Last news in Fakti

15 Септември, 2015 16:09 1 124 0

Премиерът: Инвестираме в „Набуко Запад“

  • бойко борисов-
  • енергетика-
  • марош шефчович

Инвестираните пари биха се изплатили още в първите години от транзитните такси.

България е готова да инвестира собствени средства в газовия проект "Набуко-Запад", заяви премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че подкрепя възстановяването на проекта и дори преминаването на такъв газопровод през България.

Борисов припомни идеята за създаването на газоразпределителен център във Варна, откъдето, по думите му, може да минат и тръбите на "Набуко Уест", ако се превърне в европейски приоритет.

Според премиера инвестираните пари биха се изплатили още в първите години от транзитните такси.

Аз съм твърд почитател да се възобнови "Набуко-Уест" или да мине през наша територия. Това отново би могло да дойде в този газоразпределител. За да бъдем конкурентноспособни на останалите държави, ние вложихме доста пари от "Булгартрансгазс" и подновихме основната част от компресорните си станции. Мощни, модерни, американски, най-добрите, реверсивни, бутат в двете посоки, заяви Бойко Борисов.

С нашата газопреносна мрежа имаме готовност и можем да инвестираме средства в нови тръби и не се очаква да имаме проблеми с Третия либерализационен пакет, декларира Борисов. Той посочи и проблемите в енергийния сектор като спомена дълговете на НЕК, които са вече над 3.7 млрд. лв. и са обвързани с междуфирмена задлъжнялост.

На форума еврокомисарят, отговарящ за енергийния съюз, Марош Шефчович похвали напредъка на страната ни в разнообразяването на енергийните източници.

От седем проекта, три преминават през България. Това идва да покаже, че не само вашата страна, но и останалите партньори от региона, са убедени, че България може да е в основата на решаването на много от останалите аспекти на въпроса. През България преминават интерконекторните връзки с Турция, Сърбия и Гърция и именно те могат да осигурят сигурност на региона. Това ще доведе до подсигуряване на енергийната мрежа и на цялата система в региона, припомни Марош Шефчович.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА