор
    sprete da kradete pari.
  • 2 ъ2х2

    1 0 Отговор
    Още хотели по морето и нов заем. Туризма да си смени логото на: "елате в страната на гъските"! На следващото преброяване ще се определя като гъска!
  • 3 дедо

    1 0 Отговор
    И ЗЕЛЕНИ КРАДЦИ СЕ ПОЯВИХА НА ХОРИЗОНТА.
    И ТЕ ИСКАТ ДА СЕ НАГУШАТ КАТО ЧЕРВЕНИТЕ СИ КОЛЕГИ.
    ВСЕКИ ИСКА ПАРИ, А НИКОЙ НЕ ИСКА ДА РАБОТИ....

    Коментиран от #4

  • 4 дамугофукнанадедовия

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "дедо":

    Ехх, добре, че ги има сините работари!
  • 5 киро

    1 0 Отговор
    Мисля че м...лите могат да разрешат този проблем като ги сготвят и ни отърват от този проблем !

    Коментиран от #7

  • 6 американофоб

    0 0 Отговор
    И аз мисля ,че цинга манга фук най добре ще разрешат проблема.
  • 7 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "киро":

    Ако спрем да храним циганите и безбройната им популация ще спестим милиарди. Ще има и за сибирската червеногуша гъска, която идва октомври на Дуранкулак и Шабленска тузла.
    Еколозите могат да ги захранват на хранилки, вместо да кълват от посевите. Друг вариант е арендаторите да сеят пролетници- тогава няма какво да кълват от нивите.
  • 8 тошибиян

    2 0 Отговор
    още ли си мислите 4е неплащането на данъци акцизи ддс и тем подобни рекети е пагубно за страната?и 4е ако вси4ки ги плащат ше цъфнем и вържем и ше станем Швейцария?с данъците за коли винетки е същото рекет за облагодетелстване на полити4еската върхушка
  • 9 Сериозен

    2 0 Отговор
    Много се наГушиха тия бе! ЧервеноГуши, зеленоГуши ...

    Иде ми всичките да ги удуша!
  • 10 nnn

    0 0 Отговор
    Ей затова трябва Европа (ЕС) да спре всякакви пари за България! Така хем по-ясно ще лъсне колко са зле нещата, хем няма да има за крадене. Поне не толкова лесно -- ще трябва директно от народа (не, че и сега го няма де) и нещата ще се влошат още повече, за да може евентуално да му дойде акъла на този народ. Сега какво е -- ЕС дава пари, те се крадат, после ни глобяват и глобите се плащат отново от хората. По-добре никакви пари. Явно трябва да стане много зле, за да стартира някаква промяна.
  • 11 арес

    0 0 Отговор
    А КАДЕ СА ДАНС ПРОКУРАТУРА И ПОЛИЦИЯ - МРЪСНИ ХРАНТУТНИЦИ ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ......
  • 12 ддд

    0 0 Отговор
    Както е казал някога Роналд Рейгън, справедливото наказание за глупостта е бедността.
    чудесен е:)
  • 13 777

    1 0 Отговор
    Благодарение на НПО в района на Дуранкулак и Шабла вече няма бизнес/поминък за хората. Затова и хора не останаха много. Само гъски ще останат скоро.

    И само с пролетници не става.
  • 14 АРИАНА

    5 0 Отговор
    От 5 правителства насам червеногушите гъски, трипръстите кълвачи и дебелогъзите чиновници хранят себе си и "Червени Балкани" по една и съща рекетьорска схема. Гъските сме всички НИЕ...
    Je suis d'oie!, че го позволявам/е

    Коментиран от #15

  • 15 Сандокан с двата ножа

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "АРИАНА":

    Евала за коментара!
  • 16 Юлиан

    0 0 Отговор
    Малоумен пасквил.
    А #КОЙ плаща за черния пиар срещу Тома Белев и Зелени Балкани? Цеко Минев, ето кой. И то не с държавни пари, разбира се, а с парите на вложителите в банката му. Машалла, прости народе, рупай и се радвай...

    Коментиран от #23

  • 17 Stanli77

    0 0 Отговор
    Справедливото наказание за глупостта е бедността. Браво!!!
  • 18 сссссс

    0 0 Отговор
    Спретнали си "другарите" от НАЗ допълнителна субсидийка: още 100% отгоре нека им е хак. Изнасяме жито, внасяме зеленчуци, плодове и др, но продъжаваме да ги субсидираме. Справедливото наказание за глупостта е бедността, много добре казано!
  • 19 Нобус

    0 0 Отговор
    Докога тези хрантутници Белев и неговите дружки ще точат пари от държавата с тези безумни проекти. Тези пари могат да се използват за много по-важни неща от опазването на популацията на тези гъски, която явно си е наред.
  • 20 1234

    0 0 Отговор
    Не разбрахте ли сега кои са гъските?Ами гъските са служителите от министерствата,защото Белев ги е подкарал като гъски,защото тия от министерствата са много прости като ГЪСКИ.
  • 21 Шът

    1 0 Отговор
    Този Белев защо го дондуркат само още не мога да разбера! Ако българинът си работи честно и спре да краде, ще има достатъчно за всички!
  • 22 гост

    2 0 Отговор
    Преди години кормораните бях защитен вид. Сега станаха напаст. Може би и те са били прекалено дълго "обект на финансиране"? Не смятам, че прекалената "грижа" за дадена популация е от полза за природата, особено когато са включени финансови интереси. Особено в България.
    А относно изказването на Рейгън:
    Бедността се поддържа умишлено, както по света така и у нас. Неслучайно в България останаха олигарси, малко техни слуги и огромна част "остатък" от населението. Неслучайно потреблението на САЩ е доста над чистият продукт, който произвеждат. Неслучайно Швейцария е най-богатата страна на света. Лидерити благоденстват от мизерията и недоимъка на масата.
  • 23 тома белев

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Юлиан":

    Единственият малоумен си ти, ако още не си разбрал, че Тома Белев е човек, който освен да пречи, краде и лъже, не може нищо друго. Той, Андрей Ковачев и още няколко като тях си дават задните части на всеки, който им пусне по някоя пара в джоба, независимо от последиците и държавните интереси. Тази пасмина умишлено и злонамерено прави спънки за развитието на планинския туризъм под най- различни претексти. Преди години спряха хроект за обновяване лифтовете на Витоша, защото щяла да се наруши средата на мушмуловидната скоруша.
  • 24 Иван

    0 0 Отговор
    пускат си ш...ните ястреби соколи и прочие в селата да се хранят с питомни гълъби
  • 25 Darwin

    0 0 Отговор
    Ехее... пак ли цитирате клозетното издание ТРУП на Блъсков? По-кафяв източник не намерихте ли :-)))
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гъссSSока

    0 0 Отговор
    това се прелетни гъски от египет и по-малко от африка които гнездят в европа ама ги кльопат мюсюлманите е те сега къде ще ги прибираме а да на 6-американски флот
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пор

    0 0 Отговор
    БДЗП крадци,лъжци ,измамници.Време е да се търси отговорност на тия зелени мафиоти.Да бъдат сложени до стената.И пак ще се дупят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове