Last news in Fakti

15 Септември, 2015 18:23 951 0

Проблемите в енергетиката са сериозни и трупани с години

  • теменужка петкова-
  • икономика-
  • анализ-
  • сектор-
  • енергетика

Устойчивото развитие на икономиката е немислимо без анализ на случващото се в сектор Енергетика

„Устойчивото развитие на икономиката е немислимо без анализ на случващото се в сектор Енергетика. Осъзнавайки това, страните – членки на ЕС, се обединиха около идеята за създаване на Европейски енергиен съюз, който трябва да гарантира сигурност на енергийните доставки, устойчивост и конкурентоспособност на икономиките“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на международната конференция „Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа“. Във форума, организиран от Института за енергиен мениджмънт и Българския дипломатически институт, участва и заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович.

Пред участниците в конференцията Петкова изтъкна последователната политика на българското правителство в енергийната област, насочена към постигане на енергийна сигурност за България и региона. Следвайки принципите на енергийния съюз - сигурност и свобода на енергийните потоци, солидарност между страните при гарантиране доставките на енергия, българското правителство работи активно за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, подчерта Петкова. Успешната реализация на този правителствен приоритет ще осигури стабилна основа за енергийната сигурност в дългосрочен план, не само за България, а за целия регион на Югоизточна Европа, каза още енергийният министър.

Междусистемната свързаност на страните от региона е задължително изискване за постигане на целите за енергийна сигурност, посочи министър Петкова. Тя информира участниците във форума за актуалния статус на проектите за междусистемна свързаност със съседните държави, разширението и модернизацията на българската газопреносна мрежа, както и насърчаването на местния добив на нефт и природен газ. Три от тези проекти са сред седемте приоритетни в Плана за действие към Меморандума за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ, подписан през юли в Дубровник. Това са междусистемните връзки с Гърция и Сърбия, както и модернизацията на газопреносната мрежа на страната.

Интерконекторът България – Гърция, който е неразделна част от Южния газов коридор,  ще осигури диверсификация не само на маршрутите, а и на източниците на природен газ за района на Югоизточна Европа. За съжаление заради политическата нестабилност в съседна Гърция подписването на окончателното инвестиционно решение закъснява, информира министър Петкова. Тя обаче изрази надежда, че след сформиране на редовно правителство в южната ни съседка, в максимално кратки срокове ще бъде даден старт на изграждането на тръбата.

Газовата връзка България – Сърбия е изключително важен проект за увеличаване на пазарната интеграция и засилване на конкуренцията, подчерта министър Петкова. Свързването на българската и сръбската преносни мрежи ще осигури интеграция с газопреносната мрежа на ЕС, както и двупосочен поток на природен газ. Енергийният министър информира за подписания вчера договор за строителен надзор на проекта. До края на м. ноември трябва да е готов докладът за предпроектното проучване, който трябва да даде яснота по редица въпроси относно икономиката на проекта, стана ясно още от думите на министър Петкова.
Рехабилитацията, модернизацията и разширението на българската газопреносна мрежа е проект от общ европейски интерес. Петкова информира, че продължава модернизацията на четири компресорни станции – Ихтиман, Петрич, Лозенец и Странджа и в началото на октомври трябва да е готова станцията в Ихтиман.
Интерконекторът с Турция е изключително важен както за България, така и за целия Южен газов коридор. Свидетелство за това е финансирането от страна на ЕС на предпроектното проучване на връзката.
Предстои завършването на интерконектора с Румъния, информира още енергийният министър. По нейните думи, до края на тази седмица „Булгартрансгаз“ ще обяви обществена поръчка за изпълнител на последния двукилометров участък под р. Дунав, след като предишния изпълнител се отказа от проекта.
Българското правителство работи активно и за насърчаване на местния добив на енергийни ресурси  като фактор за енергийна независимост, подчерта Петкова. Тя припомни, че едно от първите решения на правителството в енергийната област е обявяването на конкурси за търсене и проучване на блоковете „Силистар“ и „Терес“ в черноморския шелф, резултатът от който трябва да стане ясен в близките седмици.
Реализацията на тези проекти е знак за стремежа на България да работи за гарантиране на енергийната сигурност в региона, каза в заключение Петкова и допълни, че с общи усилия държавите могат да се справят с това предизвикателство.  

Проблемите в енергетиката са много сериозни и са трупани с години, разговорите с представителите на бизнеса, които искат понижение на цената на тока, не са спирали, утре отново ще имаме среща, в която ще участва и премиерът, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Според енергийния министър се води активен диалог от юни с бизнеса за такса "задължение към обществото".
Поехме ангажимент и разработихме съвместно с министерствата на финансите, на икономиката и на енергетиката наредбата за намаляване на тежестта върху индустрията, допълни Петкова. Наредбата е в Европейската комисия за одобрение, за да видим дали това не е държавна помощ, посочи Петкова. Тя отоново подчерта, че цената на тока се определя от КЕВР. Създадохме Фонда за сигурност на електроенергийната система, открихме една специална сметка, която никой не може да пипа, допълни енергийният министър.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА