Last news in Fakti

20 Август, 2015 08:30 1 633 2

Акцията срещу некачествените горива продължава

  • акция-
  • горива-
  • бензин-
  • бензиноколонка

Проблемът е свързан с ведомствените бензиностанции, смятат от Българската петролна и газова асоциация

Акцията срещу некачествените горива продължава. И в четвъртък 30 екипа на икономическото министерство  ще подменят пломби на бензиновите колонки. Целта е до събота сутрин да бъдат подменени 11 000 пломби на бензиностанциите в страната. 

Вчера премиерът Бойко Борисов  поиска институциите да се активизират, за да няма повече нарушения. По думите на министър-председателя, проверка показала, че 40% от горивото в нашите бензиностанции е или с терпентин или с високо съдържание на сяра.

Борисов поиска и от Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе – има ли картел при търговците на гориво у нас. От антимонополния орган обявиха, че имат нужда от месец-два, за да завършат проверката. 

Комисията е събрала вече информация, каза пред БНР говорителят на КЗК – Марио Гаврилов, но отказа да коментира, преди да е приключила окончателно работата по този секторен анализ:

Когато приключим, можем да направим извод дали има съмнения за картел на пазара на горивата или няма такива съмнения. Едва след това да стартира производство по установяване на картел в този пазар, каза Гаврилов.

Той не се ангажира с краен срок за приключване на този анализ и направи сравнение с Германия:

В Германия – една доста уредена държава, един подобен анализ на пазара на горива отне около две години.

До петък КЗК ще изпрати на премиера и на правителството междинна информация:

На този етап все още не можем да дадем конкретен,ясен и окончателен отговор на въпроса, който беше поставен., подчерта отново той Марио Гаврилов и отново подчерта.

Андрей Делчев – изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация коментира в ефира на „Хоризонт“, че КЗК ще излезе с извода за липса на картел:

През последните няколко години са правени два анализа на КЗК за наличие на картел в петролния сектор. И в двата случая КЗК установи не само, че няма картел, но и обратно – има остра конкуренция на пазара. А от тогава, от последната проверка, на пазара навлязоха нови големи грачи, така че, аз наистина мисля, че КЗК ще излезе със сходен извод по отношение на липсата накартел, защото пазарът е много конкурентен в този бизнес, даже изключително конкурентен.

Андрей Делчев посочи, че проблемът с контрола на бензиностанциите е свързан с т. нар. ведомствени бензиностанции, които по думите му представляват над 30 процента от пазара на горива:

Само за сравнение, регистрираните търговски обекти за търговия с горива – бензиностанции, са някъде около 2 600 – 2 700. От тях членовете на петролната и газова асоциация, т.е големите вериги, притежават около 1 500, останалите са независими. Ведомствените бензиностанции, само тези, които са регистрирани, защото МФ наскоро поиска да се регистрират, са над 6 000. Според нас са над 15 000, т.е – много от тях въобще не са регистрирани. По отношение на процента на този откровено сив сектор, според МФ, той е между 30 и 30 процента. Ние няма как да имаме по-точни данни от държавата.

Делчев изрази надежда, че този път правителството ще отиде докрай в мерките срещу ведомствените бензиностанции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    1 0 Отговор
    А защо не ги обявяват тези бензиностанции за да спрем да зареждаме от тях?

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пурко":

    Не ги обявяват защото са собственост на ГОЛЕМИ хора. Поне да спрат да месят бензина и нафтата със сурогати. Не вярвам , че нещо ще се промени. ДЕМОКРАЦИЯТА за определени хора значи ПАРИ или МНОГО ПАРИ.